Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Tautas ienaidnieks. Izrāde par divkosību

Pirmo reizi Jaunais Rīgas teātris iestudē izrādi, kuru varētu dēvēt par politisko teātri

Jaunais Rīgas teātris apgūst sev neierastu spēles telpu – žurnāla Rīgas Laiks bijušajā birojā virs Mazās zāles top iestudējums Tautas ienaidnieks pēc Henrika Ibsena lugas ar tādu pašu nosaukumu motīviem. Tā pirmizrāde notiks 14. maijā. Iestudējuma režisors un scenogrāfs ir Alvis Hermanis. Sienās "izkostie" caurumi atgādina par faktu, ka atsauci uz izcilā norvēģu dramaturga darbu var saskatīt arī Stīvena Spīlberga filmā Žokļi (1975). "Tā ir spriedzes izrāde," paskaidro viens no iestudējumā iesaistītajiem aktieriem Andris Keišs.

Kūrorts un problēma

Lugas Tautas ienaidnieks darbība risinās kādā mazpilsētā, kurā atklāts jauns, grezns kūrorts, un tās iedzīvotāji cer uz tūristu naudas pieplūdumu, taču viens no projekta vadītājiem atklāj, ka peldvietas ūdeņi ir kaitīgi veselībai. Kā risināt šo problēmu? "Tas ir stāsts par izvēlēm – kas ir svarīgāk: personīgās intereses vai cilvēku drošība," saka aktieris Vilis Daudziņš, kurš izrādē atveido galveno lomu – Dr. Tomasu Stokmani. Viņš ir sanatorijas galvenais ārsts un izauklējis ideju par tās nepieciešamību. Vietējā mēroga ekoloģiskā katastrofa rada konfliktu ar mazpilsētas mēru un viņa brāli vienā personā "par to, kādā veidā tiek kārtotas lietas".

"Mans varonis ir ļoti aizrautīgs – viņš ir īsts zinātnieks," savu tēlu raksturo Vilis Daudziņš, kurš atzīst, ka tas ir kaut kas tāds, ko viņš labprāt izvēlētos kā savu profesiju: ja vien dzīvi varētu sākt no jauna, viņš gribētu sevi pierādīt fizikas, astrofizikas vai astronomijas lauciņā. "Es pārstāvu tos cilvēkus, kuri stāv pie varas," piebilst Andris Keišs. Radot šo tēlu, iestudējuma autori nav bijuši tik radikāli kā Henriks Ibsens, kuram tas ir "ļauns, iesīkstējis vidusmēra mūdzis". Jaunā Rīgas teātra izrādē tiek nomesti šie epiteti, lai viss nebūtu tik skaidrs un skatītājam tiktu atstāta iespēja interpretācijai.

"Par kādām vērtībām cilvēki iestājas, un ko viņi ir ar mieru upurēt, ko viņi ir ar mieru noklusēt," iestudējumā uzdotos jautājumus atklāj Vilis Daudziņš. Pirmo reizi Jaunais Rīgas teātris iestudē izrādi, kurai varētu atbilst apzīmējums "politiskais teātris". Tomēr aktieris nedomā, ka tas stipri atšķiras no tā, ko viņi ir darījuši līdz šim. "Mēs redzam ļoti daudz situāciju, kas notiek mums līdzās, kas mūs iedvesmo vai sadusmo un uz ko mēs aktīvi reaģējam, nevis novēršamies," apgalvo Vilis Daudziņš, kurš uzskata, ka Jaunais Rīgas teātris vienmēr ir bijis par to, lai liktu cilvēkiem aizdomāties.

ASV seriāli iedvesmai

Iestudējuma Tautas ienaidnieks galvenā doma – demokrātiskais pārvaldes modelis mūsdienās ir kļuvis neefektīvs. Andris Keišs atklāj, ka "atspērienam" viņi ļoti daudz skatījušies Amerikas Savienoto Valstu seriālus par politisko dzīvi – starp tiem arī House of Cards/Kāršu nams ar Kevinu Speisiju un Robinu Raitu galvenajās lomās un Boss, kura ievadsēriju ir režisējis Gass van Sants. "Viņi domā par to, kā izskatīsies vēlētāju acīs, nevis par pašu objektu, piemēram, izglītības reformu," norāda aktieris, kuram ir kļuvis interesanti vērot arī pašmāju politisko teātri.

"Minoritātei var būt taisnība, vairākumam – nekad," rakstījis Henriks Ibsens. Andris Keišs par to nav tik pārliecināts, bet uzskata, ka mēs neesam pietiekami kompetenti, lai varētu spriest par specifiskām lietām. "Ko mēs vispār zinām par eiro?" jautā aktieris. Galu galā – kas ir taisnība? "Vairākums vienmēr balso par komfortu," ir pārliecināts Andris Keišs. Tam, ka "nekad" ir pārāk kategorisks apgalvojums, piekrīt arī Vilis Daudziņš, taču viņš uzskata, ka vairākums var pieļaut kādu "globālu kļūdu". "Ir kaut kādi notikumi, kas no malas vērotājam šķiet pilnīgi nepareizi: ko viņi dara? Viņi iznīcina paši sevi!" saka aktieris un min vienu no visuzskatāmākajiem piemēriem – ekoloģiju. "Mēs virzāmies uz pārticību, bet par kādu cenu?" viņš piebilst un norāda uz to, ka sabiedrība ir divkosīga. "Es tai skaitā," godīgi atzīst Vilis Daudziņš. Pārējās lomās – Ģirts Krūmiņš, Ivars Krasts, Kristīne Krūze, Gatis Gāga un Varis Piņķis.

Tautas ienaidnieks

Jaunais Rīgas teātris

Pirmizrāde 14.V plkst. 19

Biļešu cena Ls 15

Biļetes nopērkamas www.biletes.1188.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja