Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Skolotāji lieliem brīnumiem netic

Par pedagogu streiku runāts ir gadiem, taču šis varētu būt tas brīdis, kad Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) savus draudus arī īsteno. Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) konceptuāli piekrīt arodbiedrības prasībām un saprot tās bažas, tomēr vajadzīgo finansējumu atrast nevar. Turklāt tālāk diskusija esot jāveido kopā ar citām ministrijām.

Dienai pastāstīja IZM pārstāve Ilze Salna, jautājumi, kas saistīti ar jauno pedagogu darba samaksas modeli, tiks risināti darba grupā, kas joprojām darbojas. Ministrija arī nosūtījusi arodbiedrībai aprēķinus par papildus nepieciešamo finansējumu LIZDA prasību izpildei. Papildus jau esošajiem ministrijas aprēķiniem 2016. gada četriem mēnešiem tas būtu 10,9 miljoni eiro, 2017. gadam - 58,6 miljoni eiro, 2018. gadam - 64 miljoni eiro, bet 2019. gadam - 77 miljoni eiro. Tomēr, vai šāds finansējums būtu pieejams, nav zināms. Pedagogu algas paaugstināšanas grafiku gan varētu izstrādāt līdz nākamā gada martam. Konceptuāls atbalsts ir arī citām prasībām, taču tām jāmeklē risinājums kopā ar citām ministrijām vai iesaistītajām pusēm, un atkal viens no lielākajiem šķēršļiem ir nauda.

LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Edgars Grigorjevs Dienai vēl nevarēja sniegt sīkākus komentārus par ministrijas nostāju. Taču viņš netic, ka varētu tikt atrasts tāds kompromiss, lai plānotais streiks nenotiktu, jo, kā liecinot līdzšinējā sadarbība - nekādi brīnumi nenotiek. E. Grigorjevs arī atzīmē, ka izvirzītās prasības nav nekas astronomisks, bet gan jau iepriekš noteiktas normatīvajos aktos vai arī pašas ministrijas sākotnēji solītas. Līdz ar to arodbiedrība no saviem nosacījumiem neatkāpjas.

Prasības ir vairākas. Pirmām kārtām pieļaujams neesot tas, ka valdība plāno finansēt pedagogu darba samaksas jauno modeli no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai gan izglītība valdības prioritātēs ir trešajā vietā. Tāpat nākamā gada budžetā finansējums izglītībai un zinātnei nav paredzēts likumos noteiktajā apmērā. Līdz ar to, pēc arodbiedrības domām, valstī tiek turpināts tiesiskais nihilisms, nerunājot par vairāku priekšvēlēšanu laikā doto solījumu godprātīgu izpildi. Diemžēl arī sociālā dialoga ceļā nav panākts vēlamais rezultāts. Runājot precīzāk, kopš šā gada jūnija notikušas vairāk nekā 20 arodbiedrības tikšanās ar iesaistītajām pusēm, taču tās nav devušas vēlamo rezultātu.

Lai gan patlaban darbojas IZM minētā darba grupa premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) vadībā, arodbiedrībai jau pēc pirmajām sēdēm zudusi ticība, ka tiks izlemts par reāliem uzlabojumiem un iespējām rast nepieciešamo papildu finansējumu. Par to liecina kaut vai tas, ka tikšanās norisināsies līdz pat 8. oktobrim, bet valsts budžetu plānots iesniegt Saeimā jau 30. septembrī. Arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācija atzinusi, ka darba grupa šobrīd dara to darbu, ar ko vajadzēja sākt jaunā modeļa izstrādi. Proti, apzina esošo situāciju, noskaidro, cik sakārtots ir skolu tīkls Latvijā, kāds ir pašvaldību finansiālais ieguldījums un vērtējums par jauno modeli, taču nenotiek darbs pie tā uzlabošanas.

LIZDA arī pieprasa, lai tiem skolotājiem, kuri tiks atbrīvoti no darba, būtu atbalsta programma. Tāpat pakāpeniski jāatjauno atalgojums pirmsskolas izglītības pedagogiem no valsts budžeta un jāatbalsta arī likumprojekta «Speciālās izglītības skolotāju, sporta skolotāju un pirmsskolas izglītības skolotāju izdienas pensiju likums» virzība Saeimā.

Kā iepriekš ziņots, skolotāju streiks varētu notikt oktobra beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ar mūzikas pedagoga gēnu

Jebkurš bērns var dziedāt! – uzsver bērnu vokālās studijas Siguldiņa vadītāja Elīna Gruzniņa (42). Viņai izdodas organizēt gan sadarbību ar pazīstamiem mūziķiem, ļaujot bērniem uzstāties kopā ar zva...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?