Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Īstu biznesu sāk jau skolas laikā

«Savs mācību uzņēmums ir palīdzējis izprast uzņēmumu darbību, iemācījis komunicēt ar cilvēkiem latviski un angliski,» saka Raitis Grundulis, kurš kopā ar diviem klasesbiedriem no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 11. komercklases savā mācību firmā Shlippy ražo modernas, futūristiskas kaklasaites un tauriņus no ādas, gumijas, filca, koka u.

c. «Tās domātas cilvēkiem, kam patīk izcelties, nav bail atšķirties no citiem,» Raitis saka. Jelgavnieki nesen pabijuši SMU gadatirgū Somijā, Shlippy jau ir klienti Latvijā, Zviedrijā, puiši savu produktu tirgo arī Etsy.com. Kas biznesa veidošanā ir grūtākais? Raitis teic - atrast ideju, kā arī uztaisīt kvalitatīvu produktu. Shlippy īpašnieki nākotnē plāno to pārvērst par īstu SIA, lai pelnītu, kamēr paši mācās. Raitis ar skolā iegūtajām zināšanām par uzņēmējdarbību ir ļoti apmierināts, tomēr atzīst, ka pilnīgai izpratnei nepieciešamas biznesa studijas augstskolā, kas ietilpst arī viņa plānos. «Taču galvenais biznesa izglītībā ir praktiskais pielietojums, mācīšanās, praktiski darot, nevis tikai teorijas apguve,» viņš saka.

Ekonomikas skolotāja Iveta Vabule no Madonas Valsts ģimnāzijas norāda, ka SMU veidošana skolēniem ļauj saprast, vai viņiem bizness patīk vai ne, vai viņi vispār grib būt uzņēmēji. Skolēniem lielākoties nav ilūziju, ka reizē ar SMU izveidi nāks arī liela nauda. Tiesa, dažiem sākumā ir grūtāk nošķirt savu maku no uzņēmuma maka, gadās arī sacelt sapņu pilis par tūkstošos mērāmu peļņu vai uzņēmuma izdevumos neierēķināt algu sev. «Bet man ir prieks, ka skolēni iztur līdz pavasarim, jo gadatirgos redzams, ka pēc 1. semestra ir atbirums,» I. Vabule saka.

Madonas Valsts ģimnāzija un Jelgavas Spīdolas ģimnāzija ir divas no tām skolām, kur skolēni savos SMU sasniedz ļoti labus rezultātus un teju ik gadu arī plūc laurus SMU konkursos. Vaicāta par panākumu atslēgu, I. Vabule sliecas piekrist, ka tā slēpjas pedagogos. «Man pašai tā ir sirdslieta. Bet svarīgi arī, lai ir bērni, kas kaut ko grib darīt. Ja tā nav, skolotājs var «izklāties», bet rezultāta nebūs. Mūsu skolā nav komercklases un sociālo zinību novirziena, bet SMU ir tradīcija, pārmantojamība - gadu no gada piedalīties šajā programmā, vērtēt, kā gājis iepriekšējiem,» I. Vabule stāsta.

Gan pedagoģe, gan JAL vadītājs Jānis Krievāns norāda, ka jaunu uzņēmumu veidošanās biznesa izglītības rezultātā jau vidusskolas vecumposmā nav pašmērķis, tomēr gadījumi, kad jaunieši pēc pieredzes SMU jau 11. vai 12. klasē uzsāk īstu biznesu, ir. «Katru gadu ir atsevišķi SMU, kuri strauji gūst panākumus, viņu apgrozījums sasniedz arī četrciparu skaitļus, nopietni uzņēmumi kļūst par viņu klientiem. Piemēram, Madonas Valsts ģimnāzijas skolēns Kristiāns Lancmanis ar uzņēmumu Simple+, kas ražo drēbju aizsargmaisus, jau veiksmīgi darbojas reālā biznesā. Līdzīgi veiksmes stāsti ir Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā, Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā u. c.,» saka J. Krievāns. Viņš stāsta, ka pēdējos gados sākts nopietnāk pētīt SMU programmas ietekmi uz tās absolventiem ilgtermiņā. 2014. gadā tika aptaujāts ap 100 jauniešu - SMU programmas beidzēju -, un atklājies, ka piektā daļa kļuvuši par uzņēmējiem, pārējie strādā un bezdarbs viņu vidū ir 6%. «SMU programmas uzdevums nav uzreiz radīt uzņēmēju, bet gan attīstīt uzņēmējspējas, kuras jauniešiem noderēs ne tikai biznesā, bet arī karjerā. Uzņēmējdarbība ir viena no astoņām Eiropas Komisijas definētajām mūžizglītības pamatkompetencēm, kas nepieciešama ikvienam,» J. Krievāns skaidro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Es mīlu tevi, ērce

Teātra trupas Kvadrifrons brīvdabas opera balansē starp pasakas estētiku un pieaugušajiem domāto citātu un atsauču gūzmu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?