Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Par onkoloģijas pacientiem beidzot iestāsies arī deputāti

Nozare savu viedokli jau ir izteikusi - pērn Onkoloģiskā modrības gada laikā uz priekšu pavirzījies nav gandrīz nekas, veikts vienīgi sava veida kosmētiskais remonts. Tagad beidzot gatavi iesaistīties ir arī deputāti - šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā plānots dibināt onkoloģijas pacientu atbalsta deputātu grupu. Kā skaidro apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Vienotība), ir skaidrs, ka onkoloģijai arī turpmāk ir jābūt prioritātei, un Saeimai jāiestājas par šo pacientu tiesībām.

Ja vārdiem sekos konkrēti darbi un tā nebūs tikai mutiska atbalsta paušana, lielu ieguvumu nozarei redz Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas Ķīmijterapijas nodaļas vadītāja Signe Plāte. Viņa Dienai atzīmē, ka tas būtu svarīgi, jo lēmumu pieņemšana bieži ir atsevišķu cilvēku rokās. Nozares pārstāvji un pacienti turpmāk zinātu, kurus cilvēkus uzrunāt, lai vērstu viņu uzmanību uz konkrētām problēmām un meklētu risinājumus. Arī Krūts vēža pacienšu biedrības VITA vadītāja Irīna Januma norāda, ka šāda deputātu atbalsta grupa varētu sekmēt problēmas labāku izpratni Saeimas līmenī.

Runājot par pašu onkoloģijas jomu, speciālisti uzsver - svarīgākais ir nezaudēt to kā prioritāti vēl vismaz divus gadus. Neizdarītā un nesasniegtā patlaban ir daudz, atzīmē I. Januma. «Vēzis ir otrs biežākais nāves cēlonis Latvijā [uzreiz pēc sirds un asinsvadu slimībām], un vēža slimnieku skaits tikai pieaugs sabiedrības novecošanās dēļ. Šobrīd vēža diagnostika un ārstēšana pasaulē strauji attīstās, un Latvija nedrīkst atpalikt. Ja ar šo slimību nespējam efektīvi cīnīties šobrīd, kā to spēsim paveikt vēl pēc pieciem desmit gadiem?» jautā speciāliste. Par Onkoloģiskā modrības gada pagarināšanu runā arī citas nozares asociācijas. Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis jau iepriekš Dienai sacīja, ka paveikto var salīdzināt tikai ar ēkas fasādes atsvaidzināšanu. Uzmanība onkoloģijai ir pievērsta, bet tagad būtu svarīgi izanalizēt sistēmu pēc būtības un veikt konkrētas darbības tās sakārtošanai.

Tikmēr pozitīvas ziņas nāk no Latvijas Organiskās sintēzes institūta. Tā pētniekiem pērn izdevies atklāt vielu, kas spēj cīnīties ar vēzi un šīs slimības radītajām metastāzēm. Par šo atklājumu jau interesējusies nopietna starptautiska zāļu ražošanas kompānija. Tomēr, kā Dienai uzsver institūta direktors Osvalds Pugovičs, šobrīd ir daudzsološas iestrādes, bet «ceļš līdz aptiekas plauktiņam ir diezgan garš», un tā veikšanai būs nepieciešami ievērojami līdzekļi. Nepieciešama vēl virkne pētījumu, tāpēc institūts meklē sadarbības partnerus un modeļus. Direktors pieļauj, ka izdosies pārliecināt projektā iesaistīties kādu no farmācijas nozares ražotājiem, lai izgudrojumu padarītu gatavāku. Ar labdarību neviens nenodarbojas, tāpēc būs jāslēdz līgums par finansēšanas nosacījumiem. Labākais variants gan būtu attīstīt izgudrojumu par publisko naudu, tāpēc plānots pieteikties arī Eiropas struktūrfondu līdzekļiem. Veiksmīga scenārija gadījumā preparāts aptiekās varētu nonākt pēc septiņiem līdz desmit gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Humpalu nodoklis

No 1. jūlija Latvijā plāno ieviest dabas resursu nodokli tekstilizstrādājumiem, kas tieši ietekmēs pircējus, kas iepērkas lietoto apģērbu veikalos.

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?