Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ceļ klientu skaitu uz cita uzņēmuma rēķina

Par taksometru kariem, kuros niknākie konkurenti strīdu karstumā pat nodedzina cits cita spēkratus, mediji runājuši jau iepriekš, taču pērnā gada nogalē sākušies jauna līmeņa konflikti. Situācijā iesaistītas mobilās aplikācijas Taxify un FlyTaxi, ar kuru palīdzību iespējams pasūtīt taksometru. Pēc Taxify Latvijas reģionālā vadītāja Jura Krūmiņa vārdiem, viņu bijušais sadarbības partneris SIA Joker (kas nu aktīvi reklamē FlyTaxi), pārkāpjot abu līgumu, nozadzis uzņēmuma klientu datubāzē esošo informāciju.

«Joker bija viens no mūsu daudzajiem sadarbības partneriem. Viņi nodrošināja taksometru pakalpojumus mūsu klientiem, mēs savukārt nodrošinājām, ka viņiem būs šie klienti, kas izmanto mūsu aplikāciju,» paskaidro J. Krūmiņš. Darbs ritēja bez aizķeršanās, un sākotnēji nekas neesot liecinājis par briestošo nodarījumu: «Viņi, mums nezinot, izmantoja klientu datus. Uzzinājām tikai tad, kad cilvēki sāka teikt, ka izmanto Taxify, lai izsauktu taksometru, bet vadītāji viņiem dala citas aplikācijas bukletus. Vēlāk uz cilvēku numuriem tika nosūtītas arī sms ar reklāmu.» Daudzo īsziņu saņēmēju vidū ir arī Diena, kas iepriekš Joker pakalpojumus nav izmantojusi.

Joker grāmatvede Margareta (uzvārdu noskaidrot neizdevās) iepriekš minēto informāciju noliedz un apgalvo, ka īsziņas saņēmuši tikai tie cilvēki, kas jau iepriekš bijuši viņu klienti. Sieviete paliek pie sava arī pēc vairākkārtējiem centieniem paskaidrot, ka Diena un citi reklāmu adresāti nav saistīti ar konkrēto uzņēmumu. «Nē, esat gan izmantojuši!» viņa uzstājīgi atkārto. Margareta apstiprina, ka sadarbība ar Taxify bijusi un decembra sākumā tā pārtrūkusi, taču sīkākās sarunās neielaižas, apgalvojot, ka laikraksts pret viņiem gatavo kompromitējošu materiālu. Sieviete vēl piebilst, ka jādodas uz prokuratūru liecināt pret Taxify, un nomet klausuli.

J. Krūmiņš nemācēja teikt, par kādām liecībām viņa runā - Taxify tiesībsargājošajās iestādes pagaidām nav vērsies: «Man nekāda informācija nav ienākusi. Drīzāk jau mums būtu jāiet uz tiesu, tā kā viņi ir nozaguši mūsu datubāzi ar visiem klientu kontaktiem. Pēc īsziņu sūtīšanas novembra beigās/decembra sākumā mēs ar viņiem sazinājāmies un brīdinājām, ka, ja tas atkārtosies, rakstīsim iesniegumu. Viņi atvainojās un teica, ka vairs nesūtīs.» Tomēr klienti reklāmas saņēma arī vēlākos datumos. «Jauna, inovatīva aplikācija TAXI izsaukšanai. Vislētākās cenas Rīgā, tikai 0,29 eur/km. Lejupielādē tūlīt. Laimīgu Jauno gadu ar flytaxi!» teikts gadumijā izsūtītajā ziņojumā. Oriģinālajā tekstā gan nav garumzīmju.

Apkrāptā uzņēmuma pārstāvis atzīst, ka daļēju vainu jāuzņemas arī pašiem: «Mums sākumā sistēma nebija pilnīgi izstrādāta. Vadītāji, lai sazinātos, varēja redzēt klienta datus - vārdu, uzvārdu, e-pastu un telefona numuru. Šie dati bija pieejami arī pēc brauciena. Mēs jau nebijām gaidījuši, ka notiks kas tāds, jo līgumā bija atrunāts, ka nedrīkst lietot mūsu datubāzē esošo informāciju.» Pēc starpgadījuma veikti programmatūras uzlabojumi, un tagad taksometru šoferi klientu datus redz vien brauciena laikā, pēc tam pieeja tiem ir liegta.

«Sūtīt īsziņas cilvēkiem, kas nav klienti, manuprāt, ir ātrākais veids, kā XXI gadsimtā nogalināt biznesu. Viņi paši to neapzinās,» spriež J. Krūmiņš. Sadarbība ar Joker pārtraukta nekavējoties, taču, tā kā uzņēmums atvainojās un solījās tā vairs nedarīt, Taxify pārstāvji pret viņiem nevērsās. Nu šāda ideja netiek izslēgta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?