Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Vēlas publiskot amatpersonu kopdzīves partneru vārdus

Šodien Valsts sekretāru sanāksmē plāno izsludināt Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos grozījumus Interešu konflikta novēršanas likumā. Papildus dažādiem jauninājumiem tajos ietverta arī norma, kas paredz uzlikt par pienākumu valsts amatpersonām savā ikgadējā deklarācijā norādīt personu, ar kuru tās dzīvo kopā, bet nav stājušās laulībā. Lai gan ideja ir diezgan skaidra, rodas daudz jautājumu, uz kuriem atbildīgās iestādes šobrīd vēl pašas līdz galam nav gatavas atbildēt.

Pāri nereģistrē attiecības

Kā atzīmē FM, jau tagad personām ar valsts amatpersonas statusu likumā noteikta īpaša atbildība un atklātība sabiedrības priekšā - ikgadējā deklarācijā papildus rocībai jānorāda laulātā, vecāku, brāļu, māsu un bērnu vārdi. Tas atsevišķās situācijās ļauj izkontrolēt, vai pieņemtos lēmumus neietekmē radniecīgās saites un personiskā interese gūt materiālu vai citādu labumu.

Tomēr līdzīgi esot arī, kad persona ilgāku laiku ir ar kādu nereģistrētās attiecībās, veidojot saimniecību un savienotas ekonomiskās intereses. FM valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins atzīmē, ka vairākkārt no medijiem ir dzirdēts par gadījumiem, ka cilvēki, kas ir attiecībās, nonāk situācijā, kurā, ja viņus vienotu laulības saites, būtu redzams interešu konflikts, piemēram, dalība iepirkumos vai prēmiju izrakstīšana partnerim.

Regulējuma noteikšana patlaban esot īpaši svarīga, jo kopdzīves forma, kad pāris dzīvo kopā, audzina bērnus, bet nesalaulājas, kļūstot arvien izplatītāka. «Ārpus laulības dzimušo bērnu skaits šobrīd ir aptuveni 40 procentu. No tā var secināt, ka tādu pāru skaits ir pietiekami liels,» paskaidro I. Šņucins. Lai gan juridiski konkrētajām attiecībām nav spēka, faktiski tās esot tieši tādas pašas kā laulība.

Ieviesīs, bet nekontrolēs

Loģisks jautājums šajā gadījumā ir par to, vai grozījumi attiecas arī uz homoseksuāliem pāriem - kā zināms, valdībā atrodas dažādas seksuālās orientācijas cilvēki, un interešu konfliktā var nonāk jebkurš. FM gan domā citādi: «Priekšlikums skar tikai tās attiecības, kas attiecināmas uz laulībām - pastāv vairāk nekā gadu, ir kopīga saimniecība, kopīgas ekonomiskas intereses. Laulības definīcija ir noteikta Satversmē, un šis likums Satversmi negrozīs.» Būtībā sanāk, ka homoseksuāla pāra korupcijas riskus šobrīd neviens neplāno kontrolēt.

Patiesībā vispār nav skaidru kontroles mehānismu - kas gribēs, tas norādīs. «Arī pašlaik ne viss tiek deklarēts, kas būtu jādeklarē. Pārbaude lielā mērā veidojas no tā, ka attiecīgā informācija ir pieejama plašam sabiedrības lokam, kas var norādīt uz nepilnībām,» stāsta valsts sekretāra vietnieks. Tomēr citāda situācija būšot tad, ja atklāts kāds pārkāpums un sākts kriminālprocess, - tad tas, ka nav norādīts partneris, būs pierādāms dažādiem izmeklēšanas instrumentiem, tostarp liecībām.

I. Šņucins atzīst, ka ir virkne jautājumu, kas pašlaik ir neskaidri, taču pēc grozījumu izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē notiks publiskā apspriešana, kurā ikviens tiesīgs iesniegt savus priekšlikumus. Piemēram, izskanējusi doma, ka situāciju uzlabot ļautu Kopdzīves likums vai atļauja laulāties homoseksuāliem pāriem, taču šobrīd projekts tiek balstīts uz spēkā esošo normatīvo regulējumu.

Likuma grozījumos ir arī citi priekšlikumi. Piemēram, lai mazinātu iespēju amatpersonām legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus līdzekļus, paredzēts liegums uzkrāt skaidru naudu, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas. Bet par darījumiem, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, Valsts ieņēmumu dienests (VID) būs jāinformē mēneša laikā, negaidot ikgadējo deklarāciju, kā tas bija līdz šim. Iepriekš pieminētā norma iekļauta, jo, nogaidot gadu, informācija pie kontrolējošajām iestādēm nonāk novēloti.

Uz 2016. gada 1. jūliju Latvijā bija 65 240 valsts amatpersonu, uz kurām attieksies konkrētās izmaiņas.Grozījumi tapuši sadarbībā ar VID un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju. Plānots, ka tos jāveic līdz šā gada 31. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?