Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Zēna nāve likšot rūpīgāk izvērtēt bērnu veselības stāvokli

«Nevienam skolotājam to nenovēlētu - just, kā tev uz rokām izdziest audzēkņa dzīvība,» izmisusi saka 4.b klases audzinātāja Anita Vucina. Līvānu 1.vidusskolas audzēkņa Rolanda nāves cēloni noteiks tiesu medicīniskā ekspertīze, par zēna nāvi ir ierosināts kriminālprocess, taču, kā atzīst Līvānu slimnīcas direktors Vadims Krimans, šis traģiskais atgadījums liks gan ģimenes ārstiem, gan skolotājiem rūpīgāk izvērtēt bērnu veselības stāvokli. Skolā arī plānots izvērtēt sporta nodarbību fiziskās slodzes atbilstību bērnu fiziskajai attīstībai, ziņo LETA.

Kaut arī, pēc audzinātājas teiktā, viņa zinājusi, ka Rolands slimo ar iedzimtu sirdskaiti, no sporta nodarbībām pretēji iepriekš izskanējušajam pilnībā viņš nav bijis atbrīvots, izņemot smagas slodzes, tajā skaitā krosu. Pirmajā fizkultūras stundā zēns kopā ar klasesbiedriem aizrautīgi devies skriet apkārt skolai, kas izrādījies viņa pēdējais skrējiens, - kaut arī ātrās palīdzības brigāde no Līvānu slimnīcas, kas atrodas pāri ielai, ieradās divas minūtes pēc izsaukuma, zēnu glābt neizdevās.

Pie skolas foajē novietotās Rolanda fotogrāfijas sēru ielokā viņa klasesbiedrenes atnesušas svecītes. No fotoattēla, kas uzņemts tikai pirms deviņām dienām, 1.septembrī, raugās gaišs, smaidīgs zēns. A.Vucina stāsta, ka trešdien bijusi pirmā sporta stunda, kurā notikusi instruktāža, kā ģērbties un uzvesties stundās. Bērni, tajā skaitā arī Rolands, ļoti gribējuši skriet, taču skolotāja likusi vispirms iesildīties, pavingrot, tad kopīgi lēnām paskrējuši vairākus apļus ap sporta laukumu. Pēc tam daļa bērnu teikuši, ka vēlas skriet apkārt skolai, ko skolotāja viņiem arī atļāvusi. «Viņi aizskrēja, es paliku sagaidīt, bet no tās puses jau nāca bērni, kas teica - Rolandam ir slikti, viņš guļ. Es uzreiz skrēju turp, otra skolotāja jau bija ieraudzījusi, piezvanījusi ātrajai palīdzībai. Es pietupos, pacēlu zēnu, uzliku viņa galvu sev uz ceļiem, uzrunāju, jutu viņa elpu, bet viņš vairs man neatbildēja. Saslapinājām seju, rokas, pielikām pie deguna ožamo spirtu, atsteidzās mediķi, taču neko vairs laikam nevarēja darīt. Bērni raudāja, atskrēja mamma.»

Rolands pirms diviem gadiem atnācis uz Līvānu skolu no Rēzeknes novada, audzis draudzīgā ģimenē, gan mamma, gan patēvs ļoti rūpējušies par bērnu, interesējušies par viņa sekmēm. Ģimenē vēl esot mazāka māsiņa. Vecāki no rīta atnākuši pie audzinātājas, taču skolai neko neesot pārmetuši.

Izglītības un zinātnes ministrija norādījusi - lai novērstu apdraudējumus bērna veselībai vai dzīvībai, no mācībām kopumā vai sporta nodarbībām bērnu atbrīvo saskaņā ar ārsta norādēm speciāli sagatavotā zīmē. Vecākiem esot pienākums sadarboties ar izglītības iestādi un pedagogiem, kas nozīmē, ka bērna interesēs vecākiem ir jāinformē pedagogi par bērna veselības stāvokli.

Rolanda bēres paredzētas sestdien. Pēc skolas psiholoģes ierosinājuma 4.b klases audzēkņi rakstījuši vēstules savam mirušajam klasesbiedram. Vienā zīmītē lieliem drukātiem burtiem rakstīts «Laime viņam nespīdēja».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?