Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Tu siti bijušo draudzeni? Es tikai gribēju redzēt savu dēlu

Jāņa Gobas birojs ir plašs, un tā centrā ir galds, uz tā ir cepumi un kafija. Sporta trofeju kolekcija liecina par uzvarām mini futbolā, basketbolā un citos sporta veidos. Savu profesiju viņš ir mantojis no tēva Anša Gobas, bijušā Cēsu kriminālpolicijas vadītāja. «Man patika, ko darīja mans tēvs, un man patīk būt policistam.

» 18 gadu vecumā viņš sāka strādāt un tagad ir kļuvis par Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Cēsu iecirkņa priekšnieku. Viņa māsa Elīna arī ir policiste un ir atbildīga par ieročiem un to reģistrāciju. «Šeit nenotiek daudz, un mēs viens otru pazīstam, ja kaut kas notiek, to zinām uzreiz,» saka Jānis.

«Ja sieviete atnāk uz iecirkni, jo viņai ir uzbrukuši, jāuzraksta iesniegums,» stāsta Inga Kovaļevska, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšniece. «Ja viņa nevēlas rakstīt, cenšamies palīdzēt cilvēciski, nedzenam ārā no iecirkņa, nosūtam sociālo darbinieku.» Inga policijā strādā 17 gadus, atšķirībā no Jāņa, kurš dzimis Cēsīs, Inga ir no pagasta Cēsu apkārtnē.

Piektdiena

Plkst. 10.09. Ceļu policisti Igors Petrovs un Andris Balceris aptur vadītāju, kura ved meitu uz skolu, nepiesprādzējusi drošības jostu. Pārkāpums notiek pirmo reizi, viņu nesoda ar naudas sodu, neraksta protokolu, bet brīdina, ka nākamreiz sods būs 20 latu.

Plkst. 10.50. Vadītājs vada auto, kam izdegusi viena spuldze, un policisti iesaka to nomainīt.

Plkst. 11.20. Policisti atgriežas bāzē.

Plkst. 12.45. Inspektori leitnants Sergejs Sivko un virsleitnants Vitālijs Kuzmins no Kārtības policijas patrulē Priekuļos un aptur Golfa vadītāju, kas brauc bez gaismām un nepiesprādzējis drošības jostu. Veicot vadītāja datu pārbaudi datorā, atklāj, ka šis ir atkārtots pārkāpums. Vadītājam izraksta protokolu; tiks piešķirts viens soda punkts un jāmaksā 20 latu naudas sods.

Plkst. 14. Visiem darbiniekiem ir jāliek eksāmens šautuvē. Atbildīgais ir Jānis Goba.

Plkst. 20.30. Māris Reķis, Cēsu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks saka: «Noziedzības līmenis Cēsīs nav pārāk liels. Satrauc zādzības, ir kontrabandas gadījumi un narkotikas. Pašlaik mēs meklējam puisi, kurš ir apzadzis vairākas vietas. Cēsīs ir daži atkarīgie no heroīna un diezgan daudzi, kuri smēķē marihuānu.»

Plkst. 21. Piektdiena, mēneša beigas, cilvēki atpūšas, kā nu māk, lielākā daļa regulāri apmeklē bārus un nakts klubus. Policijas iecirkņa zvanu centrālē dežurants seržants Ēriks un viņa palīgs virsnieka vietnieks Aivars uzklausa tālruņa zvanus. «Es redzu debesīs marsiešus,» pa tālruni saka kāds vīrietis. «Kur tu esi, kur tu tos redzi?» jautā dežurants, kurš atbild uz zvanu. «Cilvēki uzvedas dīvaini, kad ir pilnmēness,» saka viens no policistiem. «Lai gan šodien nav pilnmēness, iespējams, tas viss notiek, jo ir nedēļas nogale. Vienreiz piektdienā pilnmēnesī mums zvanīja puisis un teica, ka kāds nozadzis televīzijas dekoderu. Tagad viņš zvana katru reizi, kad ir pilnmēness.»

Māra Majore-Linē ir vietējā laikraksta Druva žurnāliste un fotogrāfe un par notikumiem sadarbībā ar policiju raksta jau četrus gadus. «Šajā laikā parasti Cēsīs (pusdeviņos vakarā) ielās bija pilns ar cilvēkiem, tagad tās ir tukšas, tas ir saistīts ar ekonomisko krīzi, jo cilvēki dodas uz ārzemēm. Drīz mēs paliksim bez neviena,» Māra joko.

Iecirknī ir aizturēšanas telpas, kurās pašlaik ir deviņi iedzīvotāji, un Aivars rāda mapi, kurā iereģistrēti daudzi kandidāti 5-15 dienu «brīvdienām». Šajās telpās nedrīkst fotografēt, tam nepieciešama īpaša atļauja, bet policisti apliecina, ka pārtika ir laba - ar vienu siltu ēdienreizi un divām aukstām brokastīs un vakariņās. Policijā stāsta, ka cenšas panākt 24 stundu maiņu un divas brīvdienas tagadējās kārtības vietā ar 12 stundu dežūru, atpūtu mājās un vēl 12 stundu dežūru.

Plkst. 21.45. Ārā snieg, -10 °C un viss liekas kluss, nav pārāk daudz ziņojumu pa policijas radio staciju, mēs dzeram kafiju. Zvana mobilais telefons, un kaprālis Kalvis Retko un virsseržants Staņislavs Blažēvičs no patruļpolicijas saņem izsaukumu no pārbijušās sievietes, jo kāds izdauzījis logus viņas mājā. Mēs sasniedzam vietu tikai dažu minūšu laikā, un vairākas sievietes jau gaida pie mājas durvīm. Policisti ieiet mājā un aiztur 23 gadus veco Mārtiņu. Cietusī, jauna sieviete, basām kājām stāv uz kāpnēm trīcēdama un nobijusies. «Tas ir mans bijušais draugs, viņš iekļuva mājā, izsitot logu, man iesita pa galvu un paņēma un saspieda manu dēlu,» viņa stāsta caur bailēm un paniku. Mārtiņš policijai ir sen zināms. Sieviete neļauj mums iet mājā, bet pēc tam aicina doties tālāk, visur ir stikla lauskas un daudz asiņu. Policisti izved Mārtiņu no mājas, un mēs viņu nofotografējam uz ielas. «Sveiki, es esmu no Marsa,» viņš saka ar acīmredzamām alkohola reibuma pazīmēm. Viņa pirksti un rokas ir sagriezti un bikses nolijušas asinīm. Ātrās palīdzības brigāde aizved viņu uz slimnīcu kopā ar Staņislavu. «Es izdauzīju logu, jo es gribēju redzēt savu dēlu, es nevēlos, lai viņš augtu bez tēva. Mans tēvs kādu dienu aizgāja un atstāja mūs vienus,» stāsta Mārtiņš, patiesi nožēlojot izdarīto, un pēc brīža sāk raudāt. «Vai tu siti bijušo draudzeni?» es viņam vaicāju. «Nē, es tikai gribēju redzēt savu dēlu,» viņš saka.

Plkst. 00.20. Policijas iecirknī. Inspektors pieņem aizturētā paskaidrojumus un pārbauda alkohola līmeni, rezultāts ir pozitīvs: -1,98 promiles.

Plkst. 00.25. Policists tikko ieradies no vietas, kur persona mirusi «dabiskā veidā, bez vardarbības», viņš stāsta, «tas bija 1962. gadā dzimis vīrietis ar kuņģa problēmām, viņš strādāja fermā». Kapteinis Ainārs Ķelpiņš strādā centrālē jau 28 gadus un mīl zvejot.

Sestdiena

Plkst. 01.45. Kalvis un Staņislavs patrulē Cēsu centrā. Divi puiši ar asiņainām sejām pēc kautiņa bārā, ejot pa ielu, apdraud sevi un vadītājus, un policisti viņus identificē un uzraksta protokolu.

Plkst. 02.56. Tie paši policisti uz ielas aptur pārīti bez identifikācijas dokumentiem. Puisim ir alkohola reibuma pazīmes, un viņš ir bravūrīgs, lai gan policisti izturas pieklājīgi. Pāris laižas prom, un policija tam seko un brīdina par sekām. Tad parādās vēl kāds jauns vīrietis, pirmā vīrieša dvīņu brālis, un sāk fotografēt policistus ar mobilo tālruni. Datorā tikmēr parādās dati par brāļiem, kuri jau ir sodīti ar naudas sodiem robežās no Ls 20 līdz 100. Kādā brīdī sarunā, kad abiem izraksta protokolu, viens no viņiem saķer meiteni aiz pēcpuses, mēģinot pierādīt, ka ir mačo.

Plkst. 04.30. Mūs nodod kriminālpolicijas patruļai, kas mūs aizved uz mūsu automašīnu. Beidzam savu darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?