Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

ANO cilvēktiesību šefs nopeļ labējos populistus

Populisti Rietumos un džihādistu kustība Islāma valsts (IV) izmanto vienādus līdzekļus, lai sasniegtu savu mērķi - veicināt sabiedrību nocietināšanos un izskaust toleranci pret citādo, šonedēļ paziņojis ANO augstais cilvēktiesību komisārs Zeids Raads el Huseins. Viņš īpaši asi vērsies pret nīderlandiešu galēji labējo politiķi Gērtu Vildersu, ASV Republikāņu partijas prezidenta amata kandidātu Donaldu Trampu un viņu domubiedriem. Viņš mudināja pasauli rīkoties un nostāties pret «politiskajiem fanātiķiem».

Politisko fantāziju autori

Uzstājoties drošības konferencē Nīderlandes pilsētā Hāgā pirmdien, Zeids Raads el Huseins uzsvēra, ka savu runu adresē G. Vildersam un viņam līdzīgiem «populistiem, demagogiem un politisko fantāziju autoriem», pie kuriem viņš pieskaitīja D. Trampu, Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu, Čehijas prezidentu Milošu Zemanu, Francijas galēji labējās partijas Nacionālā fronte līderi Marinu Lepenu, Slovākijas premjeru Robertu Fico un Naidželu Farādžu, kurš bija viens no galvenajiem aģitatoriem par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

«Es viņiem esmu kā tāds murgs,» sacīja amatpersona, uzsverot, ka viņš ir «globālā cilvēktiesību balss, kuru ievēlējušas visu pasaules valstu valdības un kas tagad kritizē gandrīz visas šīs valdības». «Es esmu musulmanis, kurš, un tas varētu būt mulsinoši rasistiem, ir baltādains, kura māte ir eiropiete, bet tēvs arābs. Es arī esmu ļoti dusmīgs par Vildersa kunga meliem un puspatiesībām, manipulācijām un centieniem izplatīt bailes,» sacīja Zeids Raads el Huseins.

ANO augstā cilvēktiesību komisāra dusmas izpelnījusies G. Vildersa vadītās Brīvības partijas (PVV) augusta beigās publicētā priekšvēlēšanu programma, ko viņš nodēvēja par «grotesku». PVV izplatītajā manifestā solīts, ka gadījumā, ja partija uzvarēs martā paredzētajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās, tā slēgs visas valstī esošās mošejas un aizliegs musulmaņu svētos rakstus - Korānu, ziņo Voice of America.

PVV arī apņēmusies apturēt Nīderlandes «islamizāciju», aiztaisot robežas, slēdzot patvēruma meklētāju izmitināšanas centrus, aizliedzot musulmaņu sievietēm nēsāt tradicionālās galvassegas un nepieņemot imigrantus no musulmaņu valstīm. Partija arī vēlas Nīderlandes izstāšanos no ES.

G. Vildersa partija dominē vēlētāju aptaujās, bet maz ticams, ka pēc vēlēšanām PVV nonāks valdībā, jo citas partijas atteikušās ar to strādāt vienā koalīcijā.

Vēlas atgriezties pagātnē

Zeids Raads el Huseins sacīja, ka populistu idejas mēdz sakrist ar IV ideoloģiskajiem mērķiem. «Viņi visi vēlas atgriezties kaut kādā romantizētā pagātnē, kur saules apspīdētos laukos mīt cilvēki, ko apvieno etniskā izcelsme vai reliģija. Viņi ir izolēti, paši sava likteņa lēmēji, brīvi no noziedzības, ārvalstu ietekmes un kara. Viņi vēlas atgriezties tādā pagātnē, kāda pavisam noteikti nekad un nekur nav pastāvējusi,» norādīja ANO Augstais cilvēktiesību komisārs.

«Es, protams, nevienādoju nacionālistu demagogu rīcību ar IV rīcību, tomēr IV komunikācijas stils, puspatiesību izmantošana un visu pārlieku novienkāršošana, ko tā izmanto savā propagandas taktikā, ir līdzīga tai, ko izmanto populisti,» uzskata amatpersona. «Abas šī «vienādojuma» puses gūst labumu viena no otras, jo nevarētu paplašināt savu ietekmi bez otras izdarībām.»

Zeids Raads el Huseins bažījas, ka «pazemojoši rasu un reliģiskie aizspriedumi, ko popularizē Vildersa kungs, atsevišķās valstīs ir kļuvuši par pašvaldību vai pat nacionālās politikas sastāvdaļu». «Mums ir jātiek vaļā no šīs virzības,» viņš piebilda.

Komentējot ANO cilvēktiesību vadītāja runu, G. Vilderss ziņu aģentūrai AFP sacījis, ka komisārs ir «pilnīgs muļķis». «Viņš ir vēl viens labs iemesls, lai tiktu vaļā no ANO.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?