Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ziemassvētkus kopā nekad nesvinēsim

Ar Ievu iepazinos kādā nometnē, kurā daudz runāja par ģimeni un ģimenes vērtībām. Vienā no nometnes noslēguma dienām viņa dīvaini smējās. Kā no sāpēm, kā no prieka. Pagāja ilgs laiks, līdz saņēmos meiteni uzaicināt uz sarunu.

Ar Ievu (26) tiekos vēsā rudens ceturtdienas pievakarē siltā kafejnīcā. Viņa atnāk nosalušām rokām, cimdus esot atstājusi mājās, tāpēc visu sarunas laiku silda rokas, turot karsto tējas krūzi. «Kāpēc tu toreiz tā smējies?» jautāju. Ieva sāk stāstīt.

Aizdomas

«Esmu vecākā meita, augu kopā ar divām māsām,» Ieva iesāk sarunu. «Biju tā prātīgākā. Man padevās nogludināt asumus ģimenes nesaskaņās. Manī ieklausījās, kaut biju vienpatne un mīļas attiecības ne ar vienu neveidoju. Kopš mazām dienām bija sajūta, ka ģimenei īsti nepiederu vai arī tajā vienkārši neiederos. Nejutu ģimenes siltumu, kaut arī tētis un mamma labi pret mani izturējās.»

«Vecāki bieži ar radiem runāja krieviski, cerot, ka nesapratīšu. Dažreiz dzirdēju - viņa viņam tik ļoti līdzīga! Vai viņš par viņu nemaz neliekas zinis? Nē! - bija atbilde. Vai arī cita saruna - skatos uz Ievu un redzu - izspļauts tēvs!» Mācoties pamatskolā gadījās, ka bērni, ar kuriem Ieva tikās diendienā, šad tad izmeta: «Tas taču nav tavs īstais tēvs!» Ievā radās pārliecība, ka tēvs, kurš viņu audzina un mīl, nav viņas bioloģiskais tēvs. «Manī ar katru dienu auga lepnums - esmu savādāka nekā citi. Man ir īpašāks liktenis. Dzīvoju fantāzijās par to, kas esmu vai varētu būt, aizmirstot un nedomājot par savu ģimeni, kas mani audzina.»

Pierādījumi

Ieva sāka meklēt lietiskos pierādījumus, «kas norādītu uz izcelšanos». Izpētot vecāku atvilktnes, starp dokumentiem viņa atrada savu dzimšanas apliecību, kur ailītē «tēvs» bija ierakstīts vārds, kurā Ieva nesauca cilvēku, kas viņu audzināja. «Tas bija manas mazās pasaules gals, kas apliecināja to, ka mana dzīve ir meliem pārpilna. Iezagās bailes, kuras nespēju izskaidrot. Bieži bija sajūta, ka nākamajā brīdī manis var nebūt.» Ieva vecākiem par atrastajiem dokumentiem neko nav jautājusi, jo esot bijis kauns un neērti jaukties viņu lietās. Viņa gaidīja, ka viss atrisināsies pats no sevis. Taču neviens viņai negrasijās pastāstīt to, ko viņa jau zināja, - ka viņai ir cits tēvs.

Gluži kā tēvs

Attiecības ar ģimeni Ieva raksturo kā neitrālas. «Biju pārņemta ar fantāzijām par savu īsto ģimeni. Cīnījos ar kauna un baiļu sajūtu par to, kas esmu.» Kādā vasaras dienā, kad Ievai bija deviņpadsmit, viņa uzzināja patiesību. «No aizgalda bija izskrējusi liela cūka. Es biju vienīgā ģimenē, kas varēja viņu iemānīt aplokā. Māte teica: nu gluži kā tēvs, arī viņam visi dzīvnieki klausīja. Izmantoju iespēju un atcirtu - tēvs taču tā nemāk! Māte ieminējās, ka viņai kaut kas jāpasaka. Atviegloju situāciju un teicu - zinu, ka man ir cits tēvs.»

Māte Ievai pastāstīja, ka viņas attiecības ar Ievas bioloģisko tēvu pārtrūka jau tad, kad meitene tika ieņemta. «Tēvs (bioloģiskais) esot piedraudējis, ka Ievas mātei jātaisa aborts. Pats mammu uz klīniku aizvedis, bet viņa pēdējā brīdī ārsta kabinetā pārdomājusi. Nav varējusi uzņemties tādu grēku. Kopš tās dienas mātes dzīvē šis vīrietis nav vairs manīts,» Ieva stāsta. «Izrādījās, ka mans tēvs bijis briesmonis, bet, klausoties mammas stāstā, manī bija spīts un pārliecība, ka viņš ir labs un mani mīl. Vairāk ienīdu savu māti nekā to cilvēku, par kuru viņa stāstīja neticamas lietas.» Māte nevēlējās daudz par to vīrieti runāt, un arī Ievai bijis neērti taujāt vairāk.

Aiz laimes

Ieva vairākus gadus gaidīja un cerēja, ka šis cilvēks, pēc kura viņa ilgojās, pats viņu uzmeklēs un sāksies viņas īstā ģimenes dzīve. «Cerēju, ka viņš ir dzīvs. Manī bija nepārvaramas ilgas viņu satikt, sakārtot savu dzīvi un pieprasīt visu to maigumu un mīlestību, kuru viņš man laupīja,» atzīst Ieva. «Nometnē smējos, jo sapratu, ka tas, pēc kā sapņoju un ilgojos, nav iespējams. Tam jau sen bija par vēlu piepildīties. Tēvs nekad nav bijis manā dzīvē un nebūs. Sapratu, ka man ir jābūt pasaulē, kaut viņš mani negribēja, un par to man nav jākaunas. Smējos, jo sapratu, ka esmu bijusi muļķe un esmu ilgojusies pēc cilvēka, kuram esmu tukša vieta. Smējos arī aiz laimes, jo man bija iespēja sākt jaunu dzīvi bez ilgām un bailēm.»

Satikt cilvēku

Ieva uzmeklēja savu bioloģisko tēvu. «Tas bija detektīva cienīgs sižets. Apzvanīju vairākus rajona pagastus, līdz atradu. Aizbraucu, satiku,» Ieva noskalda. Tā kā meitene nezināja, ko gaidīt - dzērāju vai cienījamu kungu, pie tēva brauca kopā ar savu puisi. Drošībai. «Raudāšana un apskāviens izpalicis. Es ilgi skatījos iesirmā vīrieša acīs un domāju, teikt vai neteikt, ka esmu viņa meita. Viņš bija savecojis, savu mūžu gandrīz jau nodzīvojis. Neizjutu vajadzību pēc viņa,» viņa nosaka. «Tāpēc nepateicu, kas es esmu. Tagad zinu, kā viņš izskatās, bet mēs nekad nesvinēsim kopā Ziemassvētkus. Un man vairs nav vajadzīga viņa atvainošanās un klātbūtne, esmu izaugusi no vajadzības pēc tēva.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?