Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pensionāri joprojām dzīvo nabadzīgi

Vieni gaida vecumdienas, kad beidzot varēs laiski gulēt kādā ārzemju pludmalē un ar smaidu atskatīties uz piedzīvoto, bet citi uz šo laiku lūkojas caur nabadzības prizmu. Pērn Latvijā 27 % jaunpiešķirto pensiju apmērs bija robežās no 150 līdz 250 eiro.

Labklājības ministrijas (LM) apkopotā informācija liecina, ka šobrīd sociālā budžeta uzkrājums ir teju 460 miljonu eiro. Latvijā gadā pensijās tiek izmaksāti 1,6 miljardi, kas nozīmē, ka ekonomiskās krīzes situācijā, kad pensijas nebūtu iespējams nodrošināt parastajā kārtībā, naudas pietiktu nepilniem četriem mēnešiem. LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece norāda, ka sistēmu var saukt par drošu, ja no uzkrājuma var nodrošināt pensijas 2,5 gadiem.

Neskatoties uz nepilnībām, labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība) intervijā raidījumam Rīta Panorāma pauda, ka pensiju sistēma ir stabila: «Septiņus gadus atpakaļ notika pirmā nopietnā krīze Latvijas vēsturē, un mēs esam spējuši to pārvarēt. Lai gan krīze pamatīgi skāra Latviju, pensiju sistēma nesabruka un tika saglabāta iepriekšējā līmenī.» Viņš arī zināja teikt, ka 2016. ir pirmais gads, kad plānotie pensiju sistēmas ienākumi būs lielāki nekā izdevumi, tāpēc iespējams ķerties klāt uzlabojumiem. Viens no plāna punktiem esot mazo pensiju īpašnieki: «Un es nerunāju par tiem, kam nav darba stāža, bet par tiem, kam ir maza pensija, bet liels stāžs. Mēs esam tādā ceļa posmā, kad ir iespējams veikt uzlabojumus, ko arī sāksim darīt.» Kādas izmaiņas un kad tās paredzētas, ministrs nevarēja pateikt.

Joprojām pastāv risks, ka daļai iedzīvotāju pensijas gadi būs jāpavada nabadzībā, tāpēc LM par savu galveno darbu šobrīd izvirzījusi sabiedrības informēšanu. «Ir jāskaidro, ka, ja nav sociālo iemaksu, pensija ir pabalsta, nevis uzkrājuma līmenī. Jebkurš atalgojums, kas tiek saņemts, nemaksājot nodokļus, noved pie mazas pensijas,» pauda J. Reirs, piebilstot, ka sabiedrībai jāsaprot solidaritātes funkcija pensiju sistēmā. «Mēs maksājam pensijas saviem vecākiem, bet mūsu bērni maksās pensijas mums.»

Kamēr valdība spriež par cilvēku izglītošanu konkrētajā jautājumā, nule izveidotās partijas Gods kalpot Latvijai biedri dibināšanas kongresā nāca klajā ar savu piedāvājumu: «Pensiju sistēma ir labvēlīgāka pret viendzimuma pāriem un ir netaisna pret ģimenēm, kas savu laiku un enerģiju iegulda jaunās paaudzes audzināšanā. Partija piedāvā izveidot pensiju 4. līmeni jeb «ģimenes solidaritātes pensijas», kas tiks balstītas uz vienkāršu principu - 4% no katra strādājošā sociālās apdrošināšanas iemaksām novirzīt kā piemaksu saviem vecākiem. 2% tēvam, un 2% mātei.» LM pārstāve Irēna Salmane Dienai paskaidroja, ka šāda sistēma nav efektīva: «Nosakot, ka pensijas apmērs ir atkarīgs no bērna veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām, būtu attiecīgi jāsamazina bērna pensijas kapitāls, kurš savukārt tiks ņemts vērā, nosakot pensijas apmēru pašam bērnam, jo daļa no viņa pensijas kapitāla jau būs ņemta vērā, nosakot piemaksu viņa vecākiem. Sociālās apdrošināšanas sistēmas darbības pamatprincips ir pašfinansēšanās un jebkādu jaunu garantiju un atvieglojumu ieviešana ir saistīta ar papildu finanšu resursu nepieciešamību.»

Latvijas pensiju sistēmai šogad aprit 20 gadu. Lai gan ministrs to vērtē kā stabilu un ilgtspējīgu, Eiropas Komisija nesen publicētajā ziņojumā par Latviju norāda uz nabadzības riskiem, kam pakļauti daudzie mazo pensiju saņēmēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

2015. gadā:

29% jaunpiešķirto pensiju bija robežās no 250 līdz 350 eiro;
27% - no 150 līdz 250 eiro mēnesī;
19% - līdz 150 eiro mēnesī;
13% - no 350 līdz 500 eiro mēnesī;
10% - no 500 līdz 1000 eiro mēnesī;
2% - virs 1000 eiro mēnesī.
Kopumā pērn vidējā vecuma pensija bija 306,81 eiro

Avots: Labklājības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?