Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Partiju liktenis arī ministru komandu rokās

Jaunā premjera Māra Kučinska (ZZS) un viņa aicināto ministru izdošanās lielā mērā ir atkarīga arī no viņu komandām - cilvēkiem, kuri strādās premjera un ministru birojos. Tas ir svarīgi ne tikai Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) kā valdošajai partijai, bet arī Vienotībai, kuras ministru darbība valdībā ir partijas izdzīvošanas jautājums. Ja ZZS deva premjeram tiesības pašam izvēlēties sava biroja cilvēkus, tad Vienotības ministriem, komandas veidojot, nācās saskaņot iekšējo spārnu intereses.

Premjers M. Kučinskis ir nolēmis uzticēties cilvēkiem, kuri sniedza padomu ārpolitikā arī viņa priekšgājējai Laimdotai Straujumai (Vienotība). Taču citādi viņš sev veidoja jaunu komandu, kurā biroja vadītājs būs Māris Krastiņš, ar kuru valdības vadītājs kopā strādājis laikā, kad abi bija Tautas partijā. Preses padomnieks ir Andrejs Vaivars, kurš iepriekš strādājis ziņu aģentūrā BNS un avīzē Dienas bizness un ar partijām nav saistīts. Viņš Dienu informēja, ka M. Kučinskim būs arī ārštata padomnieki. Viens no viņiem ir pazīstamais sociologs Aigars Freimanis, ārštata padomnieks makroekonomikas jautājumos ir Jānis Salmiņš. Vēl premjera birojā strādās ārlietu padomniece Dace Treija-Masi, padomniece Eiropas Savienības lietās Lelde Līce-Līcīte, ekonomikas padomnieks Artis Grinbergs, padomniece juridiskajos jautājumos Eva Upīte, kurai ir darba pieredze Valsts kancelejā. Premjera atbalsta komandu Saeimā vadīs viņa parlamentārais sekretārs Armands Krauze.

Valdības maiņa notiek laikā, kad vairāki valsts pārvaldē spēcīgi cilvēki pārgājuši strādāt uz uzņēmumu Latvijas gāze, kuru vada bijušais premjers Aigars Kalvītis, kas ir arī kādreizējais M. Kučinska partijas biedrs. «Ierēdniecības elite - jaudīgi cilvēki, kas būvējuši Latvijas valsts politiku un zina visas nianses, kuriem ir institucionālā atmiņa, tagad strādā pretējā pusē,» Dienai sacīja viens no Vienotības frakcijas līderiem Edvards Smiltēns. Viņš atzina, ka arī Vienotība ir saņēmusi mantojumā iztukšotas ministrijas, kuras atstājuši spējīgi ierēdņi. Jo īpaši to varot attiecināt uz Ekonomikas ministriju, kuru vadīs Arvils Ašeradens. Viņš vienīgais jaunajā valdībā ir bez iepriekšējās darba pieredzes tajā.

Partijas iekšējo kompromisu meklējumos Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra amatā būs Viktors Valainis no Vienotības reģionālo partiju spārna, cits šīs grupas deputāts Jānis Upenieks nomainīja E. Smiltēnu Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāra postenī. Ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) uz vaicāto, cik lietderīga ir šāda rokāde, atbildēja īsi: «Tā vajadzēja.» E. Smiltēns Dienai atzina, ka palīdzēs gan K. Šadurskim, gan A. Ašeradenam, kura darba kārtības jautājumi viņam savukārt ir zināmi kā Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātam. «Te nav runa ne par amatiem, ne atlīdzību, bet par Vienotības nākotni. Ja mēs šajās divās ministrijās tiekam apspēlēti un mums pietrūkst spēka tam pretoties, tad tam var būt konsekvences, kas atstās iespaidu uz partiju,» sacīja E. Smiltēns. Viņš ir un, visticamāk, arī būs Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks pēc tam, kad vēlreiz iegūs deputāta mandātu uz K. Šadurska pilnvaru laiku valdībā. Savukārt izglītības ministra vietā par otru frakcijas vadītāja vietnieku izraudzīts Aldis Adamovičs, kurš arī pārstāv reģionālās partijas.

J. Upenieks nonākšanu izglītības ministrijā saistīja ar to, ka ar K. Šadurski abi esot labi sastrādājušies Saeimas Budžeta un finanšu komisijā. Izglītības un zinātnes ministra biroju vadīs Andis Geižāns, bet ministra padomnieks būs līdzšinējais deputāta palīgs Mārtiņš Langrāts. Ekonomikas ministrijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka ministra biroja vadītāja ir Ginta Ozola, padomnieks juridiskajos jautājumos - Jānis Patmalnieks. A. Ašeradena priekšgājēja Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uz Finanšu ministriju pārgāja ar savu komandu - preses sekretāru Arno Pjatkinu, parlamentāro sekretāru Edgaru Putru (ZZS) un Ringoldu Beinaroviču, kurš būs ministres biroja vadītājs. Līdzīgi rīkojās arī satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), kura biroju vadīs Artūrs Neimanis, padomnieki būs Reinis Uzulnieks un Artis Stucka. Par ministrijas parlamentāro sekretāru izraudzīts Edgars Tavars (ZZS), kurš šos pienākumus iepriekš veica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Tur tagad parlamentārais sekretārs būs ministra Kaspara Gerharda (NA) partijas biedrs Jānis Eglīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?