Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Divarpus miljonu problēmas

Rudenī cilvēkiem parādās dažādas problēmas. Viens tajās pāris saulaina­jās dienās, kas pēkšņi uzmirdz visapkārt, nekādi nevar saņemties pastrādāt. Citam jāizdomā, kā izcept ķirbju cepumus, kas nedrīkst garšot pēc ķirbja. Kādam jāizfunktierē, kā vienā dienā pagūt izbraukāt no viena Latvijas gala līdz otram, jo visur notiek svarīgas un smalkas lietas. Bet vēl cits attopas pie pēkšņas atklās­mes, ka vakari kļuvuši skaisti gari, tāpēc var pievērsties grāmatu gudrībām, paplašināt horizontus, veroties kinoekrānā, un iedziļi­nāties zinātnes niansēs – kas zina, varbūt arī pašam izdodas ko jaunu ieraudzīt un pasau­lei pavēstīt.

Arī žurnāla lappusēs šoreiz no visa pa druskai. Gan par teritoriālās reformas iecerētajām pārmaiņām un to, cik daudz taisnības skaļos solījumos, ka visas pārmai­ņas tikai uz labu vien. Gan atjaunošanas procesā esošo Rīgas pili, kurā atklājumu un pat brīnumu (šī vārda vistiešākajā nozīmē) pilni kakti. Gan arī politiku, kas gribot negribot mūsdienu pasaulē pārklājas gan ar sportu, gan kultūru, vienam otru neizbēga­mi ietekmējot.

Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Gints Kaminskis uz jautājumu, cik iedzīvotā­ju, viņaprāt, vajadzētu Latvijā, atbild: "Divarpus miljonu mūsu pašu komfortam būtu labi." Varbūt tik tiešām – vairāk nevajag, jo tad arī problēmu un vajadzību neizbēgami būs vairāk, pašvaldības atkal no jauna nāksies pārdalīt un apvienot, naudu vēl citādi budžetā rēķināt – kādam ņemt nost, lai kādam dotu klāt. Bet arī bez tā jau tik daudz, par ko domāt, ko apcerēt un par ko uztraukties.

Šīs SestDienas,  18. – 24. oktobra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Dzīves spēles noteikumu maiņa. Gints Kaminskis par to, kuram būtu jāvada reģionālā reforma, likumu nepildīšanu un normatīvisma mazināšanu.

VESELĪBA. Elektronisko cigarešu sērga. Nereti par mazāk bīstamu alternatīvu parastajām uzskatītās e-cigaretes pēdējā laikā nonākušas diskusiju krustugunīs daudzviet pasaulē. ASV e-cigarešu lietošana jeb tā dēvētā veipošana izraisījusi vairāku desmitu cilvēku nāvi un saslimšanu, pievēršot uzmanību šai problēmai un liekot domāt par to iespējamo aizliegumu.

ZINĀTNE. Mērķtiecīgo džentlmeņu klubiņš. Šā gada Nobela prēmijas ieguvējus zinātnē vieno patiesa aizraušanās ar to un prestižās augstskolās iegūta izglītība.

PASAULĒ. NBA starp dzirnakmeņiem. Pasaulē populārākajai basketbola līgai un tās zvaigznēm pēc konflikta ar Ķīnu ir jāizdara izvēle starp NBA sludinātajām vērtībām un milzīgo peļņu, ko tai ienes otrs lielākais tirgus pēc ASV.

PIEREDZE. Parunāsim ar foršajiem! Uzņēmēja Inga Muižniece, liekot lietā uzkrāto pieredzi no "pašas apakšas", izveidojusi veiksmīgu zvanu centru. No tā viņa tālāk attīstījusi sociālo uzņēmumu, kas ne vien nodrošina darbvietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī palīdz vientuļajiem, ļaujot izrunāties.

TUVPLĀNĀ. Dītrihai šo pasauli nesaprast. Jo sabiedrība ir garīgi veselāka, jo dārgāks ir alkohols, saka vācu kinorežisors Fatihs Akins, stāstot par pēckara paaudzi Vācijā un stereotipiem, kas valda attiecībā uz to. Arī viņa visjaunākais darbs – filma Zelta cimds par Hamburgas sērijveida slepkavu Fricu Honku un pēckara vācu paaudzi – ir smalka un pretrunu pilna. Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā (Riga IFF) 24. oktobrī, bet nedēļu vēlāk nonāks arī kinoteātros.

FOKUSĀ. 4400 kvadrātmetru vēstures. Apslēpta aiz bieziem mūriem, Rīgas pils senākā daļa ir neatklāts un sabiedrības acīm pašlaik slēgts dārgums. Taču jau tuvāko gadu laikā tā pārvērtīsies par Vecrīgas publiskās telpas paplašinājumu, vēsturiskajai aurai piešķirot svaigumu. Ekskluzīvs ieskats vēsturiskajā būvē.

CEĻOJUMS. Turkish Italy. Vecās Eiropas dienvidi pārblīvēti, pārsālīti un pārlieku paredzami? Ja šķiet, ka tā, Albānija ir lieliska alternatīva tiem, kuri meklē tirkīzzilu jūru, karstu sauli, nevainojamu Vidusjūras virtuvi un nedaudz improvizācijas. Balkānos tas viss atrodams ar uzviju.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata