Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Artissimo uzsāk maratonu

No pasaulslavenā čellista Mišas Maiska, vijolnieces Elīnas Bukšas un dziedātājas Ingas Kalnas viesošanās dzimtenē līdz par melno gulbi dēvētajai Kamerūnas superzvaigznei, saksofonistam Manu Dibango intensīvā atklāšanas notikumu sērijā piedāvā 4. Starptautiskais mūzikas festivāls Artissimo.

Hermaņa Brauna fonda rīkotais festivāls Dzintaru koncertzālē šovasar notiks no 3. jūnija līdz 30. augustam un sāksies ar sešiem spilgtiem notikumiem četrās tā pirmajās dienās.

"Saskaņā ar festivāla nosaukumu Artissimo piedāvājam augstāko mākslas pakāpi. Meklējot jaunus veidus, kā uzrunāt mūsu klausītājus, festivālu atklāsim ar jaunumu - svētdien, 5. jūnijā, pirmoreiz rīkojam Artissimo maratonu, trīs koncertus vienā dienā. Bet jau festivāla priekšvakarā sākam jaunu ciklu - Tikšanās ar meistaru. Šis ir mūsu īpašais piedāvājums - iespēja tikties ar pasaulslaveniem mūziķiem, ļaujot viņus iepazīt sarunu tuvplānā. Ciklu Jūrmalas pilsētas muzejā sestdien, 4. jūnijā, plkst. 16 atklās tikšanās ar čellistu Mišu Maiski," stāsta Hermaņa Brauna fonda direktore Inna Davidova. Tikšanās ar meistaru ikvienam ir pieejama bez ieejas maksas. Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu, laikus jāpiesakās www.hbf.lv.

Artissimo maratons svētdien, 5. jūnijā, sāksies plkst. 14 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē, dodot vārdu jaunajiem talantiem. Savukārt festivāla atklāšanas koncertā Lielajā zālē plkst. 17 uzstāsies čellists Miša Maiskis un mūsu jaunā starptautiskā vijoļmākslas zvaigzne jūrmalniece Elīna Bukša. Abi izvēlējušies franču romantiķa Eduāra Lalo (1830-1892) skaņdarbus (Čella koncertu; Krievu koncertu vijolei ar orķestri), un abi spēlē XVIII gs. itāļu meistara Domeniko Montanjana izgatavotos instrumentus. Pie festivāla orķestra diriģenta pults būs Aleksandrs Vederņikovs, kuru klausītāji atceras no Lielā teātra viesizrādēm. No 2001. līdz 2009. gadam Vederņikovs, būdams šī teātra mākslinieciskais vadītājs, īstenoja virkni daudz apspriestu iestudējumu - no Borisa Godunova Musorgska oriģinālajā orķestrācijā līdz skandalozajai Leonīda Desjatņikova operas Rozentāla bērni pasaules pirmizrādei. Šobrīd Vederņikovs vada Odenses Simfonisko orķestri Dānijā, ar kuru gatavojas atskaņot Vāgnera operu cikla Nībelunga gredzens koncertversiju. Kopā ar festivāla orķestri Vederņikovs uzstājas pirmoreiz. Līdzās Lalo šajā vakarā skanēs Morisa Ravela Cēlie un sentimentālie valši, kuriem par epigrāfu autors licis Anrī de Renjē vārdus "Bezmērķīgas laika pavadīšanas saldā un allaž jaunā bauda", un Pola Dikā simfoniskais skerco Burvja māceklis, kas padarīja slavenu tā autoru. Maratons finišēs, aicinot dejot kopā ar Latin Jazz Band plkst. 20.

Par Leveleleven (11. līmenis!) 6. jūnija koncerta programma (Lielajā zālē plkst. 19) nosaukta tāpēc, ka tajā apvienojies zviedru vokālais kvintets The Real Group un somu vokālais džeza sekstets Rajaton - kopā 11 balsu! Lai arī zviedru kvintets jau vairākkārt ir uzstājies Latvijā, šī būs pirmā reize, kad grupas sastāvā Dzintaros dziedās grupas Cosmos bijušais dalībnieks Jānis Strazdiņš (jaunajā sastāvā kvintets līdz šim Latvijā dzirdēts tikai Latgales vēstniecībā Gors).

Dmitrija Šostakoviča 110 gadu jubilejai veltītajā bagātīgajā programmā Viņa augstība Ansamblis Dzintaru Mazajā zālē 7. jūnijā plkst. 18 sastapsies septiņi izcili mākslinieki: soprāns Inga Kalna, mecosoprāns Irina Dolženko, tenors Leonīds Bomšteins, vijolniece Elīna Bukša, čellists Ramons Jaffē, pianists Andrejs Osokins un arī pati festivāla saimniece Inna Davidova. Festivāla uzsākumu vainagos UNESCO Artist for Peace titula ieguvējs, Kamerūnas saksofonists Manu Dibango ar savu grupu Soul Makossa Gang Lielajā zālē 7. jūnijā plkst. 20. Enerģisko vecmeistaru uzskata par izcilāko Āfrikā dzimušo saksofonistu, kurš mācījies un strādājis Eiropā un kuru pazīst visā pasaulē. Viņš kļuva populārs ar dziesmu Soul Makossa (1973), kurai pateicoties visi iepazina tradicionālo Kamerūnas deju makossa (tulkojumā - es dejoju) un kuras ritmi ietekmējuši popmūziķus no Maikla Džeksona līdz Riannai. Dibango dzīvojis Parīzē, Jamaikā, Kinšasā, Ņujorkā, eksperimentē ar džezu un elektronisko mūziku. "Esmu radījis īsti afrikānisku skaņu, taču ar manis paša niansēm," saka mūziķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja