Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ugunsgrēka postījumu novēršanai vajadzēs 60 tūkstošus

Liesmas, kas naktī no sestdienas uz svētdienu izpostīja sociālo īres namu Salaspilī, kur atradās arī vairākas valsts un pašvaldības iestādes, sev līdzi aiznesa trīs cilvēku dzīvības, bet vēl vairāk nekā četrdesmit personas atstāja bez jumta virs galvas. Pašvaldība ķērusies pie postažas apzināšanas, un pilsētas domes vadītājs Raimonds Čudars (Vienotība) Dienai atklāj: «Mūsu šībrīža aprēķini liecina, ka izmaksas būs apmēram no 50 līdz 60 tūkstošiem eiro, taču precīza summa vēl nav zināma.

» Tajā iekļauti uzkopšanas darbi, logu nomaiņa, inženierkomunikāciju un fasādes atjaunošana, cilvēku pagaidu izmitināšana un citas lietas. Nav zināms, cik naudas vajadzēs katrai no tām, taču tiek lēsts, ka pabalstos ģimenēm, kas zaudējušas iedzīvi, izmaksās aptuveni 15 tūkstošus eiro.

Jau svētdien notikuma vietā ieradās arī labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība), kurš solīja, ka pilsēta var paļauties uz valsts atbalstu seku likvidēšanā. «Tiklīdz būs no Salaspils vadītāja aprēķini, tos virzīs uz valdības sēdi. Pagaidām plānots, ka par to varētu lemt nākamotrdien,» paskaidroja ministra preses sekretāre Viktorija Buraka. Viņa gan zināja arī teikt, ka valdība segs tikai daļu no summas: «Runa nav par visiem izdevumiem, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem segs to izdevumu daļu, kas pašvaldībai būs apgrūtinoša.» R. Čudars nevarot prognozēt, cik liela būs šī daļa, taču apgalvo, ka šoreiz runa nav tikai par naudu: «Katra pašvaldība liek rezerves fondu, jo apzinās, ka vienmēr var būt situācija, kad vajadzēs naudu. Jebkurš labs saimnieks tā dara. Mēs šo summu jebkurā gadījumā esam spējīgi dzēst no sava budžeta, bet, protams, valsts atbalsts svarīgs arī no kopējas solidaritātes viedokļa.» Kopējo izdevumu summa pašvaldībai Iekšlietu ministrijā jāiesniedz līdz šai ceturtdienai, taču darbus plānots sākt vēl pirms valdības sēdes, kurā tiks lemts par valsts palīdzību.

Ja remontdarbus sāks nekavējoties, degušā nama iemītnieki atgriezties mājās varēs jau pēc trim nedēļām. Pagaidām daļa cilvēku ar pašvaldības atbalstu izmitināti Ogres Kursu bāzē, bet citi izvēlējušies apmesties pie radiniekiem vai draugiem. Savukārt četru istabiņu iemītnieki atteikušies no palīdzības un savas telpas arī pēc vairākkārtējiem lūgumiem pamest nav vēlējušies. «Principā ir tā, ka ar atklātu liesmu izdedzis viens dzīvoklis, protams, apkvēpuši un glābšanas darbos cietuši arī apkārtējie dzīvokļi. Taču tās istabiņas atrodas tālāk no epicentra, tāpēc teorētiski tur atrasties nav bīstami,» piebilst pašvaldības vadītājs. Ēkā esošās valsts un pašvaldības institūcijas - sociālais centrs, dienas centrs personām ar funkcionāliem traucējumiem, Valsts policijas iecirknis - nav skartas un darbu turpina bez izmaiņām.

R. Čudars paskaidro, ka sociālajā īres namā uzturas dažādi cilvēki, kam nepieciešama pašvaldības palīdzība: «Piemēram, tādi, kas izlikti no mājvietas parādu dēļ, vai tādi, kas atrodas krīzes situācijā. Taču šiem cilvēkiem jāatbilst noteiktai sociālajai kategorijai - pensionāri, ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem, bāreņi un arī cilvēki, kas atbrīvojušies no ieslodzījuma vietām.»

Valsts policija saistībā ar šo lietu vakar sāka kriminālprocesu par noziegumiem pret personas veselību. Lai gan patiesie iemesli vēl nav zināmi, netiek izslēgts, ka par nelaimes izraisītāju kalpojusi cigarete. Pilsētas galva apgalvo, ka pārmetumi no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta neesot saņemti - ēkai ir gan vairākas izejas, gan signalizācija, kas nostrādājusi. Neilgi pēc notikuma viņš teica, ka iedzīvotāji ignorējuši trauksmes signālus, taču nu vairs nav drošs par saviem vārdiem - tie vēl esot jāpārbauda. Zināms, ka bojā gājušie ir 31 gadu veca sieviete, kā arī 57 un 59 gadus veci vīrieši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?