Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

SestDienas receptes: Pildītais gardums un peldošās salas

Ar receptēm dalās Anna Trušinska, kas dzīvi pavada Grieķijā.

Grieķijā esmu trešo gadu – sākumā es ar māsu aizbraucu pastrādāt restorānā ar domu, ka tas būs uz trim mēnešiem, bet sanāca citādi. Iemācījāmies valodu, abas joprojām esam šeit un strādājam par viesmīlēm pusi gada Atēnās, bet otru pusi Kiprā. Virtuve ir lieliska, tāpēc vienīgie ēdieni, pēc kuriem ilgojos, ir tādi vienkārši, ko mamma gatavoja bērnībā, – kartupeļi ar siļķi, sīpolu mērcīte, kāpostu tīteņi… It kā jau to visu var pagatavot jebkurā pasaules malā, taču pietrūkst laika un – vēl vairāk! – tieši mūsu virtuves sajūtas, vecā virtuves galda un mammas klusējošā smaida otrpus tam. Tāpēc es ar māsu tos labprāt izbaudu Latvijā, bet šeit lielākoties ēdam vietējo stilā.


Pildītais gardums

Man ar māsu jau sen ir tā – abām garšo gaļa, bet no dārzeņiem viņai labāk iet pie sirds paprika un tomāti, man – kabači un baklažāni. Tāpat ar sieru – viņai garšo cietie sieri, man – mīkstie. Šeit, Grieķijā, līdz ausīm iemīlējos mīkstajā fetā, aitas sierā, kuru pamanos iekļaut gandrīz katrā maltītē! Šo recepti es ar māsu mēdzu gatavot brīvdienu vakariņām – viņai pildīta paprika, man – cukīni!

30 minūšu / 2 porcijas / viegli

Vajadzēs:

  • 3 cukīni (tvirtus, nelielus, bez nobriedušām
  • sēklām)
  • 2 paprikas
  • 300 g liesas liellopa vai jēra maltās
  • gaļas
  • 2 sīpolus
  • 2 ķiplokdaivas
  • 1–2 tomātus
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • 1/2 tējk. koriandra sēklu
  • ½ tējk. saberztu kumīna sēklu
  • 1 tējk. paprikas pulvera
  • 50 g aitas siera
  • sāli, piparus
  • oregano, baziliku
  • 50 g siera pārkausēšanai

Gatavošana:

1. Papriku pārgriež uz pusēm un iztīra no sēklām. Arī cukīni pārgriež gareniski uz pusēm un izdobj vidučus, bet mīkstumu nemet ārā.

2. Sacep pannā sīpolus ar ķiplokiem, pievieno gaļu un bagātina ar sāli un pipariem. Kad gaļa apcepusies, tai liek klāt vienu gabaliņos sagrieztu tomātu, oregano, paprikas pulveri, koriandra sēklas, malā atlikto cukīni mīkstumu, tomātu pastu un visu kādas 10 minūtes sacep, savāra.

3. Sagatavoto maisījumu pilda cukīni un paprikas pusītēs, pārkaisa ar baziliku, dažiem pāri palikušajiem tomātu gabaliņiem un aitas vai govs piena sieru.

4. Sagatavotās dārzeņu pusītes kārto uz cepamformas, blakus sagriež atlikušo tomātu un cukīni gabaliņos, pārkaisa garšvielas, pārlej ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 20 minūšu.


Peldošās salas

Izrādās, tā nemaz nav manas mammas vai vecmāmiņas recepte, bet kaut kad atceļojusi no Francijas, kur tās dēvē par olām sniegā. Taču man tas ir pirmais saldais, ko sešu gadu vecumā iemācījos taisīt pati. Man patīk gatavot lielas salas, pasniegt tās atsevišķos trauciņos un pārliet ar karameli – tas no tiem frančiem.

30 minūšu / 2-3 porcijas / pirmajā reizē var arī nesanākt

Vajadzēs:

  • 2 olas
  • 3 ēd. k. pūdercukura
  • 0,5 l piena
  • 1 nelielu vaniļas pāksti
  • 100 g saldā krējuma

Gatavošana:

1. Rūpīgi atdala divu olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus saputo ar mikseri stingrās putās un beigās pieputo 3 ēdamkarotes pūdercukura.

2. Katliņā uzkarsē pienu līdz vārīšanās temperatūrai un liek tajā pa ēdamkarotei saputoto baltumu. Es lieku pa četriem reizē, rēķinoties, ka salas vāroties palielinās. Apvāra no abām pusēm un izceļ ar putu karoti.

3. Gatavo vaniļas mērci. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru (2–3 ēd. k.) un vaniļas pāksts mīkstumu. Izkāš pienu, kur vārījās salas, pielej tam saldo krējumu, uzvāra, tad mazliet atdzesē un palēnām maisot pievieno sakultajiem olu dzeltenumiem. Ja piens būs pārāk karsts, olas var sarauties.

4. Mērci liek karsēties karstā ūdens peldē, maisa un silda, līdz tā iebiezē. Vieglāk var iebiezināt, ja pievieno tējkaroti kukurūzas cietes. Gatavs! Klasiski vaniļas mērci laikam atdzesē, bet man tā labāk garšo silta.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

KWV CLASSIC COLLECTION CHEIN BLANC
Patīkams un viegls sauss baltvīns, kas veidots Chenin Blanc šķirnes vīnogām. Vīns ir apveltīts ar svaigu un viegli augļainu raksturu, ko papildina tropisko augļu, ērkšķogu un zaļo ābolu aromātu niansēm.
Ieteicams pasniegt labi atdzesētu 9-10°C temperatūrā gan kā aperatīvu, gan kā kompanjonu pie svaigiem salātiem, viegliem un baltās gaļas ēdieniem, kā arī zivs.

 

 

 

 

 

 

 

KWV CLASSIC COLLECTION SHIRAZ ROSE

Svaigs un viegli baudāms vīns, izgatavots no 100% Shiraz vīnogu šķirnes, kas augušas saulainajos Dienvidāfrikas vīna dārzos.  Vīns ir apveltīts ar maigu, laša rozā krāsu. Aromātu palete ir svaiga, kur dominēs zemeņu, rožu ziedlapiņu un aveņu nianses. 

Garšas palete ir eleganta un svaiga, ko papildina patīkams skābuma līmenis, bet nobeigums ir zīdaini maigs, ar nelielu salduma pieskaņu. Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā.

 

 

 

 

 

Vīni nopērkami visos Latvijas veikalos.

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata