Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ēstuvju virtuves puse labu apetīti vis nerosina

«Ir tādi ēdināšanas uzņēmumi, kas ļoti piedomā pie higiēnas, bet ir tādi, kur ejam gadu no gada un kā tur ir nekārtība, tā ir,» runājot par Latvijas kafejnīcām un restorāniem, atklāj Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vecākā eksperte Ilga Zepa. Cepetis, kas glītā traukā tiek pasniegts tā ēdājam, nereti patērētāja acu skatam paslēptajā virtuves daļā piedzīvojis apstākļus, kas, maigi sakot, apetīti vis nerosina. Pilnīgi drošs par savu maltīti nevar būt nekad, to apliecina PVD pārbaužu statistika, kurā redzams, ka vairāku gadu griezumā sodīto un slēgto uzņēmumu skaits būtiski nemainās.

Pavisam nesen internetā parādījās publikācija, kurā bijušais ātrās ēdināšanas tīkla Kentucky Fried Chiken (KFC) darbinieks ļauj ielūkoties, kāda nekārtība valda uzņēmuma virtuvē. Uz grīdas samests ēdiens, netīri trauki, sabojāta kanalizācija un citas higiēnas prasībām neatbilstošas lietas publikācijas autors dēvē par ēstuves ikdienu. Kā atklājās vēlāk, PVD pēdējā gada laikā jau divreiz sodījis konkrēto uzņēmumu par līdzīgiem pārkāpumiem, bet nu, reaģējot uz izskanējušo informāciju, sākta vēl viena jauna administratīvā lietvedība.

Zinot, ka netīrība šajā vietā ir regulāra parādība, rodas jautājums, kāpēc tā nav slēgta un joprojām brīvi apkalpo klientus. PVD apgalvo, ka šādam solim pagaidām nav pamata: «Viens ir skatīties fotogrāfijas, bet otrs ir uz vietas izvērtēt un redzēt to reālo situāciju. Tiek izvērtēts, vai tas, kas neatbilst prasībām, var ietekmēt pārtikas drošumu un kaitēt patērētājam. Līdzko tā notiek, uzņēmums tiek aizvērts vai tam uz laiku tiek apturēta darbība, lai visu sakārtotu,» paskaidro I. Zepa.

Neskatoties uz to, ka gan fotogrāfijas, gan PVD pārbaudes acīmredzami uzrāda nepilnības KFC darbībā, uzņēmuma pārstāvis Jozs Berlicks apgalvo, ka sūdzības par higiēnas prasību neievērošanu pilnībā neatbilstot realitātei, par ko viņš pats esot pārliecinājies arī klātienē. Savukārt iepriekš pieminētā publikācija esot vienīgi nomelnošana no bijušā darbinieka puses.

Pēc fotogrāfiju aplūkošanas daudzi apgalvo, ka uzticība publiskajām ēstuvēm krietni samazinājusies, tomēr PVD atgādina, ka situācija tiek kontrolēta. Dienestam ir plānveida pārbaužu grafiks - ēdināšanas uzņēmumus tas apciemo divas reizes gadā, taču apsekošanas biežums nav akmenī kalts: «Ja aizejam uz pārbaudi un nekonstatējam nekādus pārkāpumus, tad nākamā pārbaude varbūt būs tikai pēc gada un pārbaužu skaits tad ir vienreiz gadā. Savukārt, ja tiek konstatēti daudzi pārkāpumi, kuriem tiek uzdots novēršanas termiņš, notiek atkārtota pārbaude. Reaģējot uz patērētāju sūdzībām, tiek veiktas arī ārpuskārtas pārbaudes, šo iemeslu dēļ atsevišķos uzņēmumos PVD viesojas reizi gadā, bet citviet krietni biežāk. Taču vismaz reizi gadā sanāk pabūt katrā uzņēmumā.» Dienesta pārstāve arī atklāj, ka grēko visi - gan mazie un lielie, gan dārgie un lētie ēdināšanas uzņēmumi, tāpēc konkrētu kritēriju, kā izvērtēt, kuru ēstuvi apmeklēt, nav. Bet der atcerēties, ka PVD mājaslapā ir pieejami plānveida pārbaužu rezultāti, kas ļauj vismaz nedaudz aptvert situāciju.

Visbiežākie pārkāpumi saistīti tieši ar cilvēcisko faktoru - uzņēmuma vadība maz seko līdzi darbiniekiem, bet darbinieki higiēnas prasības atstāj otrā plānā - nemazgā rokas, nepārvelk un nemaina cimdus, gatavo uz netīrām virsmām. I. Zepa stāsta arī par uzņēmumiem, kur jau gadiem dienesta pārbaudes beidzas ar vienu un to pašu pārkāpumu konstatēšanu: «Grūti spriest, kāpēc tā. Var runāt par to, ka soda naudu apmēri nav motivējuši, taču skaidrs, ka sods neizmaina cilvēku - vieni samaksā un protas, bet citi turpina savu ierasto ceļu.» Turklāt nevar arī novelt vainu uz zināšanu trūkumu, jo katram ēdināšanas uzņēmuma darbiniekam ir obligātā kārtā jāapgūst minimālo higiēnas prasību kurss.

PVD patērētājiem iesaka pievērst uzmanību vismaz trauku, piederumu, personāla un ēdamzāles tīrībai un neatbilstību gadījumā ziņot iestādei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PVD ēdināšanas uzņēmumu* pārbaužu rezultāti







2013. 2654 4996 339 19 199 lati 13
2014. 2557 4729 306 24 628 eiro 7
2015. 2601 4570 425 29 012 eiro 10
2016.** 2659 2151 178 13 365 eiro 7

*Tabulā apkopoti tikai dati par publiskajiem jeb atklāta tipa ēdināšanas uzņēmumiem, kuros notiek ēdienu gatavošana un pasniegšana
**Dati par 2016. gada pirmo pusgadu
Avots: PVD

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?