Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ungārijas nacionālkonservatīvā valdība izvērsusi kampaņu pret amerikāņu miljardieri Džordžu Sorosu (att.), kuru tā apsūdz par iejaukšanos valsts iekšpolitikā un plāniem ieplūdināt Eiropā nelegālos migrantus

Orbāna bubulis Soross

Ungārijas iedzīvotāji drīzumā savās pastkastēs saņems anketas, ar kuru palīdzību valdība vēlas noskaidrot ungāru viedokli par tā dēvēto Sorosa plānu. Ungārijas konservatīvais premjerministrs Viktors Orbāns ir pārliecināts, ka Eiropas Savienība (ES) ar Ungārijā dzimušā amerikāņu miljardiera Džordža Sorosa atbalstu vēlas pārplūdināt Eiropu ar miljoniem nelegālo imigrantu no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

"Šis ir Džordžs Soross – viens no ietekmīgākajiem miljardieriem pasaulē. Un šis ir Džordža Sorosa bīstamais plāns: nojaukt robežžogu, izmitināt šeit vienu miljonu migrantu ik gadu un likt valstij maksāt 9 miljonus forintu (29 tūkstoši eiro) par katru migrantu. Ko jūs par to domājat? Nacionālā aptauja par Sorosa plānu. Neļausim tam notikt!" vēsta aptaujas reklāma, kuru pagājušajā nedēļā sāka pārraidīt Ungārijas sabiedriskā televīzija. Orbānam, kurš Ungāriju vēlas pārveidot par "neliberālu valsti", ir dziļa personīga nepatika pret liberālo ideju lāpnesi Sorosu. Ungārijas premjers nesen paziņoja, ka Soross "vada plašu mafijas tīklu, kas apdraud Eiropas mieru un nākotni", tāpēc viņš ir "sabiedrības ienaidnieks". Orbāns uzskata, ka "Sorosa plāns" neīstenosies tikai tad, ja viņa vadītā partija Fidesz uzvarēs parlamenta vēlēšanās nākamgad. 

Migrantu kvotu pretinieks

Kopš 2015. gada, kad Eiropa piedzīvoja lielāko migrantu pieplūdumu pēckara periodā, Orbāns ir bijis viens no pamanāmākajiem Eiropas Savienības (ES) migrācijas politikas kritiķiem. Ungārija pirms diviem gadiem kļuva par vienu no migrācijas krīzes karstajiem punktiem – Centrāleiropas valsti pa ceļam uz Rietumeiropu šķērsoja aptuveni 400 tūkstoši migrantu un patvēruma meklētāju.

Reaģējot uz milzīgo migrantu pieplūdumu, Ungārijas valdība uz valsts dienvidu robežas ar Serbiju un Horvātiju izvietoja četrus metrus augstu žogu ar dzeloņdrātīm, par to Budapešta saņēma nopēlumu no Briseles un citām ES dalībvalstīm. Savukārt Orbāns sevi pozicionēja kā izlēmīgu līderi, kurš Ungāriju un visu Eiropu mēģina pasargāt no imigrantiem, kas varot apdraudēt kontinenta drošību un kristīgās vērtības. Viņš nesen Briselei pieprasīja atmaksāt Ungārijai pusi no 800 miljoniem eiro, ko tā esot iztērējusi robežžoga būvniecībā. Ungārija kategoriski noraida 2015. gadā ES apstiprinātās migrantu kvotas, kas paredzēja pārvietot uz pārējām ES dalībvalstīm 160 tūkstošus patvēruma meklētāju no Grieķijas un Itālijas. 

Saskaņā ar ES plānu uz Ungāriju bija jāpārvieto 1294 migranti, bet līdz šim valsts nav uzņēmusi pat vienu. Eiropas Komisija pret Ungāriju ir sākusi tiesisko procedūru par migrantu kvotu nepildīšanu. 

Pirms gada Ungārijas valdība sarīkoja referendumu par ES kvotu plānu. Vairāk nekā 98% nobalsojušo plānu noraidīja, un, lai gan referendumā piedalījās mazāk nekā 50% balsstiesīgo, Orbāns plebiscīta iznākumu pasniedza kā savu uzvaru, īpaši uzsverot, ka procentuāli vairāk ungāru nobalsojuši pret ES migrantu kvotām nekā savulaik par Ungārijas dalību ES. ES Tiesa septembrī noraidīja Ungārijas un Slovākijas prasību atcelt migrantu kvotas. Budapešta un Bratislava uzstāja, ka ar vairākuma balsošanas procedūru 2015. gada septembrī pieņemtais lēmums migrantu un patvēruma meklētāju pārvietošanai no Itālijas un Grieķijas uz citām dalībvalstīm ir pretrunā ar ES tiesību normām. 

Gribot importēt musulmaņus

Orbāns svēti tic, ka ES migrācijas politikas galvenais arhitekts ir miljardieris Soross. Ungārijas premjers un viņa sabiedrotie regulāri atkārto mantru, ka Soross uz Eiropu vēlas importēt miljoniem musulmaņu, lai iznīcinātu nacionālās valstis un izravētu kristīgās tradīcijas. "Mēs esam Ungārijas iedzīvotāju pusē, un viņi atbalsta valdības cīņu pret Briseli un Sorosu," šovasar paziņoja Orbāns, kurš apgalvo, ka Sorosam migrācija esot "labs bizness". "Iemesls, kāpēc viņš ir dusmīgs uz Ungāriju un mani personīgi, ir mūsu stāšanās ceļā viņa grandiozajam plānam un biznesa projektam."

Pavasarī Ungārijā notika valdības rīkota aptauja Apturēsim Briseli, kurā iedzīvotājiem tika uzdoti dažādi jautājumi par ES migrācijas politiku. No gandrīz 8 miljoniem ungāru, kuriem aptauja tika izsūtīta, anketas atpakaļ nosūtīja 1,6 miljoni. Valdība paziņoja, ka 99% aptaujāto esot atbalstījuši tās pozīciju. Taču vēlāk veiktā neatkarīgā pētījumā atklājās, ka pārliecinošs vairākums no šiem cilvēkiem bijuši valdošās partijas Fidesz atbalstītāji.

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 6.-12.oktobra numurā!

Top komentāri

Riko
R
Es atdotu daudz, lai Latvijā uzrastos kaut viens politiķis ar trešdaļu no Orbāna mugurkaula.
Es
E
domāju, ka Orbānam ir pilnīga taisnība.
Kainšvainlībtdihs
K
no kaut kāda 2008 g. Latvijā par sorosa un nodokļu maksātāju naudu veica pētījumus, kā pie mums panākt lai migranti būtu priviliģētāki par mums, un lai mēs neko daudz nepīkstam par jamo ievešanu. Tā kā viss šis ir rūpīgi un ilgi plānots, bet domājams ka idars hujoross viens nestāv aiz šī visa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata