Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Karstais laiks nesaudzē ne lielus, ne mazus

Gadu no gada līdz ar temperatūras paaugstināšanos glābšanas dienesti aicina būt uzmanīgiem, taču traumas saulē vai, glābjoties no tās, ūdenī joprojām ir visai ierasta parādība. Jāatzīmē gan, ka noslīkušo skaits pagaidām ir mazāks nekā citus gadus ap šo laiku - 2014. gadā no aprīļa līdz jūnija sākumam ūdens izdzēsa 28 dzīvības, pērn - 23, bet šogad - 17.

Vasarā mediķiem darba pilnas rokas sagādā ne vien saulē pārkarsušie, bet arī alkohola apreibinātie un pārgalvīgie. Lai gan karsto dienu pagaidām nemaz nav bijis tik daudz, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola stāsta, ka jau notikuši vairāki negadījumi peldvietās, piemēram, divi puiši pārvērtējuši savus spēkus un aizpeldējuši pārāk tālu, krastā nonākot tikai ar līdzcilvēku palīdzību, bet pēc tam nogādāti slimnīcā. Izsaukumos, kur cilvēki guvuši traumas, lecot ūdenī, šogad NMPD mediķi izbraukuši jau vismaz piecas reizes. Četros no šiem gadījumiem cilvēki lēkuši uz galvas, traumējot mugurkaulu, bet piektajā sekas bijusi lauzta kāja. I. Vītola vēl piebilst, ka peldētāji ik gadu gūst smagas galvas un mugurkaula traumas, kas daudzos gadījumos rada invaliditāti vai beidzas ar nāvi.

Pediatre Zanda Pučuka uzsver, ka īpaši bīstams karstums ir bērniem. Tie ne vien jāsargā no tiešiem saules stariem, bet arī no bezgaisa telpām: «Diemžēl joprojām ik pa laikam sastopami gadījumi, kad bērni vieni paši atstāti sakarsušā mašīnā.» Pediatre norāda, ka arī ratiņos, it īpaši, ja tie ir tumša un bieza auduma, temperatūra ir vismaz piecus grādus augstāka nekā ārā. To, ka bērns pārkarsis, parasti varot just, jau viņam pieskaroties, taču papildus var novērot arī galvas reibšanu, nogurumu un citus simptomus. Atsevišķos gadījumos pietiek mazajam iedot padzerties un ielikt viņu remdenā dušā vai vannā, taču, ja simptomi nepāriet, jāsauc NMPD.

Z. Pučuka arī atgādina, ka papildu ievērība atvasēm jāpievērš ūdenstilpju tuvumā: «Nevienu brīdi bērnu nedrīkst atstāt bez uzmanības. Ne tikai būt klāt, bet tiešām uzturēt vizuālu kontaktu, neskatoties telefonā vai kur citur.» Tāpat gan maziem, gan lieliem jālieto aizsargkrēmi: «Taču reizēm bez tiem arī jāiztiek. Pavisam maziem noteikti vajag, taču tas blakus efekts ir, ka neveidojas D vitamīns, tāpēc vakarpusē, kad vairs nav tik intensīvu saules staru, var mazliet būt saulē arī bez aizsargkrēma. Kad tiek smērēti krēmi, jāatceras arī, ka tas jādara laikus, nevis īsi pirms iešanas ārā.»

Visintensīvākais karstums ir no pulksten 11 līdz 15. Ja iespējams, šajā laikā nevajadzētu uzturēties atklātā saulē. Taču, ja tomēr jādodas ārā, ieteicams vilkt cepuri un vieglas, elpojošas drēbes, līdzi jāņem ūdens. Der atcerēties, ka siltumā ātrāk bojājas arī pārtika, īpaši piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi pusfabrikāti, bet bojāta pārtika vai izraisīt saslimšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?