Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Par cilvēkiem, kuri mūs iedvesmojuši

Aicinām sūtīt pieteikumus šā gada Latvijas lepnuma balvai!

"Pozitīvas pārmaiņas nevar nodiktēt, kā mēdz teikt, no augšas, nevar panākt, ierakstot likumos, svarīga ir katra indivīda paša izpratne un rīcība," pērn sarunā ar Dienu sacīja Latvijas lepnuma balvas ieguvēja  nominācijā Sirdsdarbs, Autisma apvienības vadītāja Līga Bērziņa.

Ticot tam, ka iespējams panākt pozitīvas pārmaiņas, laikraksts Diena un TV3 jau piecpadsmito gadu rīko akciju Latvijas lepnums. Balva – kristāliski mirdzošā Ābele – parasti tiek piešķirta desmit dažādās nominācijās un iecerēts, ka tā būs arī šogad.

Plānots, ka arī šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, rakstus par spilgtākajiem Latvijas lepnuma balvai pieteiktajiem cilvēkiem varēs lasīt avīzē Diena un portālā Diena.lv

Latvijas lepnums 2018 noslēgsies ar godināšanas ceremoniju kanālā TV3, kurā tiks pasniegtas balvas un sabiedrība uzzinās apbalvoto vārdus. Tradicionāli šo ceremoniju TV3 skatītāji var vērot Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī. 

 

Latvijas lepnuma devums

Akcijas Latvijas lepnums pamatmērķis ir atrasts un godināt cilvēkus, kas paveic vairāk, nekā kāds no viņiem to varētu prasīt vai sagaidīt. Cilvēkus, kas sarežģītā situācijā nevis paliek malā, bet iet un dara, lai atbalstītu, glābtu, palīdzētu, piepildītu cerību vai klusu sapni. Cilvēkus, kuri iedvesmo. Taču dziļākais mērķis, kas caurvij akciju Latvijas lepnums ir censties mainīt pasauli pozitīvā virzienā.

Agrā jaunībā daudzi cilvēki ideālistiski tic, ka viņiem būs perfekta privātā un profesionālā dzīve izcilā valstī, un ka līdzcilvēki allaž būs noskaņoti sadarbībai un rīkosies korekti, turklāt arī visas nelaimes ies viņiem apkārt ar lielu līkumu un pat ja dzīves sākumposmā nācies pieredzēt grūtības, tad vēlāk, pašiem veidojot savu dzīvi, gan nekādu smagu situāciju vispār nebūs.  

Taču dzīves gaitā daudzi saprot, ka šāds ideālisms ir vien ilūzija. Nākas sastapties ar līdzcilvēku destruktīvām vājībām, savtīgumu un ļaunumu, nākas piedzīvot absurdas situācijas, cīnoties ar birokrātiju un nākas arī piedzīvot liktenīgus un traģiskus dzīves pavērsienus.

Apzinoties to, ka pasaule nav ideāla, tomēr paliek ticība, ka ir iespējams panāk pārmaiņas pozitīvā virzienā. Akcija Latvijas lepnums te ir ieguldījusi savu artavu – stāstot par cilvēkiem, kuriem piemīt sirds siltums, drosme, neatlaidība, apņēmība, par cilvēkiem, kuri iedvesmo, par cilvēkiem, kuri ar savu rīcību vērš pasauli gaišāku. 

Akcija Latvija lepnums ir kliedējusi iesīkstējušus nevajadzīgus un pat kaitīgus apspriedumus. Latvijas lepnuma svinīgajā ceremonijā tie cilvēki, kuri uzņēmušies rūpes par bērniem, kas palikuši bez bioloģisko vecāku gādības, ir godināti vēl ilgi pirms valsts mērogā sāka runāt par sistēmas bērniem un par mērķi - Latvija bez bērnu namiem. Latvijas lepnuma balvas ir nonākušas pie cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, mudinot novērtēt to, cik daudz garīga un fiziska spēka var būt nepieciešams parastai ikdienas dzīvei. Akcijā Latvijas lepnums jau daudzkārt ir arī sumināti gan skolotāji, kuri pratuši saskatīt attīstīt savu audzēkņu talantus, negaidot, kad ministrijas, kas atbild par izglītības jomu, noteiks bērncentrētas pedagoģijas vadlīnijas, gan ārsti, kas savos pacientos saskatījuši uzmanības vērtus cilvēkus, nevis tikai slimības nosaukumu un diagnozi. Latvijas lepnuma balvas ir aizceļojušas arī pie cilvēkiem, kuri, spītējot apkārtējo neizpratnei un pat nievām, rūpējas par četrkājainajiem draugiem. Jāpiemin arī tas, ka mirdzošā Ābele nonākusi pie cilvēkiem, kuri pievērsušies mecenātismam, un uzskata, ka viņu finansiālie panākumi rada misiju – būt dāsniem.

 

Gaidām jūsu vēstules

Šā gada Latvijas lepnuma balvai  pieteikumus var iesniegt līdz 2018. gada 1. oktobrim (ieskaitot). Aicinām nevilcināties un rakstīt pieteikuma vēstules, jo bez jūsu vēstulēm par cilvēkiem, kuri iedvesmo apkārtējos, par draugiem, paziņām, radiniekiem, kaimiņiem un novadniekiem, kuri šo pasauli padara pozitīvāku, akcijas Latvijas lepnums organizatoriem neuzzināt. 

Akcijas Latvijas lepnums organizatori arī aicina ikvienu pieteikuma vēstuli rakstīt, rūpīgi un argumentēti pamatojot, kāpēc tieši izvēlētais cilvēks tiek pieteikts Latvijas lepnuma balvai.

Atšķirībā no citiem gadiem šogad jāņem arī vērā Vispārīgā Datu aizsardzības regula, kas stājās spēkā šā gada 25. maijā, un ņemot vērā šo regulu, būtu vēlams, ka pieteicējs, pirms kādu cilvēku izvirzīt Latvijas lepnuma balvai, iegūtu šī cilvēka piekrišanu, lai nebūtu tā, ka balvai pieteiktais cilvēks vispār nezina, ka viņa vārds figurē mirdzošās Ābeles pretendentu sarakstā. Protams, saņemt akcijas organizatoru vēsti, ka žūrija lēmusi – jāsaņem Latvijas lepnuma balva – parasti ir patīkams pārsteigums, taču jāteic, ka arī akcijas organizatoru ilggadīgā pieredze arī liecina – tālredzīgāk tomēr būtu, ja pieteicējs vienotos ar cilvēku, kuru piesaka Latvijas lepnuma balvai par šādu soli.

Tradicionāli pieteikumus izvērtē un par balvu sadali desmit nominācijās lemj Latvijas lepnuma žūrija. 

Jāatgādina, ka Latvijas lepnuma balvas tiek piešķirtas ļoti dažādās nominācijās un, piemēram, pērn žūrijas lēmums bija šāds: nominācijā Patriots balvu saņēma Guntars Norbuts, nominācijā Dabas Draugs - Uģis Bergmanis, nominācijā Skolotāja - Darja Tihomirova, nominācijā Ģimene - Anna Verze, nominācijā Jauniešu iniciatīva - Valters Krētainis, nominācijā Cilvēks cilvēkam - Andrejs Mediņš, nominācijā Sirdsdarbs - Līga Bērziņa, nominācijā Vairāk nekā prasa pienākums -Liena Reinberga, nominācijā Iedvesmotājs – Raimonds Jargans. Nominācijā Caur ērkšķiem uz zvaigznēm balvu - Jānis Valdmanis.

Arī šogad, aicinot sūtīt pieteikuma vēstules Latvijas lepnuma balvai, ir vērts atgādināt dziesmu Man palīdzi ar Māras Zālītes vārdiem, kas reiz skanēja svinīgajā Latvijas lepnuma ceremonijā skanēja: "Šo nepabeigto pasauli Dievs deva teikdams – radi tālāk. [..] Man palīdzi, tā lūdza Dievs. Man vajag tavu roku spēka, man vajag tavas gudrības un tava nožēlotā grēka."

Tāpēc aicinām pieteikt šā gada Latvijas lepnuma balvai cilvēkus, kuri ar savu rīcību, ar savu iedvesmojošo piemēru un ar savu sirds siltumu rada labāku pasauli. Šādi cilvēki noteikti ir! Rakstiet pieteikuma vēstules un pastāstiet par viņiem!


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi