Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Garantijas remonta ēnas puse - arvien vairāk sūdzību

Pēdējos gados strauji pieaug sūdzību skaits par uzņēmumiem saistībā ar iekārtu garantijas remontu. Kaut gan ražotāja piesolītais garantijas laiks ilgst pat vairākus gadus, ļoti bieži tiek atrasti iemesli, kāpēc klientam atteikt preces bezmaksas labošanu. Galvenais arguments - klients iekārtu ir ekspluatējis neatbilstoši norādījumiem.

Ilze (vārds mainīts) kopš negatīvās pieredzes ar veikalā Capital pirkto datoru solījumiem par garantijas remontu sen jau ir atmetusi ar roku. Bija pagājis apmēram gads, kopš viņa nopirka jaunu, vidējas cenas datoru, kad pēkšņi ierīce izslēdzās un ieslēgt to vairs nebija iespējams. Ilze kopā ar garantijas čeku to aiznesa atpakaļ uz veikalu, pārdevēji laipni pieņēma. Ziņu no veikala nācās gaidīt vairākas nedēļas, un diemžēl tā nebija iepriecinoša. «Man pateica, ka dators ir saņēmis triecienu un to vairs nav iespējams salabot. To pakustinot, varot dzirdēt, kā iekšā ripinās pat skrūvīte. Goda vārds, nekādu ripināšanās skaņu neatceros, kad datoru nodevu,» atceras Ilze. Uz jautājumu, vai ir jēga veikt maksas remontu, veikala darbinieks grozījis galvu, dodot padomu, ka izdevīgāk sanāktu pirkt jaunu. Sarūgtinājuma pilna viņa devās mājās, mēģinot atcerēties kaut vienu reizi, kad izbrāķētais dators varētu būt saņēmis jebkāda veida triecienu. Tas viņai neizdevās. Viņa bija dzirdējusi par iespēju veikt iekārtas ekspertīzi, kas maksājot ap 50 eiro, bet, nedaudz pakratot datoru, viņa patiešām dzirdēja, ka iekšā ripinās skrūvīte. Sieviete cīņai atmeta ar roku.

Sūdzas daudz

Pētot sūdzības interneta forumos, Ilzes stāsts ieskicē tipisku garantijas remonta ēnas pusi. Viņa, līdzīgi kā daudzi citi, atturējās spert soli uz priekšu, vēršoties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC). Tomēr, par spīti kopējam patērētāju kūtrumam, sūdzību skaits pieaug ārkārtīgi strauji. 2013. gadā PTAC saistībā ar garantijas remontu sniedza 24 konsultācijas, bet gadu vēlāk to skaits sasniedza jau 49. Šogad, kaut gan gads vēl nav beidzies, veiktas jau 74 konsultācijas.

Ilzes piesauktais Capital veikals PTAC sniegto konsultāciju statistikā pat nav pieminēts. PTAC izcēlis tādus tirgotājus kā RD Electronics un Elkor Trade. Visvairāk sūdzību ir par mobilajiem telefoniem. Saistībā ar tiem patērētāji neapmierinātību pauduši par tādiem uzņēmumiem kā Mobilux, LMT, RD Electronics, SIA MTTC un Euronics. Cilvēki sūdzas arī par nedienām ar fotoaparātiem, Dormeo matračiem, navigācijas ierīcēm, trenažieriem un daudzām citām precēm.

Diena uzrunāja vairākus PTAC nosauktos uzņēmumus, taču tie komentēt atturējās. Izņēmums bija viens no lielākajiem tehnikas tirgotājiem Latvijā. Elkor Servisa vadītājs Stanislavs Agejevs norādīja, ka tieši lielais klientu skaits varētu būt iemesls, kāpēc sūdzību skaits proporcionāli ir lielāks. «Gadā mēs apkalpojam 20 000 klientu, un garantijas remonta atteikuma skaits ir ļoti mazs. Atteikuma iemesls - neatbilstoša preces ekspluatēšana. Garantijas remontu elektronikai faktiski neatsakām,» paskaidro kompānijas pārstāvis un piebilst, ka konfliktsituācijās uzņēmums cenšas rast kopēju risinājumu.

Remontē, bet nemaina

Gadījumi ir dažādi. Arī iegādājoties brāķi, pircējs nevar būt pavisam drošs, ka spēs to samainīt pret kvalitatīvu produktu. Kā atklāj PTAC pārstāve Sanita Gertmane, saistībā ar remontiem ir arī cita tendence. Reizēm ražotājs izvēlas nepārtraukti remontēt vienu un to pašu brāķi, nevis iedot vietā jaunu iekārtu.

Tomēr centra pārstāve nenosoda tikai tirgotājus, viņa atklāj, ka pie vainas mēdz būt arī klienti, kas patiešām nav ievērojuši lietošanas nosacījumus, - pie ierīces ir ticis mitrums, vai arī tā krītot ir pamatīgi sasista.

Situācijas mēdz būt grūti pierādāmas. Patlaban ekspertīzes ir vienīgais procesa posms, kas nosaka, kuram ir taisnība - klientam vai tirgotājam. Tomēr tas ir apgrūtinošs ne tikai dārgo izmaksu, bet arī ilgo pārbaužu dēļ. Turklāt S. Gertmane atzīstas arvien pieaugošajās bažās par ekspertīžu veicēju neatkarību. «Bieži ir tā, ka procesa zaudētājs apšauba ekspertīžu rezultātu, uzskatot, ka lēmums pieņemts otrai pusei par labu tikai tāpēc, ka tā ir pasūtījusi ekspertīzi,» paskaidro S. Gertmane.

Šī iemesla dēļ sistēma jau no nākamā gada mainīsies. PTAC ietvaros tiks atklāta strīdu risināšanas komisija, kur ekspertīzes rezultāti vairs nebūs vienīgais izšķirošais apstāklis. Komisijā darbosies pieredzējuši juristi, pensionēti tiesneši un citi eksperti, lai pēc iespējas objektīvāk izvērtētu visus apstākļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?