Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Eslingenas Dziesmu svētki Vācijā Latvijas simtgadei

Par godu vienam no ievērojamākajiem kultūras notikumiem latviešu trimdas vēsturē latviešu diaspora Vācijā no 2017. gada 15. līdz 18. jūnijam aicina uz satikšanos Eslingenā (Dienvidvācija), kur notiks svētku pasākums Eslingenas Dziesmu svētkiem 70! - informē latviešu kultūras biedrības Saime pārstāve Laura Putāne.

Svētku programmā piedalīsies latviešu diasporas kori, deju kolektīvi, folkloras kopas no Vācijas un latviešu kopienām citās pasaules valstīs, kā arī mākslinieciskie kolektīvi un ciemiņi no Latvijas. Svētku laikā notiks atklāšanas dievkalpojums un gājiens, koru sadziedāšanās, deju kolektīvu un folkloras kopu koncerti, izstāde par Eslingenas nometni un svētku balle. Par svētku kulmināciju kļūs mūzikls, trimdas latviešu stāsts Eslingena, kura autori ir Čikāgas piecīšu solists Alberts Legzdiņš, Emmy balvas laureāte Lolita Ritmane un Andris Ritmanis. Mūzikls pirmo iestudējumu piedzīvojis vairāk nekā pirms 10 gadiem, otro iestudējumu Latvijā bija iespēja vērot pirms pāris gadiem, bet 2017. gada vasarā Eslingenas svētkos tas piedzīvos jauniestudējumu režisora Jāņa Mūrnieka vadībā, kurš bijis režisors arī iepriekšējam Latvijā tapušajam mūzikla iestudējumam. Vienlaikus ar šiem svētkiem ārvalstīs tiks ieskandināta Latvijas simtgade un 2018. gada Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki.

Latviešu diasporas kopiena Vācijā 2017. gadā iecerējusi īpašu uzmanību pievērst latviešu tautas trimdas gaitām un dzīvei bēgļu nometnēs, tādēļ atceres pasākums 1947. gada 25. maijā notikušajiem Eslingenas Dziesmu svētkiem ir loģiska ieceres kulminācija. Eslingena bija viena no lielākajām latviešu bēgļu apmetnēm pēckara gados. Te notikušie Dziesmu svētki pulcēja vairāk nekā 1000 dalībnieku un izskanēja caur koncertiem, teātra izrādēm, izstādēm, dievkalpojumiem un svētku gājienu. Drīz pēc tam sākās latviešu bēgļu masveida izceļošana uz visām pasaules malām. 1950. gada maijā Eslingenas nometne tika slēgta.

Tulkotājs un rakstnieks Valdemārs Kārkliņš 1947. gadā žurnālā Sauksme par Eslingenas Dziesmu svētkiem rakstījis: «Par spožu latviskā gara, mūsu dziesmu mīlestības un muzikālās kultūras manifestāciju izvērtās 25. maija Dziesmu svētki Eslingenā. Patiesībā tā nebija dziesmu diena vien. 24 koru un apmēram 1000 dziedātāju koncerts bija tikai centrālais notikums veselā sarīkojumu virknē, kas sākās ar svinīgiem Vasarsvētku dievkalpojumiem visu konfesiju dievnamos un aptvēra mākslas un daiļamatniecības izstādi, atsevišķu solistu koncertus, rakstnieku rītu un teātra izrādes. Visi šie sarīkojumi bija pulcējuši skaistajā Nekaras pilsētiņā tik daudz latviešu, ka gandrīz katrs otrais pretimnācējs tās ielās bija mūsu tautietis no tuvākām vai tālākām vietām Vācijā, kur vien mīt latvju trimdinieki.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?