Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Daļa dārziņu gaidošo arī turpmāk varēs satikt auklīti

Līdz ar jūniju beidzas mazliet vairāk nekā trīs gadus ilgušais valsts atbalsts auklīšu nodrošināšanā tiem bērniem, kuri vēl nav sagaidījuši savu kārtu pašvaldības bērnudārzā. Taču novadi, kuros rindu problēma ir visakūtākā, pieņēmuši lēmumu turpināt finansēšanu no saviem līdzekļiem. Jāatzīmē, ka iepriekš valsts sniegtais atbalsts bija labā griba, ne pienākums - dārziņu pieejamības jautājums un visas no tā izrietošās sekas gulstas uz pašvaldību pleciem.

Līdz šim valsts atbalsts vienam bērnam bija līdz 142 eiro mēnesī, kas tika piešķirti papildu pašvaldības atvēlētajai naudai. Kopumā atbalsts no valsts un pašvaldības nedrīkstēja pārsniegt noteiktu summu - Rīgas reģionā tie nedrīkstēja būt vairāk kā 228 eiro, bet ārpus tā - 185 eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (NA) saka - viņa rīcībā ir informācija par 19 pašvaldībām, kas turpinās valsts iesākto iniciatīvu. Lielāka daļa no tām atrodas Pierīgā, taču sarakstā var ieraudzīt arī tālākas vietas, piemēram, Liepāju, kur uz dārziņu pavasarī gaidīja vairāk nekā tūkstoš bērnu. J. Eglīts izsaka cerību, ka nākotnē arī citi novadi ņems piemēru un šādu praksi ieviesīs savā ikdienā.

Lai gan rindu «topa» augšgalā esošie novadi jau laikus lēmuši par šāda veida palīdzības turpināšanu, piemēram, Cēsu pašvaldība, kurā bez bērnudārza ir vairāk nekā simt mazo iedzīvotāju, iniciatīvu nav pārņēmusi. «Atklāti runājot, mēs par šo jautājumu neesam diskutējuši. Taču cenšamies nodrošināt bērnudārzu pieejamību - veram vaļā jaunas grupiņas un līdzfinansējam privātās izglītības iestādes,» atklāj pilsētas mērs Jānis Rozenbergs (Vienotība).

Lielāko summu bērnu pieskatīšanas pakalpojumam atvēlējis Olaines novads - 212,95 eiro. Tikpat liels šis atbalsts bija arī tad, kad to nodrošināja valsts. Pašvaldības Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Mārīte Zaube jau iepriekš Dienai norādījusi, ka neatkarīgi no finansējuma avota atbalsta apjoms šogad nemainīsies. Vai pārmaiņas gaidāmas nākamgad, vēl nav skaidrs.

Tikmēr galvaspilsēta ar īpaši lielu palīdzību neizceļas, un, kā paskaidro kāda Dienas uzrunātā māmiņa, ar 116 eiro Rīgā varot apmaksāt aptuveni vienu trešdaļu no aukles pakalpojuma kopējās cenas. Tomēr līgumus ar auklēm patlaban Rīgā noslēgušas jau vairāk nekā tūkstoš ģimeņu. Salīdzinoši daudz šī pakalpojuma lietotāju ir arī Ķekavā, tur noslēgti 353 līgumi.

Taujājot pēc tā, kā izvēlētas minētās summas, katrs novads stāsta ko citu - vieni skatījušies pēc iepriekšējā finansējuma apmēra, citi rēķinājuši, cik tad īsti izmaksā aukles, bet vēl kādi vienkārši devuši tik, cik bijis pa spēkam.

Tām ģimenēm, kas līgumus ar bērnu pieskatītājām noslēgušas līdz jūnija sākumam, mainoties finansēšanas avotam, jādodas uz novada domi vai aukļu dienestu, lai mainītu dokumentāciju. Līdz ar jūniju pārtraukts valsts līdzfinansējums tiem vecākiem, kas, nesagaidot rindu uz pašvaldības bērnudārzu, nolēmuši atvasi laist privātajā pirmsskolas iestādē, taču atšķirībā no aukļu pakalpojumiem šai jautājumā pašvaldības spiestas palīdzēt obligāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atbalsts aukļu nodrošināšanā

Pašvaldība Atbalsts vienam bērnam Noslēgtie līgumi
Olaine 212,95 eiro 10
Mārupe 188 eiro 134
Stopiņi 176 eiro 22
Tukums 175,25 eiro 32
Ķekava 156 eiro 353
Baldone 135 eiro 45
Rīga 116 eiro 1100
Liepāja 100 eiro 69
Jelgava 60 eiro 131
Avots: pašvaldību sniegtā informācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?