Laika ziņas
Šodien
Apmācies

SestDienas receptes: Pīle ar sīpoliem un desu zupa

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Iveta Gruškevica no Šveices.

Manas latviskās sajūtas ir tādas diezgan privātas. Cik tās ir smeldzīgas un pamatīgas, var sajust, tikai ilgstoši atrodoties prom no mājām un vēl varbūt vientulībā. Es "izbaudu" abas šīs priekšrocības. Uz skaisto Šveici nedevos vieglas dzīves meklējumos, drīzāk apstākļu spiesta, un varbūt tieši tāpēc atrašanos šeit izjūtu vairāk kā kaut ko līdzīgu labprātīgai trimdai. Nostalģija pēc Latvijas man ir diezgan spēcīga, un tāpat ir ar ēšanu – man neizdodas šeit pagatavot neko līdzīgu maniem iemīļotajiem mājas ēdieniem. Acīmredzot trūkst pašu māju, cilvēku un tādas vienkāršas "es esmu tur, kur man jābūt" sajūtas. Tāpēc arī manas receptes ir tādas, ko es gatavotu mājās, nevis mēģinātu pagatavot šeit.


Pīle ar sīpoliem

Mans tētis bija un joprojām ir mednieks. Mamma šo viņa aizraušanos gan īpaši augstu nevērtē un arī nomedīto gaļu savos ēdienos izmantoja reti, kaut ikdienā lielā ēst taisītāja bija viņa. Tētis parādījās kā tāds viesmākslinieks, kas savas prasmes demonstrēja tikai viesu reizēs, taču tad tas vienmēr bija kaut kas no medījuma gaļas un vienmēr interesanti. Atzīšos, man tā ļoti pietrūkst!

Vajadzēs:

  • 600 g pīles krūtiņas
  • sāli, piparus
  • eļļu un sviestu cepšanai
  • dažus timiāna zariņus
  • 2 sarkanos sīpolus
  • 2 ēd. k. ābolu etiķa
  • 1 tējk. raudenes
  • sāli, cukuru

Gatavošana:

1. Iegriež krūtiņas ādu vairākās vietās līdz tauku slānim, bet ne pašā gaļā – tas ir svarīgi, lai veidotos kraukšķīgs sāniņš, bet iekšpuse paliktu sulīga.

2. Uz karstas pannas sakarsētos taukos liek pīles gabalu ar ādu uz leju un cep vairākas minūtes, līdz tā kļūst brūna, tauki iztek un āda ir kraukšķīga. Pēc tam pievieno timiāna zariņus, pārkaisa sāli un piparus, nogriež mazāku karstumu un turpina cept, no visām pusēm grozot vienmērīgi apmēram 10 minūtes. Pirms ēšanas pāris minūšu gaļai ļauj atpūsties, līdzīgi kā steikam.

3. Sīpoli – nomizo, sagriež plānās ripās, liek bļodā un pārkaisa ar sāli, kaltētu raudeni un mazliet cukura. Pārlej etiķi, apmaisa, un viss – jau pēc neilga brīža sīpoli būs ieguvuši smuku krāsu un garšu, bet ideāli tie ir nākamajā dienā.


Desu zupa

Mani nekad neinteresēja, kas tās bija par desām, kas mūždien karājās pieliekamajā, un tikai vēlāk uzzināju, ka arī tās bija no medījumu gaļas. Ikdienā tās parasti neaiztika, un desas, ilgi stāvot, ļoti izkalta. Kad pienāca kārtējā viesu cienāšanas reize, tētis ņēma palīgos nelielu zāģi vai cirvīti, lai desakmeņus sadalītu lietojamos gabalos. Zupa ir izcili vienkārša, bet, ja nu kādam mājās nav pārkaltušas medījuma desas, izlīdzēties var arī ar labi cieti sažāvētu vai vītinātu liellopu gaļas desu.

Vajadzēs:

  • 300 g puravu
  • 1 burkānu
  • 1 kartupeli
  • sāli un melnos piparus
  • 600 g desu buljona
  • 250 g cieti žāvētas desas

Gatavošana:

1. Desas sagriež apmēram 5 cm garos gabalos un tad gareniski uz pusēm. Pēc tam mazliet apcep uz pannas, pārlej ūdeni un 5 minūtes pavāra, lai ūdens uzsūc desu spēcīgo aromātu un garšu. Tikmēr desas arī atmiekšķējas un iegūst normālu konsistenci. Pēc tam tās izņem ārā un sagriež pusšķēlēs.

2. Puravus notīra un sagriež plānos gredzenos. Kartupeļus un burkānus nomizo un arī sagriež gabaliņos.

3. Katlā uzkarsē eļļu un apcep dārzeņus, pēc tam pārlej ar buljonu, pievieno sāli, piparus un vāra 15 minūtes. Beigās pievieno sagrieztās desas, uzkarsē, un desu zupa ir gatava! Pasniedz ar skābo krējumu un "ķieģelīša" šķēli, kas apziesta ar sviestu.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

KWV Classic Collection Cabernet Merlot

Patīkami sauss sarkanvīns. Dāsns un dinamisks vīns ar patīkamu melleņu un zīdkoka nots pieskaņu, ko papildina žāvēti augļi.

Garšas paletē jūtama ķiršu pieskaņa, kas izcili balansē starp maigiem tanīniem. Vīns daļēji tiek nogatavināts ozolkoka mucās.

Ieteicams pasniegt 16-18°C temperatūrā kā kompanjonu pie makaroniem ar tomātu mērci, ceptas pīles un vistas, steika.

 

 

KWV Classic Collection Cabernet Sauvignon

Viegls un patīkami sauss sarkanvīns. Dinamisks vīns ar elegantu melleņu, krustnagliņu un plūmju nots pieskaņu.

Garšas paletē vīns ir elastīgi maigs un ar augļainu raksturu, ko papildina viegli tanīni. Vīns tiek daļēji nogatavināts ozolkoka mucās.

Ieteicams pasniegt 16-18°C temperatūrā, kā kompanjonu pie grilētas gaļas ēdieniem.

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Ar žiguli uz nekurieni

Reizēm nav jāceļo ne uz Indiju, ne Antarktīdu – vajag vienkārši iekāpt žigulī un braukt dzimtenei apkārt. Tā var gan nokļūt nekurienē, gan apstāties beidzot pie tās mājas šosejas malā, kurai visi bra...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata