Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Agresīvie skaistumkopēji nu dabū trūkties

50 tūkstošu eiro - summa, ko Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) kā sodu piemērojis bēdīgi slavenajam uzņēmumam MP Latvija. Uzņēmuma skaistumkopšanas salons kādreiz bija pazīstams ar nosaukumu 24Karat, bet nu pārdēvējies par Gold Beauty. Diena jau iepriekš vēstījusi par tur piekoptajām agresīvajām metodēm un eksperimentā par tām pārliecinājās arī uz savas ādas.

PTAC kopumā saņēmis 17 patērētāju sūdzības un tuvu pie simt zvaniem un elektroniskajām vēstulēm, kurās cilvēki sūdzējušies par izdarīto spiedienu, ar kura palīdzību tiem salonā likts parakstīt tūkstoš eiro vērtus līgumus. PTAC norāda, ka noslēgtajos līgumos tiek noklusēta informācija par atteikuma tiesībām - to izmantošanas nosacījumiem, termiņu un kārtību, kā arī netiek izsniegta atteikuma veidlapa.

Shēma vienkārša - tiek apzvanīti cilvēki un piedāvāta bezmaksas skaistumkopšanas procedūra ar piebildi, ka līdzi jāņem arī pase. Iegūt nākamo klientu kontaktus uzņēmumam pūles nesagādā - iepriekšējiem apmeklētājiem pateicībā par bezmaksas procedūru ir jāiedod to savu draugu un paziņu numuri, «kurus viņš gribētu iepriecināt».

Sākotnēji nekas neliecina par gaidāmo, taču vairāki stāsti norāda uz visai apšaubāmām darbībām, kas sākas, kad klients jau ieradies salonā. Gandrīz visu sūdzību saturs ir līdzīgs - tiek iesākta skaistumkopšanas procedūra, kuras laikā speciālists šausminās par klienta ādas vai matu stāvokli un saka, ka tas steidzami jālabo. Personu ar dažādām ierīcēm pārbauda arī tur esošie ārsti. Piemēram, tiek piedāvāta konsultācija pie trihologa, kaut arī SIA MP Latvija skaistumkopšanas salons nav reģistrēts ārstniecības iestāžu reģistrā, tāpēc tas nedrīkst sniegt šādus pakalpojumus. Kā liecina PTAC rīcībā esošā informācija, patērētāji saņem maldinošu un nepatiesu informāciju par ārstiem un to noteiktajām diagnozēm vai veselības problēmām.

Rezultāti, uz kuriem norāda ārsti, nekad nav iepriecinoši. Taču salonam ir risinājums - vairāk nekā tūkstoš eiro vērta kosmētika, kurai, kā par brīnumu, tieši šodien atlaide. Cena gan saglabā savu četrciparu veidolu.

Pierunāšanā iesaistās dažādi personāla pārstāvji, arī finansists, kurš veikli sniedz padomus par kredītu preces iegādei. Kad klients atsakās, metodes kļūst agresīvākas. Izskan aizvainojumi, un solītā procedūra netiek pabeigta - dažām sievietēm ziemas laikā salonu nācies atstāt ar slapjiem matiem, kurus atteikts izžāvēt.

Ir arī tādi, kas ļaujas pierunāšanai un baidās atteikt, vien vēlāk saprotot saistības, kurām piekrists. «Uz mani kliedza, baidīja ar visām iespējamajām ādas slimībām un pat aizslēdza durvis, lai es netiktu ārā,» piedzīvoto atceras Līga - viena no salona apmeklētājām, kura piekritusi nopirkt naudīgos skaistumkopšanas līdzekļus. «Prece nemaz nav tik slikta, neteiktu gan, ka tik brīnumaina, kā sasola, taču - vai tāpēc jāuzvedas kā necilvēkiem,» viņa nu spriež.

Balstoties uz apjomīgu skaitu līdzīgu stāstu, PTAC skaistumkopējiem piemērojis gan naudas sodu, gan uzlicis par pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgo komercpraksi. Tas gan pašu uzņēmuma darbību nepārtrauc. Kā Dienai paskaidroja iestādes pārstāve Sanita Gertmane, SIA MP Latvija nepaliks bez uzmanības, tiks veikti kontrolējoši pasākumi, taču liela nozīme ir arī patērētāju iesaistei - ja arī turpmāk nākas sastapties ar apšaubām metodēm šajā vai citā salonā, par to nekavējoties jāziņo, tikai tā vainīgos var sodīt.

Uzņēmumam ir tiesības pārsūdzēt lēmumu, taču, vai tas tiks darīts, Dienai neizdevās noskaidrot, visi norādītie kontakttālruņi klusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?