Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Aivars Āķis (04.02.1934.-31.08.2012.)

Augsta beigās 78 gadu vecumā miris fotomākslinieks, ilggadējs fotokluba Rīga mākslinieciskais vadītājs Aivars Āķis. «Fotogrāfija bija viņa sirdslieta, bet viņa mūža darbs bija padarīt Latvijas fotomākslu pazīstamu pasaulē,» saka fotokluba Rīga vadītāja Eiženija Freimane. Par starptautiski pazīstamā fotokluba vadītāju Aivars Āķis kļuva 1973.

gadā, Rīgas ziedu laikos, kad Latvijas fotomākslas vārdu pasaulē jau nesa mākslinieki Egons Spuris, Gunārs Janaitis, Gunārs Binde, Leons Balodis un daudzi citi. «Viņš spēja iejusties otrā cilvēkā, tā stimulējot un atbalstot,» atceras Eiženija Freimane.

«Leģendāra, pretrunīga personība Latvijas fotomākslā. Viņš bija vadītājs, kurš atbilstoši tā laika iespējām centās organizēt fotomākslas jomu, un šodien ļoti daudziem fotogrāfiem ir jābūt viņam pateicīgiem,» saka fotogrāfs Vilhelms Mihailovskis, kuram Aivars Āķis asociējas ar izteikti latvisku pasaules skatījumu.

Aivars Āķis ir Latvijas Fotomākslinieku savienības dibinātājs (1987. gads) un Goda prezidents (no 1999. gada). Kopš 2002. gada viņš bija arī Latvijas Fotogrāfijas mākslas savienības FIAP (La Fᅢᄅdᅢᄅration Internationale de l'Art Photographique) Goda prezidents. No 1958. līdz 1973. gadam Aivars Āķis bija radio un televīzijas korespondents un redaktors, žurnālistiku studējis Maskavā un Sanktpēterburgā.

Ar fotografēšanu Aivars Āķis sācis aizrauties, mācoties Pāles septiņgadīgajā skolā (1941-1948). «Man vislielākā interese bija par to, kā attēls pamazām parādās vanniņā,» šo laiku viņš atceras kādā no intervijām (avots: virtuālā enciklopēdija Latvijas ļaudis). Aivaram Āķim piemitusi īpaša spēja veidot fotogrāfiju kolekcijas - viņš komplektējis visas Fotomākslinieku savienības un fotokluba Rīga kolekcijas, kas godalgotas starptautiskās izstādēs, to vidū ir arī Austrijā iegūtais Pasaules kauss (1997. gads) par Latvijas autoru fotokolekciju. «Man no tēva selekcionēšana ir gēnos,» sacījis mākslinieks, viņa tēvs Aleksandrs bija lauksaimnieks Valmieras pusē. Pirmajās fotoizstādēs Aivars Āķis piedalījās XX gadsimta piecdesmitajos, studējot Liepājas Pedagoģiskajā augstskolā, kur viņš nodibināja fotopulciņu.

Kopumā Aivars Āķis piedalījies vairāk nekā 400 Latvijas un starptautiskajās izstādēs, viņa darbi izstādīti Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Francijā, Vācijā, Dānijā, Taivānā, Somijā, Japānā, Dienvidāfrikā, Ķīnā, Austrālijā un citur. Izstādēs saņēmis vairāk nekā simt apbalvojumu. 1999. gada nogalē starptautiskās fotoizstādes Rīgai-800 noslēgumā Aivars Āķis izdzīvoja prieku un gandarījumu, saņemot Grand PRIX un FIAP specmedaļu par savu veidoto autorkolekciju. Viņam piešķirts valdības apbalvojums - 1991. gada barikāžu dalībnieka Piemiņas zīme nr. 1104.

Pēdējā gaitā Aivaru Āķi viņam tuvie ļaudis izvadīja vakar.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?