Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Deviņpadsmit īsas vasaras. Vairāk nav nekā

Imanta Kalniņa 80 gadu jubilejā – restaurēts rokoperas Ei, jūs tur! 1984. gada grupas Pērkons ieraksta izdevums

Jaunībā gandrīz katrs jūtas kaut nedaudz vientuļš, nesaprasts un dusmīgs, ka pasaule un sabiedrība nav tāda, kādai tai, pēc viņa domām, vajadzētu būt. Ar laiku jaunais cilvēks iemācās pielāgoties, bet pēc armēņu izcelsmes amerikāņu rakstnieka Viljama Sarojana lugas sarakstītā brāļu Viktora un Imanta Kalniņu rokopera Ei, jūs tur! ir par tiem, kuri nav gatavi samierināties un gaidīt, bet cīnās uz dzīvību un nāvi, pat zinot, ka zaudējums pārspēka dēļ ir neizbēgams. Pa vidu – trausla, skaistās melodijās ietērpta romantika, par savām dumpnieciskajām darbībām sagūstītajam un linča tiesai nolemtajam varonim satiekot cietuma apkopēju Keiti, kura mulsdama atzīst, ka viņai taču vairāk nav nekā kā tikai deviņpadsmit īsas vasaras, bet nu jau arī kopīgs sapnis par paradīzes dārza lomā iecelto Sanfrancisko.

Kas ceļā – pie malas!

60. un 70. gadu mija bija hipiju ziedu laiks, un arī Rietumos netrūka, par ko šos slāpēt, – viņi protestēja pret patērētājsabiedrību un karu Vjetnamā, tāpat Endrū Loida-Vebera un Tima Raisa 1970. gada rokopera Jēzus Kristus superzvaigzne bija izaicinājums, atļaujoties izstāstīt Bībeles leģendu tolaik vēl jaunajā un revolucionārajā rokenrola valodā – Jēzus tika padarīts par pirmo hipiju, jo tieši tāds taču viņš arī izskatījās. 

Gandrīz vienlaikus ar pasaulslaveno rokoperu radās Ei, jūs tur! – opuss sarakstīts 1971. gadā un esot pirmais toreizējā PSRS teritorijā tapušais rokoperas žanra darbs. Pirmais iestudējums Liepājas teātrī ar Juri Bartkeviču un Ievu Akurateti galvenajās lomās un grupu Līvi ar Ēriku Ķiģeli un Juri Pavītolu orķestra bedrē notika tikai pēc sešiem gadiem. Tas nav pārsteidzoši, jo tādās dusmīgās rindās kā "…Es ienīstu jūsu smirdošo pasaulīti, jūsu saskābušos sprediķus. Es ienīstu jūsu vārdus un darbus..." un "...Iedrāzušies kā traki uz motocikliem un visu, kas gadījies ceļā, notriekuši pie malas..." varas iestādes varēja saklausīt jebko – līdz pat aicinājumam izdemolēt vilcienu pēc Pērkona 1985. gada Ogres koncerta, kurā gan skanēja cita programma. 

Pērkons un Ave Sol

Tieši Jura Kulakova grupa Pērkons, kas arī šogad svin apaļu – 40 gadu – jubileju, 1983. gada rudenī atkārtoti izspēlēja Ei, jūs tur! Valda Lūriņa režijā Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Nedaudz vēlāk komponista Imanta Kalniņa dzīvoklī skaņu režisors Māris Students fiksēja šo uzveduma variantu, kas šogad izdots Mārtiņa Krastiņa restaurētajā versijā no oriģinālās magnetofona lentes, pievienojot no jauna Rīgas Skaņu ierakstu studijā (Reformātu baznīcas zālē) ierakstītās kora partijas, ko izpilda Ave Sol Andra Veismaņa vadībā. Jau ir dzirdēti viedokļi, ka tur neko nevajadzēja mainīt un atstāt sākotnējā versijā ar kori Daile kā 90. gados MicRec izdotajā kasetē Ordālijas, bet grupa ar šo ierakstu nav bijusi līdz galam apmierināta. Un Ave Sol balsis patiešām tik organiski iekļaujas gandrīz pirms 40 gadiem ierakstītajās Jura Kulakova (klavieres, sintezatori), Jura Sējāna (basģitāra, klarnete), Leona Sējāna (ģitāra), Daiņa Strazdiņa (bungas), Raimonda Bartaševiča (balss), Ievas Akurateres (balss) un Baibas Jageres (flauta) skaņās, ka nezinātājs nepateiktu, vai tur ir vai nav veikti kaut kādi mūsdienu uzlabojumi. 

Rudenī šis ieraksts, kas tagad ir pieejams CD un straumēšanas vietnēs, iznāks arī visus citus formātus pārdzīvojušajā vinila platē ar kādreizējā latviešu mūziķu drauga un domubiedra mākslinieka Raula Zitmaņa atvases Otto no jauna veidoto dizainu.

Imantdiena radio

Daudzu, un arī mana, iepazīšanās ar Ei, jūs tur! notika caur TV iestudējumu, kas tapa 1986. gadā ar Igoru Siliņu dumpinieka Viņa un nemainīgo Akurateri Keiti lomā, kuru muzikāli pavadīja grupa Nika Matvejeva vadībā un koris Daile ar Gido Kokaru. Laika gaitā radīti vēl divi iestudējumi – 1992. gadā Liepājas teātrī un 2011. gadā Spīķeru koncertzālē ar grupu Autobuss debesīs.

Šis – grupas Pērkons rokoperas versijas – izdevums ir ne vien Mārtiņa Krastiņa nākamais latviešu ierakstu klasikas apzināšanas, restaurēšanas un iekonservēšanas solis labākajā iespējamā kvalitātē, bet arī sveiciens Imantam Kalniņam, kuram šogad aprit astoņdesmit. Imantdienas – Imanta Kalniņa mūzikas svētki, kuriem tagad būtu 45 gadi, sakarā ar pandēmiju klātienē šogad nenotiks, taču 1. jūlijā Latvijas Radio 2 ēterā plkst. 20 skanēs Latvijas Radio 1. studijā tapušais Imantdienas koncerta ieraksts, kurā dziedās Marts Kristiāns Kalniņš, Olga Rajecka, Uģis Roze, Kristīne Kārkle-Kalniņa, Ainars Mielavs un Daumants Kalniņš, pavadījumu spēlēs Jānis Miltiņš (taustiņi), Jānis Kalniņš (ģitāra), Artis Orubs (sitaminstrumenti), Valters Sprūdžs (basģitāra) un Edgars Kārklis (akordeons, dūdas). Stundu pirms radio Imantdienu koncerta skanēs Imantam Kalniņam veltīts raidījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja