Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Godināti Latvijas lepnums 2017 balvas ieguvēji

Četrpadsmito gadu Latvijas lepnuma ceremonijā godināti cilvēki, kuri ikdienā ar savu darbu un skatu uz dzīvi spējuši mainīt, kā arī iedvesmot līdzcilvēkus un viņu dzīves, tādējādi veicot būtisku ieguldījumu arī visas Latvijas sabiedrības labā.

Latvijas lepnumam pieteiktos stāstus šogad vērtēja žūrija deviņu cilvēku sastāvā: aktrise Zane Daudziņa, Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa, nominācijas Vairāk nekā prasa pienākums ieguvējs 2016. gadā – Kaspars Ūdris, BMX riteņbraucējs un treneris Ivo Lakučs, laikmetīgās mākslas centra kim? dibinātāja Zane Čulkstēna, mūziķis Dons, TV personība Jana Duļevska, MTG Latvia vadītāja Baiba Zūzena un laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš.

Latvijas lepnuma balva tika pasniegta desmit nominācijās:

Nominācijā Patriots balvu saņēma Guntars Norbuts.

"Guntars Norbuts ir Skolotājs pēc savas būtības un aicinājuma. Viņš organizē un vada jaunsargu nodarbības un iedvesmo jauniešus būt Latvijas patriotiem. Tāpat viņš kā pedagogs darbojas arī ar jauniešiem no sociālā riska ģimenēm, ļaujot viņiem integrēties un pārvarēt barjeras, palīdzot saprast dzīves vērtības. Šos pasākumus Guntars bieži vada bez atlīdzības. Viņš ir cilvēks, kura nesavtīgā rīcība dara mūsu zemi labāku," pieteikuma vēstulē Latvijas lepnumam 2017 raksta Ilma Strazdiņa.

Nominācijā Dabas Draugs balvu saņēma Uģis Bergmanis.

Uģi Bergmani visi dabas draugi pazīst kā aizrautīgu, gudru un nesavtīgu ērgļu pētnieku, kas veic mazo ērgļu saglabāšanas moritoringu. Savā darbā Uģis daudz pētījis, sarakstījis neskaitāmus darbus par ērgļiem. Barkavas pagastā viņš izveidojis putnu atveseļošanas projektu un iekārtojis pat slimo putnu izolatoru, lai saglabātu ērgļu populāciju, Uģis ar saviem domu biedriem izveidojis mākslīgās ligzdas, apgredzenojis ērgļus, lai sekotu un noteiktu to ligzdošanas paradumus.

Nominācijā Skolotājs balvu saņēma Darja Tikhomirova.

Darjas dzīves aicinājums ir palīdzēt cilvēkiem ar invaliditāti, tādēļ enerģiskā sveštautiete sāka veidot Latvijā invalīdu jāšanas sportu un ātri kļuva, kā pati saka, Krievijas pilsone ar Latviju sirdī. Šobrīd Darja ir Latvijas jātnieku federācijas Paralimpiskās sekcijas vadītāja. Darjas vadībā jauneklis ar smagām cerebrālās triekas sekām un runas traucējumiem Rihards Snikus ieguva prestižo piekto vietu Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs

Nominācijā Ģimene balvu saņēma Anna Verze. 

Anna ir visas ģimenes atbalsts un palīgs - viņa ir lieliska audžumamma, mamma, vecmamma un vecvecmāmiņa. Kad Anna 2005. gadā kļuva par atraitni, pēc kāda laika viņa saprata, ka viņas aicinājums ir rūpēties par bērniem un nu jau 8 gadus Annai ir audžuģimene. Viņa ir izauklējusi un atvērusi savas mājas durvis 16 bērniem. Uz doto brīdi Anna ir audžumamma 5 bērniem: vecākajai ir 15 gadi un jaunākajam 10 mēneši.

Nominācijā Jauniešu iniciatīva balvu saņēma Valters Krētainis. 

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēknis radījis unikālu projektu bērniem ar kustību traucējumiem. Koka dizaina nodaļas audzēknis Valters Krētainis prezentējis patiesi unikālu un inovatīvu projektu Solis pa solim, kas ir speciāli radīta palīgierīce bērniem ar kustību traucējumiem.

Nominācijā Cilvēks cilvēkam balvu saņēma Andrejs Mediņš.

Romas katoļu Baznīcas priesteris Andrejs Mediņš, kurš jau 25 gadus pašaizliedzīgi ziedo savu dzīvi citiem, vēl jo vairāk, viņš visu savu laiku un enerģiju velta tiem cilvēkiem, no kuriem lielākā daļa sabiedrības locekļu izvairās un izliekas neredzam. Andrejs Mediņš pats ir izveidojis un jau 25 gadus vada kristīgo rehabilitācijas centru – Kalna svētību kopienu, tādējādi cenšoties palīdzēt atkarībās nonākušajiem Latvijas cilvēkiem dzīvot jēgpilnu dzīvi.

Nominācijā Sirdsdarbs balvu saņēma Līga Bērziņa. 

Cilvēcība ir vārds, kas visprecīzāk raksturo Līgu Bērziņu – Latvijas Autisma apvienības vadītāju. Šī apvienība darbojas ar mērķi aizsargāt tiesības un intereses cilvēkiem ar autiska spektra traucējumiem. Taču, runājot ar Līgu, ātri kļūst skaidrs, ka viņa uzņēmusies daudz plašāku misiju – popularizēt Latvijas sabiedrībā, kas vēl nav atbrīvojusies no padomju laikā uzspiestās domāšanas kategorijās "tas ir pareizi, bet tas ir nepareizi", to, ka savs talants piemīt ikvienam bērnam. Pieaugušajiem tikai jāprot bērnā mītošo talantu saskatīt un attīstīt.

Nominācijā Vairāk nekā prasa pienākums balvu saņēma Liena Reinberga.

Liena Reinberga novada rūpju bērniem nav ļāvusi nokļūt bērnunamos. Liena strādāja par Kandavas bāriņtiesas priekšsēdētāju 13 gadus un jau 7 gadus par priekšsēdētājas vietnieci. Kandavas novada bāriņtiesā strādā no 1997. gada, kopš bāriņtiesu darbības atjaunošanas Latvijā pirmsākumiem. Cilvēki, kuri meklējuši palīdzību pie Lienas, saka, ka galvenais, kas viņus pārsteidz ir iejūtība, atsaucība un laipnā attieksme.

Nominācijā Iedvesmotājs balvu saņēma Raimonds Jargans. 

Raimonds Jargans iedvesmo strādāt, apgūt jaunas prasmes un nepadoties. "Šis ir stāsts par nepadošanos, cīņu ar sevi, mācīšanos un spēju saskatīt smalko zelta maliņu pat tad, kad virs galvas ir redzamas tikai apmākušās debesis," pieteikuma vēstulē piebilst Raimonda meita.

Nominācijā Caur ērkšķiem uz zvaigznēm balvu saņēma Jānis Valdmanis. 

Jānis Valdmanis mācās 6. klasē un gribētu kļūt par arhitektu. Mācību grūtums zēnu nebiedē. Kas vēl varētu biedēt bērnu, kurš jau piecu gadu vecumā uzveicis vēzi ceturtajā stadijā un pēc slimības ar panākumiem pierāda sevi loka šaušanā?

Piektdien, 29. decembrī, kopā ar laikrakstu Diena iznāks žurnāla SestDiena speciālizdevums Latvijas lepnums 2017.

Paldies reģionālajiem laikrakstiem, kas iedzīvotājus visā Latvijā informēja par akcijas norisi - Rīgas Apriņķa Avīzei (Pierīga), laikraksta, Ogres Vēstis Visiem (Ogre), Madonas reģionālajam laikrakstam Stars (Madona), laikrakstam Talsu Vēstis (Talsi), laikrakstam Auseklis (Limbaži), laikrakstam Brīvā Daugava (Jēkabpils), laikrakstam Ezerzeme (Krāslava), laikrakstam Jūrmalas Vārds (Jūrmala), laikrakstam Kurzemnieks (Kuldīga), laikrakstam Latgales Laiks (Daugavpils), Alūksnes Ziņas (Alūksne), Dzirkstele (Gulbene), Kursas Laiks (Liepāja), Zemgales Ziņas (Jelgava) un Ziemeļlatvija (Valka).

Organizatori pateicas par sadarbību Latvijas lepnumu godināšanas dienā arī viesnīcai Bellevue Park Hotel Riga, restorānam Le Sommet, SIA EuroPark Latvia, Zilver dzērienu darītavai.

Akciju Latvijas lepnums organizē laikraksts Diena un telekanāls TV3 ar Rīgas Brīvostas pārvaldes un Valsts akciju sabiedrības Latvijas dzelzceļš gādību.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Top komentāri

Latvijas lepnums nezudīs
L
Paldies Dienai un TV3 par Latvijas lepnuma tradīcijas turpināšanu. Stipru, nesavtīgu, idejisku, žēlsirdīgu un cēlu cilvēku Latvijā netrūkst, un labā daudzināšana labo vairo. Baiba Sipeniece arī ir Lepnums, jo nevilcinājās kameras priekšā paust savu attieksmi pret Andra Amerika neiederīgo līšanu uz skatuvus un tikšanu pie vārda. Un Latvijas Dzelzceļa vadītājs arī nedrīkst bilst savu sakāmo bez politiskā "jumta" Auguļa p[iedalīšanās?
Mass
M
Liena? Pašai dēli un meita - abi dzērāji uzpampušiem ģīmjiem, bez ģimenēm, bez bērniem. Ko viņa var labu dot citiem? Godkārīga liekule! Jau kad strādāja par latviešu valodas pasniedzēju, pamanījās visur izcelties un vienmēr līda uz skatuves. Drausmīgs cilvēks!
Kas tas par lepnumu.Zilītis tas ir
K
Man tas žūpis un plēguris ir labi labi pazīstams.Vudru tēlot māk.Aizvakar gan bija piedzēries un vārtījās pie miskastēm aiz zivju paviljona.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi