Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Duterte aizstāv brutālo karu pret narkotikām

Gandrīz 2000 cilvēku nogalināti Filipīnu prezidenta Rodrigo Dutertes pagājušajā mēnesī uzsāktajās «raganu medībās» pret narkotiku tirgotājiem un lietotājiem, pirmdien paziņojusi Dienvidaustrumāzijas valsts policija. R. Dutertes izvērstais asiņainais «karš pret narkotikām» izpelnījies kritiku Filipīnās un starptautiskā mērogā. Filipīnu prezidents, kurš vai ik dienu izceļas ar pretrunīgiem izteikumiem, pat paziņojis, ka viņa valsts varētu izstāties no ANO, jo tā apsūdzējusi Filipīnu valdību cilvēktiesību pārkāpumos.

Pilda solījumu

Filipīnu Nacionālās policijas priekšnieks Ronalds Dela Rosa, pirmdien atbildot uz jautājumiem Senāta locekļiem, kas izmeklē prezidenta R. Dutertes izvērstās pretnarkotiku kampaņas likumību, atklāja, ka kopš 1. jūlija drošības spēki nogalinājuši 712 iespējamos narkotiku tirgoņus un lietotājus, vēsta ziņu aģentūra Reuters. Tajā pašā laikā vēl 1076 cilvēki zaudējuši dzīvību citās ar narkotikām saistītās slepkavībās, kurās R. Dela Rosa vainoja narkobandas.

Filipīnu pilsētas Davao ilggadējais mērs R. Duterte, kurš savulaik ar drastiskām metodēm samazināja noziedzību valsts trešajā lielākajā pilsētā Davao, maijā pārliecinoši uzvarēja prezidenta vēlēšanās, pateicoties solījumam izskaust noziedzību un korupciju visā valstī. Viens no viņa priekšvēlēšanu solījumiem bija «nogalināt 100 tūkstošus noziedznieku» un piešķirt drošības spēkiem pilnvaras nošaut ikvienu aizdomās turamo, kas pretojas aizturēšanai.

Policijas priekšnieks R. Dela Rosa arī informēja, ka līdz augusta sākumam visā valstī noticis vairāk nekā 6000 pretnarkotiku operāciju, kuru laikā aizturēti 10 tūkstoši dīleru un narkotiku lietotāju. Aptuveni 600 tūkstoši esot brīvprātīgi padevušies varasiestādēm. Milzīgais aizturēto apmērs uzlicis papildu slogu jau tā bēdīgi slavenajiem Filipīnu cietumiem, kas jau tagad ir pārapdzīvoti.

Narkotikas nodara milzīgu postu Filipīnu sabiedrībai, jo valstī esot 3,7 miljoni aizliegto apreibinošo vielu lietotāju. Tomēr opozīcija un cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka problēmu nevar risināt vardarbīgā ceļā. Bijusī tieslietu ministre Leila de Lima, kura vada Senāta izmeklēšanu, apsūdzējusi valdību «masu slepkavībā».

«Mani neuztrauc tikai pieaugošais slepkavību skaits, ko ir pastrādājusi policija. Mani īpaši nemierīgu dara tas, ka kampaņu pret narkotikām ļaunprātīgi izmanto atsevišķi likumsargi un citi elementi, lai pastrādātu slepkavības un netiktu sodīti,» sacīja L. de Lima, kuru prezidents R. Duterte nosaucis par «netikumīgu sievieti».

Nolamā Apvienotās Nācijas

Valdības sankcionētās slepkavošanas Filipīnās nosodījis ASV Valsts departaments un Apvienotās Nācijas, kas aicinājušas nodrošināt, ka filipīniešu varasiestādes rīkojas saskaņā ar starptautiskajām cilvēktiesību normām. Kritika pamatīgi sadusmoja R. Duterti, kurš sestdien pusnaktī sarīkoja preses konferenci, kas ilga vairāk nekā divas stundas.

«Varbūt mums jālemj par šķiršanos no Apvienotajām Nācijām. Ja jūs esat tik rupji, kuces dēli, tad mēs varam jūs arī pamest,» saniknotais politiķis sacīja žurnālistiem. Viņš arī pārmeta ANO nespēju apturēt pilsoņkaru Sīrijā un izbeigt badu pasaulē.

R. Duterte kritizēja arī Savienotās Valstis par tur notiekošajām regulārajām melnādaino slepkavībām, kuras pastrādā policija: «Kāpēc amerikāņi nogalina melnādainos? Atbildiet man uz šo jautājumu, jo, pat ja tas ir viens, divi vai trīs cilvēki, tas tāpat ir cilvēktiesību pārkāpums.»

Filipīnu ārlietu ministrs Perfekto Jasajs pirmdien paziņoja, ka valsts neizstāsies no Apvienotajām Nācijām. «Mēs paliekam uzticīgi ANO, neraugoties uz vilšanos un neapmierinātību, ko ir radījusi starptautiskā organizācija,» sacīja ministrs, kurš pārmeta ANO «pārsteidzīgu secinājumu» izdarīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?