Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Labrīt!

Šīs nedēļas SestDienas numura tēmas padevušās tādas vasarīgas, saistītas ar zvejnieku svētkiem, saules pielietiem vīnogu ķekariem Latvijas vīna reģionā Sabilē un brašiem skautu pārgājieniem birzīs un norās. Par zvejnieku svētkiem viss caurmērā skaidrs, tie pastāvēs arī tad, kad pašu zvejnieku vairs nebūs, tāpat kā mēs Dziesmu svētkos dziedam par igauņu aplenkto Gaismas pili un raudošo Staburadzi, un kad mazie lucīši, kādus šodien vēl var dabūt labākajos Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastes krodziņos, mums šķitīs īsti milzeņi (sk.

rakstu par Café Engure), jo pagājušā gadsimta 70. gadu patiešām lielos lučus vairs neatminēsies pat tie, kuri joprojām atceras, ka viņi ir čekas maisos.Toties tajos laikos Latvijā nebija skautu. Bija tikai pionieri, kuru formas bija pagalam nepiemērotas dzīvei mežā, bet kurš tad tolaik gāja uz mežu pioniera formā? Kaut vispār uz mežu 70. gadu bērni gāja gan, tolaik vispār bērni sētās, ielās un arī mežos nebija nekāds retums. Bet nu jau laikam jānotiek briesmīgam karam, lai cilvēce atkal kādu laiku vēlētos padzīvot mierā un drošībā. Tagad no pēdējā lielā kara ir pagājis tik ilgs laiks, ka miera un drošības vērtība Eiropā sāka šķist pašsaprotama, bet šī ir tik bieži cilāta tēma, ka lai paliek kādam no nākamajiem SestDienas numuriem, kurā to apspriedīsim ar aizsardzības ministru. Šoreiz labāk ķersimies pie vīna. Cilvēks, kurš uzaudzis ar alu un šņabi vai šmakovku, ne bez zināma apbrīna vēro, kā Latvija XXI gadsimta sākumā īsā laikā ir kļuvusi par vīna patēriņa lielvalsti. Tā nu zemnieki metas šim vilnim pakaļ, piedāvājot dažnedažādus interesantus vīna izstrādājumus, laikam tikai latvāņu vīnu neviens vēl nav darījis. Latvijas lielākais vīna darītājs Mārtiņš Barkāns SestDienai stāsta, ka nākamnedēļ notiekošajā Sabiles Vīna festivālā viņš cels galdā savu sapni jeb pirmās ražas rezultātu – īstu un "pareizu" vīnogu vīnu, kura raksturojums nebeidzas ar politkorekto vērtējumu "interesants". In vino veritas!****

Šīs SestDienas 22.–28. jūlija numurā lasiet:


PRIEKŠĀ. Lasīšana nav dinozauru paradums. Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā rīkotāja Alīse Nīgale aicina 24. jūlijā ņemt bērnus pie rokas un doties uz bezmaksas literāro sarīkojumu Lakstīgalas vārdnīca: kas ligzdo bērnu literatūrā? Jaunā Rīgas teātra Kamerzālē un atklāj, kas ietekmē bērnu lasītprieku.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātu vērtēšanas kritēriji ir pielāgoti konkrētai kandidatūrai? Pirms KNAB priekšnieka amata kandidātu novērtēšanas kritēriju izskatīšanas valdībā radušās pārdomas, vai tik šie kritēriji nav izstrādāti konkrētam pretendentam, proti, pašreizējam KNAB priekšniekam.

SESTDIENAS SALONS. Vīns ir komunikācija. No 27. līdz 31. jūlijam Sabilē 18. reizi notiks Vīna svētki. Latvijas lielākais vīndaris Mārtiņš Barkāns vīnogu audzēšanu Latvijā salīdzina ar ekstrēmo sportu. 30. jūlijā Sabilē vīndaru tirdziņā viņš demonstrēs savus pirmos sasniegumus šā sporta augstākajā līgā – no savas pērn novāktās pirmās Solaris šķirnes vīnogu ražas darīto vīnu, kurš atbilst mūsdienu vīna kultūras standartiem.   

PASAULĒ. Pirmā Meja vai otrā Tečere? Lielbritāniju projām no Eiropas Savienības vedīs valsts jaunā premjerministre Terēza Meja, kurai britu prese sola ieiešanu vēsturē kā otrajai Mārgaretai Tečerei. Viņai labvēlīgi ir noskaņoti 62 procenti britu – un nevis tāpēc, ka, runājot Financial Times vārdiem, viņa ir politiķe, kas «ģērbjas kā sieviete, nevis kā Angela Merkele vai Hilarija Klintone».

FOKUSĀ. Karaliskās izklaides zvejniekciemā. Kurzemes piekrastes mazpilsētā Rojā nākamās nedēļas nogalē jau no ceturtdienas nu jau sesto gadu notiks festivāls kinomīļiem – RojaL. Tā piedāvātie brīvdabas kinoseansi allaž ir labi apmeklēti arī tad, ja laikapstākļi liek tīties segās un pildīt termosos dažādi smaržojošus un sildošus dzērienus. Katru gadu īpašs seanss tiek veltīts festivāla mājvietai – Rojai –, un šogad īpašās filmas statuss ir pēc Egona Līva stāsta 1971. gadā uzņemtajai filmai Meldru mežs. SestDiena atšķetina ar šo filmu saistītu mītu.

TUVPLĀNĀ. Vienreiz skauts – vienmēr skauts. Nākamajā gadā skauti Latvijā svinēs savu simtgadi, skautisma tradīcijas te ir par gadu senākas nekā pati valsts. Pašlaik skauti un gaidas ir lielākā un vecākā bērnu un jauniešu organizācija pasaulē. Skolotājam Jānim Iklāvam skautu svinīgais solījums nav tukši vārdi.

DABA. Tērvetes tropiskie eņģelīši. Entuziastu grupa izveidojusi otro tauriņu māju Latvijā. Lai aklimatizētos Brazīlijas laikapstākļiem, Latvijas olimpiešiem būtu bijis lietderīgi padzīvot šajā mājā.

CEĻOJUMS. Mūžīgā diena Somijas kalnos. Dabas veidoti mākslas darbi, atturīgi, taču laipni cilvēki, prasmīgi izplānota autoceļu infrastruktūra, senās karēļu kultūrvides mazliet mistiskā aura – tāda ir Austrumsomija. Gabaliņš Eiropas, kas piedāvā iespēju aizbēgt no pilsētu steigas un komercializēto atpūtas vietu burzmas.

KROGS UZ PAPLĀTES. Rogas krogs. Egīls Zirnis pamanījis jaunu krogu Engurē, kur apkārt jau ir daudz labu krogu, – Kaspara Rogas lolojumu Café Engure – un secina, ka te laipni apkalpo gan cilvēkus, gan suņus.

SestDienas VAKARIŅAS. Dārzeņkopei Mārītei Gailītei parasti ir daudz darba un maz laika, tāpēc viņa, it sevišķi vasarā, visu gatavo maksimāli vienkārši un ātri, pēc principa, ja kartupeļi 20 minūtēs nav izvārījusies – paši vainīgi! Gailīte zina, ka augļu un dārzeņu diēta padara cilvēku laimīgu.

Kā arī VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata