Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tā ir visīstākā savu spēju un iespēju revīzija

Pēc gandrīz divu gadu darba noslēgusies Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pamatekspozīcijas izveide pagaidu mājvietā Brīvības bulvārī 32, uz kuru muzejs pārcēlās pēc ugunsgrēka Rīgas pilī 2013. gada jūnijā. «Nav nelaimes bez veiksmes. Ja nebūtu ugunsgrēka pilī, mēs pils restaurācijas sākumā dabūtu vairākus gadus iziet ārā un vairākus gadus dzīvotu bez ekspozīcijas,» saka Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte. Muzeju viņa salīdzina ar vienādmalu trīsstūri - muzejs krāj un glabā, pēta un to, ko ir izpētījis, atdod atpakaļ sabiedrībai.

Spēku koncentrēšana

Patlaban telpās Brīvības bulvārī 32 trijos stāvos 30 telpās ir apskatāmi aptuveni 10 000 eksponātu: akmens laikmeta un baltu tautu sieviešu apģērba un rotu rekonstrukcijas, Jēkaba manufaktūras ražotie priekšmeti, Jura Alunāna studentu cepure, VEF ražotā inovatīvā tehnika un daudzas citas vēstures liecības.

Izveidotas 12 pilnīgi jaunas ekspozīcijas, kā nebija Rīgas pilī, un pirmoreiz muzeja 147 gadu pastāvēšanas vēsturē ir ekspozīcija, kas aptver laika posmu no cilvēku ienākšanas Latvijā līdz mūsdienām. «Nevienas no Latvijas vēsturē svarīgām tēmām mūsu ekspozīcijā vairs netrūkst,» gandarīta I. Zeibārte, kura šo laiku salīdzina ar spēku koncentrēšanu pirms ekspozīcijas pilī. «Viss, ko mēs darījām, šeit, Brīvības bulvārī, pārskatot no jauna krājumu, tika darīts ar kontekstu un zemtekstu - kā tas noder pilij? Tā bija visīstākā savu spēju un iespēju revīzija - gan fiziskajā nozīmē, gan mūsu pētnieciskā potenciāla nozīmē. Ko mēs varam un kas mums vēl ir jāvar, pirms aizejam uz pili.»

Ekspozīciju papildina daudzi interaktīvi risinājumi - informācija skārienjutīgajos ekrānos, kinohroniku fragmenti, videofilmas u. c. Aplūkojamas arī pastāvīgas izstādes Senā skola, Nauda Latvijā, XVII-XIX gs. portreti no LNVM krājuma un Sakrālā māksla. Līdz 18. septembrim skatāma izstāde Ceļā uz latviešu tautu, bet no jūnija varēs iepazīt ceļojošo izstādi Vikingu un zviedru laiki Latvijā. Muzejā ir pieejamas nodarbību telpas arī dažādām skolēnu muzejpedagoģijas programmām. Šobrīd muzejs aizņem 2500 kvadrātmetru lielu platību, taču, atgriežoties Rīgas pilī, muzeja ekspozīcijas aizņems aptuveni 6000 kvadrātmetru lielas telpas.

Izslaukt govi

«Nacionālā bibliotēka ir uzbūvēta, Nacionālais mākslas muzejs nodots ekspluatācijā, un mūsu muzejs ir nākamais lielais projekts, kurā viena no Latvijas nacionālajām institūcijām iegūs jaunu seju un elpu. Tas ir ārkārtīgi nozīmīgs periods muzeja dzīvē, kas ilgs apmēram desmit gadu,» saka Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš. Viņš lēš, ka savās vēsturiskajās telpās muzejs varētu atgriezties ap 2024. gadu. Lai pārvestu krājumus un izveidotu jaunās ekspozīcijas, kopumā nepieciešami aptuveni 12 miljoni eiro, kas tiks segti no valsts budžeta. Taču pirmās ekspozīcijas Rīgas pils telpās plašākai sabiedrībai būs pieejamas 2018. gada beigās vai 2019. gada sākumā. Plānots, ka pirmā izstāde, kas tiks atklāta 2018. gada nogalē, būs veltīta Latvijas 100 gadu jubilejai, taču Radiņš vēl nav gatavs nosaukt konkrētu datumu, kad iecerētā izstāde tiks atklāta oficiāli. Šajā izstādē piedalīties izteikuši vēlmi arī citi muzeji.

Labā ziņā ir arī tā, ka Pulka ielas krātuvēm ir jau noteikts atklāšanas datums - 2018. gada 30. aprīlis. 2011.-2015. gadā, realizējot Rīgas pils atjaunošanas projekta 1. kārtu, tika atjaunota Rīgas pils priekšpils daļa. Šajās telpās strādās Valsts prezidents. 2016.-2018. gadā norisināsies Rīgas pils senākās daļas - kastelas - rekonstrukcija un restaurācija. Rīgas pils rekonstrukcijas darbus organizē va/s Valsts nekustamie īpašumi, bet Rīgas pils kastelas projekta līdzautors ir arhitekts Reinis Liepiņš (Sudraba arhitektūra). «Šai lielajai ēkai ir jāatveras Vecrīgai un jākļūst par tās publiskās telpas paplašinājumu. Mēs varam iegūt gaišu, vieglu telpu, kurā Latvijai tik nozīmīgā vēsture, ja runājam sajūtu līmenī, varētu iezaigoties vieglā, gaisīgā noskaņā,» saka arhitekts Reinis Liepiņš (KDi. 19.11.2015.).

75% telpu būs pieejamas apmeklētājiem, 5% - darba telpas, bet 20% - tehniskās telpas, kas nodrošina nepieciešamo klimatu, ugunsdrošību u. tml. «Lielākā problēma ir Rīgas pils kā kultūrvēsturiskas vērtības savienošana ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vajadzībām. Mums visu laiku gribēja diktēt, kādam jābūt saturam. Bet mēs neesam Rīgas pils muzejs un nevaram stāstīt tikai to, ka šajās telpās ir dzīvojis gubernators utt.,» paironizē direktors, piebilstot, ka kompromiss ir atrasts un par Rīgas pili iecerēta atsevišķa ekspozīcija.

Ieeja muzejā būs no Daugavas Gātes puses. Paredzētas arī visas obligātās laikmetīgā komforta piedevas - veikals, kafejnīca, arī bērnu zona. «Būs viena atraktīva ekspozīcija, kurā mēģināsim ar vismodernākajiem līdzekļiem, kādi vien ir iespējami, sevišķi ģimenēm, iedot sajūtu par procesiem un tehnoloģijām, kas ir sen aizmirstas vai cilvēkiem grūti pieejamas. Kaut vai govi izslaukt, uzkāpt kokā u. c. Centīsimies izskaidrot lietas, par kurām cilvēki jau brīnās,» ekskursiju nākotnē ievada Arnis Radiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?