Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Feta - aitu ganu siers. Ar fetaki tam nav nekāda sakara

Pirmkārt, baltais un diezgan sāļais fetas siers nekad un nekādos apstākļos nevar nākt nedz no Dānijas, nedz Vācijas vai Latvijas. Tikai un vienīgi no Grieķijas (turklāt tikai no septiņiem šīs valsts reģioniem), jo pirms deviņiem gadiem Eiropas Savienība piešķīra šim sieram Protected Designation of Origin (PDO) aizsardzību, kas nozīmē, ka par fetu drīkst saukt vienīgi šajos Grieķijas reģionos ražoto sieru.

Tas gan neattiecas uz valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības, un tās arī pilnībā ignorē šo noteikumu, piemēram, ASV. Otrkārt, feta nekad un nekādos apstākļos nevar būt darināta no govs piena. Tas ir vienīgi aitas piena siers, kam mūsdienās atļauts pievienot līdz 30% kazas piena. Taču nelielais procents nerada kazu pienam raksturīgo specifisko piegaršu. Treškārt, oriģinālā feta lielākoties tiek turēta sālījumā, nevis eļļā, jo daži eksperti uzskata, ka tikai govs piens spēj izturēt eļļu. Iesākts iepakojums jāizlieto pāris dienu laikā.

Fetas siers ir gandrīz tikpat vecs kā cilvēce. Homērs to apdziedāja savā Odisejā, un kopš seniem laikiem tas tradicionāli ir bijis aitu (un nevis govju) ganu ēdiens. Līdzīgus sierus darina ne tikai Balkānu pussalas dienviddaļā. Lūk, pāris līdzinieku: brinza, irāņu panir un halūmi.

Fetas gatavošanai piens nāk no lopiņiem, kas brīvi ganās ganībās, tieši tāpēc oriģinālajai fetai ir īpaša garša (pēc Grieķijas Vides ministrijas aplēsēm, šajā valstī aug aptuveni 5500 augu sugu, kas arī «parādās» aitu pienā).

Siera darināšanai izmanto pasterizētu pienu (Grieķijā varot nopirkt arī nepasterizētu), ko gan uzkarsē tikai līdz +71 grādam. Pēc tam pienam pievieno baktērijas, kas arī nosaka gala produkta garšu. Otrs svarīgākais solis siera darināšanas gaitā ir biezpiena sagriešana, kas savukārt nosaka siera struktūru. Ar fetaki sieru uzaugušai, man ilgu laiku nesaprotamas bija receptes, kur feta jāsadrupina (fetaki ir tik mīksts, ka to pat sagriezt nevar). Bet tieši tāda feta ir - labi drūpoša, graudaina, lai gan Grieķijā esot arī smērējama.

Siers ir sāļš, jo vienā gatavošanas stadijā to sāla, pēdējā stadijā tā gabalus liek veidnēs, kas izsmērētas ar tādu kā sāļu svaigo sieru, ko dēvē par ourda. Feta strauji tiek nogatavināta 15-20 dienu, pēc tam vismaz divus mēnešus nobriešana turpinās jau lēnāk un zemākā temperatūrā. Par labāko tiek uzskatīts vismaz piecus mēnešus vecs siers, bet tiem, kam tīk pikantāks un piparaināks siers, jāizvēlas 9-12 mēnešu veca feta. Taču, ja gribat izprast fetas vecuma atšķirības, jāpako soma un jālido uz Grieķiju.

Ko ar fetu darīt? Likt grieķu salātos vai uzdrupināt krāsnī ceptiem dārzeņiem: tomātiem, cukini un baklažāniem, vai samaisīt ar turku jogurtu, piegriezt svaigas piparmētras un ķeksēt šo maisījumu no bļodas ar grauzdētas maizes šķēlēm. Ar to var mēģināt pildīt, piemēram, vistas filejas, bet, manuprāt, feta visgaršīgākā ir vienkārši ar svaigiem tomātiem un kraukšķīgu gurķi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpalielina nodokļu ieņēmumi(57)

Nodokļu ieņēmumu palielināšana ir viens no svarīgākajiem kritērijiem nodokļu sistēmas uzlabošanai – ar šādu secinājumu klajā nākusi Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Š...




Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne







Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018











Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena




Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena






Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā


Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide






Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?