Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arī cilvēki ar invaliditāti spēj un vēlas būt noderīgi darba tirgū

Liela daļa cilvēku ar invaliditāti var būt darbaspējīgi un grib strādāt. Viņus vieno citāda pieeja darbu veikšanā, taču sasniegtais rezultāts var būt līdzvērtīgs citu veikumam. Kā rāda Labklājības ministrijas (LM) dati, pirms 10 gadiem mūsu valsts darba tirgū bija ap 25 000 cilvēku ar invaliditāti, šobrīd šis skaitlis pieaudzis līdz 43 000, taču te aizvien redzams potenciāls, jo Latvijā strādā tikai viena ceturtā daļa no visiem darbaspējas vecuma cilvēkiem ar invaliditāti.

Lai sekmētu šādu iedzīvotāju iekļaušanos darba tirgū, LM uzsākusi informatīvo kampaņu Dara citādi – izdara tāpat!. Tā centīsies iedrošināt cilvēkus ar invaliditāti kļūt par aktīviem darba meklētājiem, pieteikties darba sludinājumiem un ticēt savām spējām. Darba devēji kampaņā tiks izglītoti un informēti par iespējām nodarbināt šādus cilvēkus. Tāpat kampaņas mērķis ir mazināt stereotipus un veicināt šo abu pušu dialogu un sastapšanos. 

Darba tirgus ir kļuvis atvērtāks pret cilvēkiem ar invaliditāti, mazinās arī aizspriedumi par viņu spējām, tomēr aizvien ir jāpaplašina darba devēju izpratne par to, ko var, prot un zina cilvēki ar invaliditāti, un uzmanība jāpievērš arī vides pielāgošanai un darba organizācijas izmaiņām, lai viņus sekmīgāk integrētu kolektīvā, norāda LM. ''Mazinot stereotipus par cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanas iespējām, tiks sekmēta viņu iekļaušana sabiedrībā un darba tirgū, jo nav tādas profesijas invalīds. Ceram, ka arvien vairāk darba devēju pievērsīs uzmanību cilvēkiem ar invaliditāti kā darbiniekiem, kuri var sekmīgi iekļauties kolektīvā un bagātināt uzņēmumu kā uzticami, profesionāli un strādāt griboši darbinieki,'' saka LM Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

Viņš stāsta, ka daudz cilvēku ar invaliditāti jau šobrīd sekmīgi strādā visdažādākajās profesijās – kā grāmatveži, lietveži, juristi, programmētāji, konditoru palīgi, pavāru palīgi, tirdzniecībā u. c., bet aizvien vēl ir daudz šādu cilvēku, kas ir ārpus darba tirgus, lai gan vēlas sniegt savu pienesumu un var būt noderīgi uzņēmumiem.

Oficiāli bezdarbnieka statusā reģistrēto iedzīvotāju ar invaliditāti ir aptuveni 9000, bet patiesībā strādāt gribošo ir vairāk, Lipskis teic.

Viens no veidiem, kā šī darba integrācija var tikt veikta un veicināta, ir sociālie uzņēmumi, norāda Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas direktore Regita Zeiļa. Viņa stāsta, ka aptuveni ceturtā daļa sociālo uzņēmumu Latvijā tiešām arī darbojas šajā virzienā, ar mērķi sniegt darba iespējas kādai noteiktai mērķa grupai, tajā skaitā cilvēkiem ar invaliditāti. ''Tas, ko sociālie uzņēmumi var sniegt citiem uzņēmējiem, ir gan zināšanas, gan prasmes, gan pieredze par to, kā praktiski notiek šī integrācija, ko tas nozīmē darba devējam un ko nozīmē strādāt kopā ar cilvēku ar invaliditāti. Jo stāsts, manuprāt, ir par kopā strādāšanu un kopā radīšanu. Caur šiem pieredzes stāstiem bieži var redzēt, ka, atrodot pareizo veidu un radot pielāgotu vidi, cilvēki ar invaliditāti darbu var izdarīt tāpat vai pat vēl labāk,'' saka Zeiļa.

Pieņemt darbā cilvēkus ar invaliditāti uzņēmējus rosina arī zvanu centra Sonido īpašniece un sociālā projekta Parunāsim dibinātāja Inga Muižniece, kas pati dod darbu šādiem darbiniekiem. Tas, viņasprāt, nav tik sarežģīti, laikietilpīgi un neprasa tik lielus ieguldījumus, kā varbūt sākotnēji šķiet.

''Ja 3000 darba devēju pieņemtu darbā vismaz vienu cilvēku ar invaliditāti, mēs iegūtu 3000 darba vietu cilvēkiem ar invaliditāti,'' viņa spriež.

Muižniece atklāj, ka kampaņas Dara citādi – izdara tāpat! ietvaros tiks radīta speciāla digitāla platforma, kurā cilvēki ar invaliditāti varēs pieteikties darbā, savukārt darba devēji, kuri vēlas nodarbināt šādus cilvēkus, varēs viņus atrast. ''Jo uzņēmēji grib dot darbu cilvēkiem ar invaliditāti, bet viņiem vajag palīdzību, kā to darīt. Tāpat darba devējiem nereti ir daudz jautājumu par vides pielāgošanu un nepieciešamajiem ieguldījumiem, taču gribu aicināt – pajautājiet cilvēkam ar invaliditāti, ko pieņemsiet darbā, kas viņam ir nepieciešams, lai viņš varētu veikt savus pienākumus. Prasības var izrādīties ļoti pieticīgas. Atslēgas vārds ir pieņemšana – pieņem otru, skaties, kādas ir viņa prasmes un kā tu tās vari ielikt savā uzņēmumā, lai veicinātu ražīgumu, vienlaikus sniedzot labumu šim cilvēkam ar invaliditāti,'' Muižniece iedrošina.  

Kampaņas ietvaros turpmākā mēneša garumā ikviens interesents portālā Delfi.lv var apskatīt digitālo fotoizstādi Dara citādi – izdara tāpat!. Tā iepazīstina ar desmit drosmīgiem, iedvesmojošiem stāstiem par cilvēku neatlaidību un spēju īstenot mērķus, neraugoties uz dzīves mestajiem izaicinājumiem. Tie ir cilvēki ar invaliditāti no dažādām Latvijas vietām, kuri sekmīgi strādā dažādās profesijās. 

Kampaņa ilgs līdz pat rudenim, un tās laikā notiks arī diskusiju cikls, kurā tiks aktualizēti darba vietu pieejamības jautājumi, bet mājaslapā www.cilveksnevisdiagnoze.lv būs pieejama praktiska informācija par to, kas jāzina darba devējiem, pieņemot darbā cilvēku ar invaliditāti, kā arī noderīga informācija darba ņēmējiem, kas palīdzēs pieņemt lēmumu par pieteikšanos kādai konkrētai vakancei. Tāpat kampaņas ietvaros tiks veikta socioloģiskā aptauja, lai noskaidrotu, kāda ir pārējā kolektīva attieksme darba vietās, kurās ienāk kolēģis ar invaliditāti. Iegūtie rezultāti palīdzēs novērtēt, cik iekļaujoša ir darba vide dažādos uzņēmumos un iestādēs, un izprast, kuros virzienos turpmāk pastiprināti jāstrādā gan darba devējiem, gan politikas veidotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses