Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jarmarka šogad atzīmē desmito gadadienu

Viens no vizuālās mākslas ziemas spilgtākajiem notikumiem Latvijā – izstāde, gadatirgus un labdarības akcija Jarmarka – Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) norisināsies no 19. līdz 29. decembrim.

Ikviens interesents ir laipni aicināts baudīt mākslas gadatirgus īpašo atmosfēru, apskatīt un iegādāties LMA jauno talantu mākslas darbus, vienlaikus ziedojot līdzekļus LMA vēsturiski nozīmīgo jūgendstila telpu restaurācijai. Turklāt Jarmarka šogad svin desmit gadu jubileju.

Jarmarka LMA studentiem sniedz unikālu iespēju studiju laikā tapušos darbus reizi gadā izstādīt plašākai auditorijai. Savukārt apmeklētājiem tā ir izdevība iegādāties oriģinālus mākslas darbus, kuru vērtība ar gadiem tikai augs. Jarmarkā atradīsiet visdažādākos mākslas darbus – no gleznām un traukiem līdz vides un interjera objektiem, tērpiem, tēlniecības un stikla objektiem, grafikām, rotām un citiem mākslas darbiem. Akadēmijas lielā aula visu Jarmarkas laiku burtiski tiek piepildīta ne vien ar mākslu, bet arī ar kuplu apmeklētāju skaitu, kuru vidū ir arī mākslas kritiķi, galeriju īpašnieki, sabiedrībā pazīstami uzņēmēji, vēstniecību pārstāvji un daudzi citi mākslas profesionāļi un mīļotāji. Kopumā Jarmarkā iespējams apskatīt un iegādāties vairāk nekā trīssimt mākslinieku radītus darbus, kas skaita ziņā sniedzas līdz pat 15 000 vienībām.

Šī gada izstāde-gadatirgus būs īpaša ar to, ka tajā būs pieejami ne tikai Latvijas jauno talantu darbi, bet ikvienam tiks dota iespēja novērtēt arī ārvalstu studentu māksliniecisko sniegumu. Desmit gadu jubilejai par godu Jarmarkā piedalīsies vairāk nekā divdesmit Erasmus programmas studenti no dažādām Eiropas valstīm, kas šobrīd zināšanas papildina LMA..

Akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs ir gandarīts par līdz šim paveikto: "Izstāde-gadatirgus Jarmarka Mākslas akadēmijai ir svētki. Tā ir vērtīga iespēja studentiem apmeklētāju vērtējumam nodot savus studiju darbus, savukārt auditorijai – iepazīt jauno mākslinieku veikumu visā tā krāšņumā un, tuvojoties svētku laikam, atrast oriģinālus mākslas darbus sev un brīnišķīgas dāvanas tuvākajiem. Mākslas akadēmijai tā vienlaikus ir iespēja turpināt izmantot daļu ieņēmumu labdarības mērķiem, soli pa solim restaurējot senos gleznojumus LMA vēsturiskajās telpās. Atskatoties uz 2003. gadu, kad kā turpinājums trīsdesmitajos gados aizsāktajai tradīcijai tika rīkota pirmā Jarmarka, ar prieku vēroju, ka tradīcija ir iesakņojusies un kļuvusi par vienu no gaidītākajiem gada nogales notikumiem Rīgā. Šogad atzīmējam Jarmarkas desmito gadadienu un aicinām arī visus jūs būt kopā ar mums un svinēt mākslu no sirds un ar vērienu!"

Ar Jarmarkas palīdzību katru gadu labdarības mērķiem Mākslas akadēmijā tiek novirzīti finanšu līdzekļi. Līdz šim izdevies restaurēt griestu gleznojumus Mākslas akadēmijas aulā, atjaunot vairākas akadēmijas telpas un fasādes elementus, kā arī veikt citus nozīmīgus restaurācijas darbus, tādējādi pamazām atgriežot ēkai tās vēsturisko veidolu un burvību.

Jarmarkas organizatore, pasākumu aģentūras Pareizā ķīmija direktore Gundega Turnele ar nepacietību gaida ikgadējo mākslas notikumu: "Jarmarka ir kļuvusi par LMA un Latvijas kultūras dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Gandrīz katru gadu izstādē kāds no studentiem kļūst par mākslas aprindās zināmu mākslinieku. Īpašs prieks par tiem talantiem, kuri pēc Jarmarkas guvuši atzinību ne vien Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā. Cerams, ka arī šis gads noslēgsies ar vairākām brīnišķīgām personālizstādēm. Tā būtu lieliska dāvana Jarmarkas desmitgadē!"

Izstādes-gadatirgus un labdarības akcijas organizatori – Latvijas Mākslas akadēmija, pasākumu aģentūra Pareizā ķīmija, biedrība Kultūras perons un mākslas interneta veikals Mākslas perons jau šobrīd sākuši rūpēties par to, lai izstādes laikā būtu iespējams sajust radošo atmosfēru, dzirdēt labos vārdus un skaisto mūziku, manot Ziemassvētku tuvošanos, par ko liecina apmeklētāju rosība, meklējot oriģinālas un mīļas dāvanas sev un tuvajiem.

Jarmarka darbu sāks 19. decembrī plkst.11 un turpināsies līdz 29. decembra plkst. 20. Tikai astoņas dienas!

Adrese: Kalpaka bulvārī 13, Rīgā, Latvijas Mākslas akadēmijas aulā, 2. stāvā.

Izstāde atvērta katru dienu no plkst. 11 līdz 20. Atgādinām, ka 24.-26.decembrī visiem būs brīvdienas, arī Jarmarkai.

Ieeja - bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja