Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mūžībā aizgājis profesors Mendelis Bašs (14.04.1919.-09.08.2012.)

Profesors Mendelis Bašs vienmēr paliks unikāla personība Latvijas mūzikas kultūrā. Viņa bagātā, bet jaunības gados reizē arī skarbiem un traģiskiem notikumiem pilnā dzīve, izejot cauri kara dzirnavām, nespēja salauzt viņa gribu, mērķtiecību, sirsnību, laipnību un līdzsvarotību raksturā. Augstā muzikālā apdāvinātība un talants mūzikā deva viņam spēku un iedvesmu dzīvot - mācīties, pilnveidoties, strādāt, remdējot tuvo cilvēku zaudējuma sāpes, atrodot sevi mūzikā un daloties pieredzē ar studentiem, mūziķiem un klausītājiem.

Savas profesionālās darbības jomās - pedagogs, komponists, diriģents - profesors Mendelis Bašs ir spējis sevi apliecināt kā spilgtu radošu personību. Bagāts ir bijis viņa darba mūžs: Latvijas Valsts konservatorijas/Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas/Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas nodaļas un Operas klases mācībspēks (1950-1995), E. Melngaiļa Tautas mākslas nama mūzikas konsultants un redaktors (1951-1959), Daugavpils Muzikāli dramatiskā teātra galvenais diriģents (1959-1961), Valsts Rīgas Operetes teātra galvenais diriģents (1962-1975), Profesionālā pūtēju orķestra Rīga diriģents (1975-1993), Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas profesors (1995-2003; emeritus profesors 1999).

Dzīves garumā viņa diriģenta un komponista darbs ienesis spilgtus mirkļus Latvijas koncertdzīvē un mūzikas jaunradē, veicinot Latvijas mūzikas kultūras attīstību. Tomēr profesors pats sevi uzskatīja galvenokārt par pedagogu. Un tam ir pamatojums, jo Mendelis Bašs ir mācījis ne vien diriģentus, bet arī dziedātājus operas klasē, tāpat daudzi izcili mūzikas darbinieki ir viņa bijušie studenti. Pedagoģiskajam darbam veltīts vairāk nekā pusgadsimts - no 1947. līdz 2003. gadam. Uz profesora M. Baša pedagoģisko principu pamata ir veidojusies daudzu diriģentu un pedagogu profesionalitāte. Kā radošs pedagogs viņš ar savām prasībām un metožu skaidrību ir veicinājis arī studentu pilnveidi, vienus iedrošinot pievērsties pedagoģiskajam darbam, citus - realizēt sevi diriģenta amatā, vēl citiem radījis īpašu interesi par simfonisko orķestri un lielformām, turklāt visiem licis saprast, ka cilvēkam ir jābūt precīzam, mērķtiecīgam un paškritiskam.

Par teicamo darbu M. Bašs saņēmis daudzus apbalvojumus. Augstākais no tiem ir 1999. gada 29. oktobrī piešķirtais Latvijas Republikas Triju Zvaigžņu ordenis.

Bijušo studentu, kolēģu, diriģentu, pedagogu, orķestra mūziķu, solistu, režisoru, koncertmeistaru un vienkārši draugu vārdā no visas sirds pateicamies profesoram Mendelim Bašam par viņa dziļo cilvēcību, gaišumu un labestību sirdī, par profesionalitāti un nopietno attieksmi pret mūziku, sniegtajām plašajām zināšanām, nesavtīgu dalīšanos tajās un bezgalīgo pacietību profesionālās meistarības pilnveidē.

Atvadīšanās no profesora Mendeļa Baša notiks š.g. 14. augustā plkst. 12.00-13.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Apbedīšana plkst. 14.00 I Meža kapos.

Latvijas Republikas Kultūras ministrija

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

Profesionālais pūtēju orķestris Rīga

Latvijas Komponistu savienība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?