Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ SestDienā: Ar melnu muti

Esat kādreiz gulējuši zālē un vērojuši debesis? Mākoņus, kas veido visas tās balti mīkstās figūras, aizpeld garām un mainās atkal jaunās ainavās. Veselas filmas veidojas galvā.

Iespējams, tieši tā kādam radās doma par dzelteno Simpsonu ģimenīti. Nu, vismaz tieši ar mākoņiem jau vairākus gadu desmitus sākas katra slavenā seriāla sērija. Un tiešām – kas gan varētu būt iedvesmojošāks un fantāziju rosinošāks par debesīm, kas ir tik tālas, bet vienlaikus šķiet rokas stiepiena attālumā? Gluži kā reizēm ar humoru – vienam tas joks, citam apvainojums, vēl citam pilnīgi nesaprotams un bezjēdzīgs vārdu virknējums. Arī slavenās multfilmas scenārists Maiks Raiss SestDienai atzīst – diemžēl humoram nav ne formulu, ne skaidras struktūras. Tāpēc jokus nekā nevar uzkonstruēt. Un jums liekas, ka viegli smieties par visu un visiem arvien jaunos stāstos un situācijās? Un ja nu vēl nejauši izdodas kaut ko nebūt ne jauku prognozēt un paredzēt? Nekas nav tik vienkārši, arī joki mēdz būt darbs un atbildība. Bez mūzām nekādi.

Atliek vien lūkoties apkārt pēc iedvesmotājiem. Varbūt nemaz nebūs tālu jāmeklē un nebūs grūti pamanīt – vajag skatīties pēc tāda, kas pat pūlī ir galvas tiesu pārāks. Tiešā un pārnestā nozīmē. Kristapa Porziņģa vārds jau sen vairs komentārus neprasa – viņu zina pat tie, kas par sportu un basketbolu neinteresējas, viņu pazīst gan Latvijā, gan pasaulē. Spožs talants. Un atkal – ne tikai. Arī smags darbs, protams, un ģimene, kas stāv, krīt un atbalsta savējo, lai viņam viss izdotos.

Laimīgas tās sakritības, ka darbs ir arī kaislība un aizraušanās. Tomēr varbūt tas viss ir vēl vienkāršāk – varbūt jāpiekrīt Kristapam un jāizvēlas būt kopā ar cilvēkiem, kuri palīdz kļūt labākam, nevis atņem enerģiju un laiku. Tad darbs vairs neliksies tik smags un par sasniegumiem būs ar ko kopā priecāties. Un melna mute būs nevis no pārpūles, bet tāpēc, ka ēstas tikko no cera lasītas mellenes. Jūlijs taču. Arī to nevajag aizmirst, vajag izbaudīt.

Šīs SestDienas, 8. - 14. jūlija, numurā lasiet


FOKUSĀ. Ar pareizo nervu sistēmu. Kā ir spēlēt vienā laukumā plecu pie pleca ar kādreizējiem elkiem? Kādas sajūtas, ja tavu līdzjutēju skaitā ir slavenības, bet uz ielas fani neļauj pat dažus kvartālus mierīgi noiet? Basketbolists Kristaps Porziņģis, viesojoties Liepājā, atzīst, ka mājas ir viņa miera oāze, un SestDienai stāsta gan par ikdienas iedvesmas, gan grūtuma mirkļiem.

TUVPLĀNĀ. Simpsoni to jau izdarīja. Dzelteno Simpsonu ģimenīti visā pasaulē un arī Latvijā pazīst labi, un tā nereti pie TV ekrāna pulcē ne tikai parastos multfilmu mīļotājus bērnus, bet arī pieaugušos. Par leģendārās filmiņas radīšanas grūtībām, humoru un mākslinieka (bez)atbildību savas auditorijas priekšā SestDiena iztaujā scenāristu Maiku Raisu.

PASAULĒ. Eiropas krīžu menedžere. Līdz šim Vācijas kanclere Angela Merke-le ar nesatricināmu mieru un prag-matismu darījusi visu, lai saturētu kopā 28 brīžiem pilnīgi pretēji domājošās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. Arī pēc britu lēmuma izstāties no ES Merkele vismaz ārēji centusies sa-glabāt vēsu prātu un nostājusies atlikušo 27 dalībvalstu priekšgalā, lai risinātu, ie-spējams, vienotās Eiropas projekta vēstu-rē visizšķirošāko izaicinājumu.

PORTRETS. Skatās acīm ciet. Neredzīgais Artūrs Līvmanis kolekcionē latviešu filmas, šauj ar loku un kā gids izrāda tūristiem Liepāju. Pilsētu viņš iepazinis tikai caur vēstures grāmatām, skaņām un pieskārieniem, tomēr spēj to uzburt krāsainu un bagātu.

TĒMA. Darba terapija ar sauso atlikumu. Aizvien populārāk kļūst dažādos veidos pārtikas ražošanu padarīt tuvāku, saprotamāku un, var pat teikt,  personīgāku. Mazdārziņi, tiešā pirkšana un nu arī ekspedīcijas uz zemnieku saimniecībām, lai uz vietas redzētu, saprastu un, nedaudz pastrādājot, lētāk iegādātos dārzeņus un augļus pašu patēriņam. Kādi plusi un mīnusi?

PRIEKŠĀ. Dziesmas pasaules līmenī. Lielveikalā satika kādreizējo skolasbiedru, tagad pasaulslaveno tenoru Aleksandru Antoņenko un nolēma, ka jāuzstājas kopā, – bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts atsvaidzinājis savas profesionāla pianista iemaņas un atgriežas pie klavierēm ar vērienu, lai jau pavisam drīz uzstātos Jūrmalas festivālā.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai vidusskolēnu eksāmenu viduvējo rezultātu galvenais iemesls ir vaina izglītības sistēmā? Jā un nē – Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētājs un Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis un bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

MŪZIKA. Līdz pirmajam vilcienam. Kantri ir ļoti stiepjams jēdziens, kuru vislabāk varētu definēt un no mūsu pierastā šlāgerumpapā atšķirt amerikānis, atzīst Latvijas kantrimūzikas festivālu tēvs Uldis Ozoliņš. Šogad šī mūzikas žanra cienītājiem solās būt īpaši grūta izvēle, jo vienlaikus notiks veseli divi festivāli – viens Bauskā, bet otrs Ogrē.

CEĻOJUMS. Gaza – kauls, kas iesprūdis rīklē. Nevis vienkārši pa apkārtceļiem nonākt aizliegtā teritorijā, bet kopā ar kontrabandistiem doties pazemes tunelī... dažam tikai tā ir izdevība nokļūt Gazā.

KROGS UZ PAPLĀTES. Itālis Mārupē. Aizdomājoties par guļamvagonu iezīmēm un lielveikalu vagām, Zirnis aizklīst līdz Trattoria da Niko. Tur dabūjamais gaspačo gan, Zirņaprāt, varēja būt aukstāks, tomēr – ja gribas itāļu pusdienas vai vakariņas ārpilsētas mierā, tad ieteikums šo vietu likt aiz auss.

SestDienas VAKARIŅAS. Garšu priekšstati. Labprāt izbaudu ēdiena krāsas, konsistenci un garšu kontrastus, taču galvenais – ir jābūt garšīgi! Tāpēc mani nereti skumdina mūsdienu virtuves mākslas tendences, ka tiek parādīta vizuālā klase, garšu diemžēl atstājot otrajā plānā, atzīst Rundāles pils saimnieks Imants Lancmanis. Savas receptes viņš sauc par iecienītiem garšu priekšstatiem un SestDienas lasītājiem iesaka Lasi karstā diļļu mērcē, ko kopā ar sievu pats iemīlējis pirms 20 gadiem, un Bananes flambées jeb Liesmojošos banānus, kuru efekts neaizmirsīsies pat vairāk nekā 20 gadu, recepte aizgūta no Kurzemes hercoga radiniekiem.

Kā arī VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata