Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kimči - korejiešu ēdiens, kura dēļ jūk prātā Londona

Kimči ir stāsts par to, kā specifisks etnisks produkts pēkšņi kļūst par modes kliedzienu, kuru, degunu raukdami un muti šķobīdami, cenšas norīt tie, kas nav pieraduši pie rūgstoši asajām garšām un smakām. Londona ir garšu metropole, kas piedzīvojusi dažādu valstu imigrantu viļņus un kopā ar tiem dažnedažādus nacionālos ēdienus. Tāpēc nav brīnums, ka Britu salās kimči jau vairākus gadus piedzīvo milzu popularitāti.

Korejā kimči ir vismaz 3000 gadu sena kulināra tradīcija, kas raksturo un reizē arī apvieno korejiešu gastronomisko identitāti vienā vienīgā ēdienā. Valstīs ar skarbiem laikapstākļiem izsenis ir bijuši veidi, kā produktus saglabāt nepateicīgajam gadalaikam. Kimči ir raksturīgs veids, kā sagatavot un saglabāt dārzeņus ziemai, kad svaigā veidā tie nav pieejami. Kimči tehnika paredz dārzeņu sajaukšanu ar pikantām garšvielām un fermentāciju. Ārpus Korejas ar kimči visbiežāk saprot garšvielās fermentētu Ķīnas kāpostu un daikonu, taču Korejā izmanto ļoti dažādus dārzeņus - ķirbi, sinepju lapas, baklažānu, hurmu, rāceni, pak choi, ženšeņu, saldo kartupeli, pupiņu asnus. Reizēm kimči atšķiras tikai ar to, kā dārzenis ir sagriezts - kubiņos, salmiņos vai šķēlēs. Bez sāls kā garšvielas vēl lieto ingveru, ķiploku, zivju mērci vai arī sālītas garneles un čili. Zivju mērce ir viena no sastāvdaļām, kas var izsaukt nepatiku tās visai īpatnējās smakas dēļ, bet tā ar laiku izgaist, turklāt zivju mērce garšo labāk nekā ož - tā ir izteikti sāļa ar koncentrētu zivju pēcgaršu. Arī tad, ja zivju mērce ir iegansts, lai recepti tālāk nelasītu, iesaku to labāk nepievienot, bet kimči tomēr pagatavot. Kimči receptē ļoti svarīgs ir asais pipars, jo tas darbojas kā konservants, pagarinot kimči uzglabāšanas laiku, ierobežo baktēriju attīstību un palielina lactobaciļa attīstību, kas bagātina garšu un ievērojami samazina (sālīto zivju) zivaino garšu. Korejieši uzskata, ka neaizstājamas ir viņu čili (gochugaru jeb kochugaru) pārslas, es teikšu, ka tās veiksmīgi var aizstāt ar citām vidēji asa čili pārslām. Zinot, ka kopumā latvieši nav asu ēdienu cienītāji, čili daudzumu pirms pievienošanas katram ieteiktu vēlreiz izvērtēt.

Kimči ir samērā pretrunīgi vērtēti, bet vienaldzīgo nav, vieni dievina, savukārt citiem metas šķērma dūša. Nevar gluži apgalvot, ka latviešu virtuvē nebūtu spēcīga aromāta vai dīvainas garšas produktu - Latvijas un Bakšteina siers, skābēti gurķi un skābēti kāposti. Lūk, tieši tradicionālie skābējumi padara kimči saprotamus latviešu garšas kārpiņām, daudz neierastāks šķitīs kimči garšvielu pikantums, oriģinālajās receptēs - es pat teiktu - asums. Starp citu, kad Londonā kimči tikko parādījās, to aprakstā bija teikts - spicy sauerkraut (pikanti skābēti kāposti). Un visbeidzot, kimči sniegs daudz patiesāku priekšstatu par korejiešu virtuvi nekā Latvijā plaši pazīstamie korejiešu burkāni, kuriem patiesībā nav saistības ar Korejas virtuvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?