Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pārbaudīs, vai vēstnieks pabalstu saņēmis godīgi

Ārlietu ministrija (ĀM) sākusi pārbaudi, lai noskaidrotu, vai bijušais Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns saņēmis pabalstu par laulātā uzturēšanos valstī atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem. Iespējams, pabalsts piešķirts nepamatoti, tā kā bijušā vēstnieka sieva Gunta Razāne, kas šomēnes izvirzīta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieces amatam, vīra diplomātiskā dienesta laikā strādājusi a/s Latvijas finieris.

Šomēnes finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ziņoja, ka uz FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatu virzīs G. Razāni. Ministre uzsver kandidātes pieredzi banku sektorā, lai gan kopš 2013. gada viņa strādāja par a/s Latvijas finieris mārketinga pārstāvi ASV. Savukārt viņas vīrs kopš 2012. gada pildīja vēstnieka pienākumus ASV.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā teikts, ka diplomātiskā un konsulārā dienesta darbiniekiem ārzemēs ir noteikts pabalsts par laulātā uzturēšanos ārvalstī. Nosacījumi, pie kuriem pabalstu saņem, sīkāk aprakstīti MK noteikumos par pabalstu un kompensāciju apmēriem diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonām. Noteikumos, kas bija spēkā līdz 2014. gada 28. oktobrim, teikts, ka pabalstu saņem, ja laulātais nav nodarbināts algotā darbā.

Iespēju pabalstu saņemt izmantoja arī A. Razāns, apstiprina ĀM. Pabalsta apjoms laika gaitā mainījies, taču kopš 2014. gada tas var sasniegt 10 530 eiro gadā.

ĀM laikrakstam Diena atklāj, ka ministrija «pašlaik veic faktu pārbaudi par darbinieka dzīvesbiedres darba attiecībām attiecīgajā laika posmā, kad tika veikta pabalsta izmaksa», un sola, ka pārbaudes laikā ministrija ņems vērā, ka regulējumi laika gaitā mainījušies. «Pēc informācijas pārbaudes un nepieciešamo dokumentu apkopošanas tiks pieņemts lēmums par tālāku rīcību,» teikts ĀM rakstiskā atbildē. Kāda šī rīcība varētu būt, ministrijas pārstāvis Raimonds Jansons laikrakstam nekomentē. Viņš arī nevar pateikt, vai A. Razāns pabalstu saņēmis visu diplomātiskā dienesta laiku vai kādos noteiktos periodos. Arī ĀM ģenerālinspektors Māris Riekstiņš skaidro, ka viņa «kompetencē šobrīd nav sniegt vērtējumus», jo sākotnēji jānoskaidro visa informācija par G. Razānes nodarbinātību.

Dienai vairāku dienu garumā neizdevās sazināties ar A. Razānu, lai saņemtu skaidrojumu. Pirmdien bijušais vēstnieks bija komandējumā Vācijā un solīja ar laikrakstu sazināties nākamajā dienā, taču teikto nepildīja un ne uz zvaniem, ne īsziņām nereaģēja. Arī viņa sievu sasniegt neizdevās. Uz jautājumu, vai G. Razāne a/s Latvijas finieris strādājusi algotu darbu, uzņēmums atbildēt atteicās, aizbildinoties ar fizisko personas datu aizsardzības principiem, taču apstiprināja, ka G. Razāne amatu ieņēmusi un pienākumus pildījusi līdz šī gada jūlijam.

A. Razāns Latvijas vēstnieka ASV pienākumus pildīja līdz šī gada jūlijam, kad šo vietu ieņēma Andris Teikmanis. Šobrīd A. Razāns ir Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja Plānošanas grupas vadītājs.

G. Razāne savukārt gaida, kad viņas kandidatūru FKTK vadītājas vietnieces amatam skatīs Saeimā. Kandidatūru virzīja finanšu ministre un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Pirms darba a/s Latvijas finieris viņa bija Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāve ASV, a/s SEB banka vecākā kooperatīvo klientu vadītāja, strādājusi arī DnB Nord bankā un Latvijas Attīstības aģentūrā Zviedrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?