Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Jaunajām iniciatīvām prasa krietni vairāk, nekā pieejams

Saskaņā ar budžeta sagatavošanas grafiku nozaru ministrijām pagājušajā nedēļā Finanšu ministrijā (FM) un Pārresoru koordinācijas centrā bija jāiesniedz savas jaunās politikas iniciatīvas (JPI). Kā liecina Dienai sniegtā iestāžu informācija, kopumā JPI realizēšanai nepieciešami vairāk nekā 700 miljonu eiro, taču tā dēvētā fiskālā telpa jeb budžeta papildu finansiālās iespējas ir ievērojami mazāka - pēc premjera Māra Kučinska (ZZS) aplēsēm, tie varētu būt 50 miljoni.

Vismazāko summu jeb piecus miljonus eiro, gluži vai rādot piemēru, prasa pati FM. Tie nepieciešami dažādiem mērķiem, arī Valsts ieņēmumu dienesta efektivitātes veicināšanai un korupcijas risku mazināšanai. Nozare plāno stiprināt arī azartspēļu sistēmas uzraudzību.

Lai gan iepriekš daudz runāts par reformām izglītības un veselības nozarē, lielāko papildu finansējumu pieprasījusi Satiksmes ministrija (SM), kopumā lūdzot vairāk nekā 205 miljonus eiro. Simt piecdesmit no tiem nepieciešami autoceļu sakārtošanas programmai. Starp vairākām SM nākamā gada JPI atrodams arī punkts par abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu radīto zaudējumu kompensēšanu Latvijas pastam sešu miljonu apmērā.

Veselības ministrijai, lai realizētu jaunās iniciatīvas, nākamgad nepieciešami 188,9 miljoni eiro. Summā iekļauti izdevumi pacientu rindu mazināšanai uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem gan ambulatorajā, gan stacionārajā sektorā, kompensējamo medikamentu un medicīnas ierīču un centralizēti iepērkamo medikamentu un materiālu sistēmas uzlabošana, papildu rezidentūras vietu nodrošinājums, ārstniecības personu darba samaksas palielinājums un citas izmaiņas.

Savukārt, lai īstenotu izglītības JPI, nākamgad kopumā būtu nepieciešami 139,8 miljoni eiro. No tiem 113,6 miljoni ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un 26,2 miljoni eiro - Kultūras, Zemkopības, Veselības un Labklājības ministrijas vajadzībām. IZM prioritāte ir darba samaksas paaugstināšana, veicot arī reformas izglītības kvalitātes celšanai un pieejamībai.

Kultūras ministrijas būtiskākās jaunās politikas iniciatīvas ir pedagogu darba atalgojuma modeļa ieviešana kultūrizglītībā un Latvijas valsts simtgades svinību īstenošana.

Gatavojot priekšlikumus 2017. gada valsts budžeta jaunajām iniciatīvām Ekonomikas ministrija kā prioritāro pasākumu definējusi mājokļu galvojumu programmas turpināšanu, veicinot demogrāfiskās situācijas uzlabošanos Latvijā un nodrošinot valsts galvojumu hipotekārajiem kredītiem dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem. Lai nodrošinātu programmas turpināšanu līdzšinējā apmērā, vajadzīgi 11,3 miljoni eiro.

Zemkopības ministrijas lielākie jaunie izdevumi saistīti ar pārejas posmu valsts atbalsta izlīdzināšanas pasākumiem ciltsdarbu maksājumu veidā - 24,6 miljoni. Starp prioritātēm ir arī Latvijas vietējo pārtikas produktu nodrošināšana iepirkumos. Savukārt Tieslietu ministrija kā vienas no galvenajām vajadzībām nākamgad izceļ jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, nosacīti pirms termiņa atbrīvotu notiesāto personu elektroniskās uzraudzības nodrošināšanu, probācijas darbinieku atlīdzības palielināšanu un ieslodzīto personu resocializācijas programmu īstenošanu.

Sociālajā jomā dažādu jaunu pasākumu nodrošināšanai kopumā 2017. gadā papildus būtu nepieciešami 27,9 miljoni eiro, paredz Labklājības ministrijas (LM) priekšlikumi. LM norāda, ka 324 tūkstoši eiro vajadzīgi, lai pilnveidotu materiālo atbalstu pensionāriem. Iekšlietu ministrija kā pirmo prioritāti izvirzījusi Latvijas austrumu robežas ierīkošanu un Valsts robežsardzes spēju stiprināšanu. Tā aptver pasākumus, kuri ir būtiski valsts un ekonomiskās drošības draudu novēršanai, kā arī lai novērstu nelegālo preču un finanšu plūsmu, kontrabandu un nelegālo migrāciju. Savukārt Ārlietu ministrija starp JPI min ārpolitisko aktivitāšu realizēšanu, tirdzniecības un ekonomisko interešu nostiprināšanu, Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību tīkla paplašināšanu un citas aktivitātes.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) vēlas palielināt dabas resursu izmantošanas efektivitāti visās tautsaimniecības jomās, piešķirt mērķdotācijas pašvaldību uzņēmējdarbības infrastruktūras uzlabošanai un veikt citas papildu iniciatīvas.

Vienīgā nozare, kas jaunām iniciatīvām naudu neprasa, ir Aizsardzības ministrija, taču jāatzīmē, ka saskaņā ar valdības uzstādījumu vēl 2015. gadā tika noteikts, ka aizsardzības jomas budžets 2017. gadā veidos 1,7 procentus no iekšzemes kopprodukta. Minētais finanšu apmērs tiks iekļauts budžeta bāzē.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pagaidām no plašākiem komentāriem saistībā ar iestāžu pieprasījumiem atturas, vien apstiprina, ka visus pieprasījumus apmierināt nebūs pa spēkam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nozaru JPI realizēšanai 2017. gadā

Ministrija Summa
Satiksmes 205,4 miljoni
Veselības 188,9 miljoni
Kultūras 31,2 miljoni
Ekonomikas 34,1 miljons
Zemkopības 25,5 miljoni*
Finanšu 5,1 miljons
Tieslietu 13,7 miljoni
Labklājības 27,9 miljoni
Izglītības 113,6 miljoni
Ārlietu 7,9 miljoni
Iekšlietu 96 miljoni
VARAM 18,6 miljoni
Aizsardzības -

*Zemkopības ministrija sniedza informāciju par galvenajām politikas iniciatīvām 2017.-2019. gadam
Avots: nozaru ministriju sniegtā informācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?