Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ar kūlas dedzināšanu saistīti dažādi mīti, piemēram, ka pēc tam zeme ir auglīgāka vai ka tādējādi tiek likvidētas visas ērces

Nacionālais netikums

Kad Latvijā parādās ziņas par pirmo kūlas ugunsgrēku, ir skaidrs – pavasaris vairs nav aiz kalniem, jo tā pirmie mēneši ir intensīvākais pērnās zāles dedzināšanas laiks. Kūlas ugunsgrēki Latvijā diemžēl kļuvuši par tradīciju, kas ne tikai kaitē dabai un rada papildu darbu ugunsdzēsējiem, bet ik gadu noposta ēkas un aiznes sev līdzi pat cilvēku dzīvību.

Top komentāri

naivulis
n
Gribi izlasīt visu rakstu, samaksā 1,49 euro!
sorge
s
Uguns robeža iezīmē jauna gadalaika iestāšanos. Vecās zāles dedzināšana ir sena latviešu (un ne tikai latviešu) tradīcija, pavasara svētki. Attīrīšanās no ziemas paliekām un kaitēkļiem un daudziem viena no jaukākajām bērnības atmiņām. Demagogi te bieži nonāk pretrunās, apgalvojot ka ērcēm tas nekaiš. Tā nav taisnība - ērču populācija tiešām samazinās iznīcinot pērno, garo zāli. Pavisam kas cits ir izraisītie negadījumi, kas rodas bezatbildības un nepiesardzīgas rīkošanās ar uguni rezultātā, protams ka par tādiem ir jānosoda. Zāle jādedzina pret vēju, mazās platībās, kuras var kontrolēt un iepriekš nodrošinoties ar dzēšanas aprīkojumu. Taču apkarojot šo tradīciju mēs riskējam kļūt pārāk eiro-korekti, jo patiesībā arī Jāņos tad vajadzētu ļaut kurt ugunskurus tikai iepriekš norādītās, pašvaldības vietās, uz betona vai kādas cietas pamatnes un pret nepakļāvīgajiem kurināt fanātisku naidu.
Keramzīts
K
Tas nav netikoms, bet gan nepieciešamība. Ja lauks nav novakts, liek lielu naudas sodu,bet lielākā daļā Latvija nav ar ko novākt. Ko darīt <gudrie> deputātiņi?????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata