Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ SestDienā: LOMG*

Kā tas ir – pārstāvēt valsti nevis tikai dažu desmitu vai simtu, bet visas pasaules priekšā? Zināt, ka ar ilgstošiem treniņiem un nepārtrauktu savu līdzšinējo robežu pārkāpšanu esi izcīnījis iespēju sacensties ar visvislabākajiem? Vēl vairāk – ko tādā mirklī, tikai īsu brīdi pirms "viss patiešām sācies", nozīmē nest savas valsts karogu, nepaklupt un zināt, ka miljardiem acu visā pasaulē tevi vēro?

Tagad vairāk ne ar svariem, bet politikas smagsvariem vienās sanāksmēs esošais spēkavīrs Raimonds Bergmanis ne tikai to zina, bet arī atzīst – tas pilnīgi noteikti ir viens no būtiskākajiem mirkļiem viņa dzīvē un viens no iemesliem, kādēļ nu viņš sēž ministra krēslā. Par visu, kas saistīts ar politiku, gan bijušais sportists tāds diplomātiski piesardzīgs un pat jautājumā par sēņošanu pagūst piesaukt ES finansējumu. Bet vismaz, atbildot par drošību, viņš ir tiešs: kara nebūs, saka ministrs. Atliek cerēt, ka šī pārliecība balstīta ne tikai vēlamībā.

Tomēr arī miegainā mierā atsevišķu traģēdiju netrūkst. Un tad ir labi, ja ir atsaucīgi cilvēki – tādi, kuri gatavi nomest uzvalku un varbūt atcelt ieplānotas izklaides, lai trauktos meklēt pazudušu svešu bērnu vai uzmanīt sūnas, kamēr nav pilnīgas pārliecības, ka visas oglītes nodzisušas un mežs (vismaz līdz nākamajai dzirkstelei) vairs neuzliesmos. Viens to sauks par varonību ikdienā, cits – par pienākumu. Bet skaidrs, ka tur nav kompromisu. Varbūt tiešām jāpiekrīt vēl vienam šīs SestDienas raksta varonim – bijušajam Prāta vētras menedžerim Aldim Hofmanim –, ka kompromiss nav labs vārds. Jo ar to no abām pusēm nocērt pa drusciņai un beigu beigās viegli var sabojāt kopējo lietu. Gluži tāpat kā mēģinājums izteikties pārāk īsi vai ātri var ne tikai sakropļot valodu, bet pat padarīt to nesaprotamu – vismaz tādam, kurš nav iesvētīts visos saīsinājumu smalkumos. Jo kurš gan teicis, ka zem "OMG" jāslēpjas kam angliskam un augstus spēkus piesaucošam? Varbūt es to lietoju kā saīsinājumu frāzei "olimpiādē medaļas gūsim"! Lūk, viss slēpjas niansēs – ja tās pietiekami smalki ievēro, arī prosas putra būs restorāna cienīga. Vismaz Muklāja Visvalža izpildījumā noteikti. Izmēģiniet arī jūs kādās šīs nedēļas vakariņās, jo galvenais jau nešaubīties – ne par recepti, ne medaļām –, tad viss būs un sanāks.

*Latvija olimpiādē medaļas gūs!

Šīs SestDienas5. – 11. augusta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Nenovērtējam dzīvi miegainā mierā. Ko nozīmē nest valsts karogu olimpiskajās spēlēs, un vai būt ministram ir grūtāk? Bijušais sportists, tagad aizsardzības ministrs un politiķis Raimonds Bergmanis uzsver, ka zina, ko darīt ar "zaļajiem cilvēciņiem", cer uz daudzām medaļām Latvijai Rio un divus gadus nav ticis sēņot.

SPORTS. Haoss un sportiskās intrigas Rio. Organizatori Brazīlijā vēl īsi pirms olimpiādes cīnās ar zādzībām, drošības problēmām un citām nebūšanām, taču, līdzko sāksies spēles, mūs gaida ne viena vien sportiska intriga un varbūt arī kāds pārsteigums no mūsējiem. SestDiena neilgi pirms spēļu sākuma ieskatās olimpiskā ciemata aizkulisēs un norisēs, kā arī vienuviet piedāvā visu Latvijas sportistu starta laiku apkopojumu.

AKTUĀLI. Cerība stiprāka par slapjām kājām. Pirms nedēļas Saulkrastos pazudušā Rūdolfa meklēšanā iesaistījās teju tūkstoš cilvēku, kuri pēc ierastās darbadienas steidza palīgā izmisušajai ģimenei. Lai palīdzētu profesionāļiem meklēt bezvēsts pazudušos, nodibināta īpaša brīvprātīgo organizācija, kuras dalībnieki ne tikai paši apguvuši šim darbam vajadzīgās iemaņas, bet trenē arī savus suņus un iesaista ģimeni.

PRIEKŠĀ. Lai ir jūtama pasaules elpa. Par to, ko dari uz skatuves, ir jāatbild, uzsver pazīstamā operdziedātāja Inese Galante. Dzintaru koncertzālē jau pavisam drīz notiks viņas rīkotais starptautiskais mūzikas festivāls Summertime – aicina Inese Galante. SestDienā pirms festivāla dziedātāja dalās pārdomās gan par to, kāpēc Latvijā ir tik daudz talantīgu mūziķu, gan kā no lietus var nākties glābt slavenu mūziķu kurpes.

FOKUSĀ. LOLīgā valoda. Līdz ar internetu un sociālajiem tīkliem arī latviešu valodā gan sarunās, gan sarakstē ienākuši saīsinājumi, burtu kombinācijas un simboli, kas tiek lietoti vietā un nevietā. SestDiena pēta, ko tie nodara valodai un ko mainījuši ikdienas saskarsmē.

TUVPLĀNĀ. Kas vēl jāsakārto? Bijušais Prāta vētras menedžeris Aldis Hofmanis atskatās uz kopīgo laiku ar pazīstamajiem mūziķiem, stāsta par dzīvi ārpus Latvijas, atzīst, ka nav gatavs kompromisiem, un vienlaikus aicina atkal uz jaunu – Skaņu un garšu – festivālu.

DIENASGRĀMATA. Nav dūmu bez uguns. Ja palīdzi atbildīgajiem dienestiem uzraudzīt, vai kaut kur nav izcēlies ugunsgrēks, var sanākt doties naktī ar lāpstu un viegli dūmojošu auto kapu virzienā, piedzīvot neizsakāmi skaistus saullēktus, nosargāt piecdesmitgadīgu priedi un, galvenais, sajust gandarījumu par darbu.

CEĻOJUMS. Beduīnu "pareizais" saulriets. Ja gribat izbaudīt īstu tuksneša viesmīlību un iepazīties ar beduīnu sadzīvi un paražām, jāatsakās no organizētām ekskursijām un jāatbrīvojas no ierindas tūrista "lāsta" – tad Jordānijas tuksnešos ne vien tiksiet laipni uzņemts un cienāts ar nebeidzamām tējas tasēm, bet varat saņemt pat ielūgumu doties līdzi pēc nolūkotās līgavas.

KROGS UZ PAPLĀTES. Pārvērtības stallī. Apcerot krogu mūžību, Zirnis viesojas bijušā staļļa vietā uzceltajā viesnīcas restorānā Equus, kur tiek pie laba izmēra tapām un, pārkāpjot neticībai, arī pie skābenēm desertā. 

SestDienas VAKARIŅAS. Ēdiens prasa niansīti, saka restorāna Muklājs saimnieks Visvaldis Dreiska, vienlaikus atzīstot, ka tieši slinkums un lēnā domāšana viņam palīdz ēdienus izdomāt līdz galam. SestDienas lasītājiem vakariņās viņš iesaka divus ēdienus, kas ir viegli pagatavojami, taču ar niansītēm, – zeltaino prosas putru Aīda, kuras recepte nāk no kādreizējās 6. slimnīcas šefpavāres Aīdas, un puķkāpostu ar aizdaru, ko toreiz vēl desmitgadīgais Visvaldis iepazina kā kaut ko "šausmīgi garšīgu".

Kā arī VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ATPŪTA ŠOMĒNES, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata