Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Saņemot depozītā uzkrāto, būs jādalās ar valsti

Jau nākamgad 2.janvārī aizejot uz banku, lai saņemtu šogad depozītā noguldīto naudu, daļa nopelnīto procentu turpat bankā būs arī jāatstāj, jo, sākot ar 2010.gadu, iedzīvotājiem tiks piemērots tā sauktais kapitāla pieauguma nodoklis 10% apmērā. Tātad, ja depozīta procenti veido 20 latu, valsts budžetam būs jāatdod divi no tiem. Nodokli aprēķinās arī par nekustamā īpašuma realizēšanu, dividendēm, vērtspapīru pārdošanu - ja vien šie darījumi nesuši peļņu. Ir atrasts arī veids, kā palielināt budžeta ieņēmumus uz dzīvības apdrošināšanā un pensiju fondos veikto iemaksu rēķina.

Varētu būt slieksnis

Plānots, ka izmaiņas nodrošinās papildu ieņēmumus 22 miljonus latu, stāsta Finanšu ministrijas Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece. Viņa precizē: kapitāla pieaugums ir tas ienākums, kas gūts no aktīvu pārdošanas. Ar nākamo gadu to sāks piemērot vairākos gadījumos.

Tādējādi ar papildu slogu jārēķinās tiem, kuri nākamgad pārdos nekustamos īpašumus. No nodokļa gan būs atbrīvoti tie, kuri pārdod savu mājokli, kur dzīvojuši ne mazāk kā gadu un kas viņu īpašumā ir bijis ne mazāk kā piecus gadus. Taču šis atvieglojums, kā izriet no D.Robežnieces teiktā, neattieksies, piemēram, uz dzīvojamai mājai pieguļošo zemi. Tā kā ar nodokli apliek tikai peļņu, ja pirms trim gadiem dzīvokli nopirkāt par 50 tūkstošiem, bet nākamgad pārdosiet par 40, nodoklis netiks piemērots. Kas attiecas uz privatizētiem īpašumiem, to iegādes vērtību noteiks pēc to pirkšanai izlietoto sertifikātu vērtības. Plānots, ka nodoklis būs jāiemaksā nākamajā mēnesī pēc darījuma veikšanas, aizpildot īpašu VID deklarāciju.

Tādā pašā veidā no 10% nopelnītā būs jāšķiras tiem, kuri nākamgad pārdos akcijas un citus vērtspapīrus. Kā stāsta D.Robežniece, lai neradītu pārmērīgu slogu, no katra mazā darījuma nodoklis nebūs jāmaksā - vai nu tiks noteikts darījuma apjoma slieksnis, kas jādeklarē, vai nodoklis par darījumiem ar akcijām tiks rēķināts, apkopojot gada laikā notikušās operācijas.

Jāmaksā arī no ārzemēm

Nodoklis būs jāmaksā arī dividenžu saņēmējiem - pat ja tās ir nopelnītas iepriekšējos trijos gados, bet tiek izmaksātas nākamgad. Šis nosacījums attieksies arī uz depozītiem. Tiem, kuri naudu tur kādā ārzemju bankā, pašiem būs jānāk uz VID. D.Robežniece brīdina - Latvija ir noslēgusi 40 nodokļu konvencijas, kas paredz apmaiņu ar informāciju, tādējādi VID ir iespēja no šīm valstīm iegūt datus par personas ienākumiem. Taču ārpus nodokļu administrācijas redzesloka joprojām paliek ārzonas valstis.

Uz peļņu, kas gūta ar dzīvības apdrošināšanu, nodokļu izmaiņas pagaidām neatteiksies. Tajā pašā laikā ar nākamo gadu no 20% uz 10% tiks samazināts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo iemaksu apjoms dzīvības apdrošināšanā, turklāt tiek izskatīta iespēja naudas izmaksas brīdī nākotnē tomēr piemērot ienākuma nodokli - iespējams, ar pazeminātu likmi. Kā uzsver D.Robežniece, nav taisnīgi, ka, veicot uzkrājumu, cilvēks var izmantot nodokļu atvieglojumus, bet termiņa beigās, naudu saņemot, nodoklis netiek maksāts.

Jāparedz atvieglojumi

Vērtējot iecerētās izmaiņas, Swedbank IPS vadītājs Harijs Švarcs uzsver - piemērojot nodokli, kapitāla ienākumi būtu jāsummē ar kapitāla zaudējumiem. Piemēram, ja, pārdodot obligācijas, ir zaudēti 100 lati, bet, realizējot akcijas, - nopelnīti 300, tad ar nodokli būtu jāapliek 200 lati. Ja šāda sistēma netiks ieviesta, pēc H.Švarca viedokļa, tiks kropļots tirgus un tiks radīta iespēja «kreatīvai vērtspapīru strukturēšanai». Taču šādu pieeju netiks plānots piemērot. Turklāt, spriež eksperts, būtu jāatceļ nodoklis ilgtermiņa noguldījumiem, kas tiek turēti ilgāk par, piemēram, pieciem gadiem. «Lielā daļā valstu, kurās nodoklis ir ieviests, tas ir augstāks par 10%, taču ir daudzas valstis, kur nodoklis netiek piemērots ilgtermiņa ieguldījumiem,» skaidro H.Švarcs. D.Robežniece gan bilst, ka ne par kādiem nodokļu stimuliem pagaidām runas nevar būt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?