Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sarunas muzejā: Aina Muze. Raksti un pieraksti

Trešdien, 5. jūnijā, plkst. 17 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs un mākslas zinātniece Rūta Rinka aicina uz Sarunu muzejā ar ievērojamo tekstilmākslinieci Ainu Muzi viņas jaunākajā personālizstādē Raksti un pieraksti.

Aina Muze līdzās Edītei Pauls-Vīgnerei un Aijai Baumanei ir viena no pazīstamākajām latviešu tekstilmākslas skolas vecākās paaudzes pārstāvēm. Viņa mācījusies pie izcilā tekstilmākslas meistara, Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas dibinātāja profesora Rūdolfa Heimrāta (1926–1992). Arī pati Aina Muze no 1995. līdz 2010. gadam strādāja Latvijas Mākslas akadēmijā par pasniedzēju, nododot uzkrāto pieredzi un zināšanas jaunajiem autoriem.

Tekstilmākslā Aina Muze ienāca 20. gadsimta 60. gados, kad sāka piedalīties izstādēs ar gobelēna tehnikā darinātiem darbiem. Šogad, atzīmējot savas dzīves jubileju, Aina Muze plašajai retrospekcijai apkopojusi tekstilijas, kas radītas laika posmā no 1990. līdz 2013. gadam, kad viņas jaunradē vērojamas būtiskas pārmaiņas – joprojām paliekot uzticīga gobelēna tehnikai, māksliniece lielu radošās enerģijas daļu velta citam izpausmes veidam – tekstilmozaīkai.

Saruna muzejā piedāvā lielisku iespēju uzzināt par sarežģītu un smalku gobelēna aušanas mākslu, iepazīstot to gan klasiskajā variantā, gan tradīciju modifikācijās. Staigājot pa ekspozīciju, tekstilmāksliniece Aina Muze stāstīs par savu radošo ceļu un atsevišķu darbu tapšanas vēsturi, dalīsies mazajos profesionālajos noslēpumos, komentējot izstādītos oriģinālos mākslas priekšmetus. Bez sižetiskiem izvērsumiem, ar viegli vibrējošu pelēcīgu koptoni, lakonisku ģeometrisku laukumu un joslu izkārtojumu, atsevišķiem simboliem un zīmēm, meistares tekstilijas spēs uzrunāt ikvienu skatītāju ar harmonisku un klusuma piepildītu noskaņu.

Kāpēc Aina Muze par savu aicinājumu ir izvēlējusies tieši tekstilmākslu? Kādas iespējas piedāvā gobelēna tehnika un tekstilmozaīka? Kas raksturo autores rokrakstu? Kur māksliniece rod impulsus jaunu kompozīciju radīšanai? Kā sākotnējā iecere pārtop mākslas darbā? Vai ir iespējams apvienot moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas ar klasiskajām tekstiliju darināšanas tehnikām? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem būs iespēja rast šīs Sarunas muzejā laikā.

Aina Muze dzimusi 1943. gada 16. jūlijā Liepājā. Mākslinieces tekstilijas eksponētas daudzās izstādēs Latvijā un grupu izstādēs ASV, Austrālijā, Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Kanādā, Krievijā, Rumānijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Zviedrijā un citur ārzemēs. Ainas Muzes darbi reprezentē Latvijas tekstilmākslu un kultūru Latvijas pārstāvniecībā Strasbūrā (Francija), kā arī Latvijas vēstniecībās Kanādā, Čehijā un Turcijā.

Autores tekstilijas atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Rundāles pils muzeja krājumā, Krievijas Mākslinieku savienības un Mākslas fonda kolekcijās Maskavā (Krievija), kā arī privātās kolekcijās ASV, Austrālijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Vācijā, Anglijā un Latvijā.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē (pieaugušiem – 2,50 Ls; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,50 Ls)

Izstāde skatāma līdz 7. jūlijam

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja