Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Islāma valsts zaudējusi galveno propagandistu

Teroristiskā organizācija Islāma valsts (IV) paziņojusi, ka ticis nogalināts viens no tās līderiem Abū Muhammads el Adnani, kura pārziņā bija džihādistu kustības propaganda un operācijas rietumvalstīs. Ja viņa nāve patiešām ir patiesība, tad tas ir pamatīgs trieciens IV, kas pēdējā laikā cietusi militāras neveiksmes Sīrijā un Irākā. Organizācijas sekotāji zvērējuši, ka atriebs A. M. el Adnani.

Nogalināts uzlidojumā

Ar IV cieši saistīti mediji par A. M. el Adnani nāvi informēja otrdien. Ziņu aģentūra Amaq apgalvoja, ka viens no pasaulē visvairāk meklētajiem teroristiem nogalināts Sīrijas ziemeļu provincē Alepo, kur viņš esot plānojis IV turpmākās militārās operācijas.

IV džihādisti Alepo atrodas zem pamatīga spiediena, jo gaisa triecienus viņu pozīcijām veikušas Savienotās Valstis, Turcija, Krievija un Sīrijas valdības spēki. Savukārt uz zemes viņiem jāatvaira uzbrukumi no amerikāņu un turku atbalstītajiem Sīrijas opozīcijas dumpiniekiem, kā arī kurdu kaujiniekiem.

Amaq solījusi atriebties «neticīgo sektas derdzīgajiem gļēvuļiem», kas esot vainojami A. M. el Adnani nāvē, raksta izdevums USA Today. ASV Aizsardzības departaments paziņojis, ka amerikāņi naktī uz otrdienu Sīrijas ziemeļos veikuši uzbrukumu no gaisa, kura mērķis esot bijis A. M. el Adnani, bet neapstiprināja viņa nāvi. «Mēs izvērtējam trieciena rezultātus,» medijiem sacīja departamenta preses sekretārs Pīters Kūks.

Anonīmi avoti ASV izlūkdienestos laikrakstam The New York Times pastāstījuši, ka amerikāņu militārais drons esot trāpījis transportlīdzeklim, kurā vajadzējis pārvietoties A. M. el Adnani. Uzbrukums noticis pēc tam, kad ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde un Īpašo operāciju spēki kopīgi sadzinuši pēdas teroristam.

Viņa nāve ir kārtējais zaudējums, ko šajā gadā piedzīvojusi IV. Džihādistu kustība 2014. gadā sagrāba plašas teritorijas pilsoņu kara plosītās Sīrijas ziemeļaustrumos un Irākas ziemeļrietumos. Pagājušajā mēnesī IV zaudēja kontroli pār Menbižas pilsētu Sīrijas ziemeļos, bet jūnijā džihādisti tika padzīti no stratēģiski nozīmīgās Irākas pilsētas Fallūdžas.

ASV Centrālās pavēlniecības vadītājs ģenerālis Džo-zefs Votels šajā nedēļā izteica cerību, ka Irākas valdības spēkiem līdz gada beigām izdosies atgūt kontroli pār Mosulas pilsētu, kas ir IV bastions Ziemeļirākā, vēsta Financial Times.

Sašķaidiet galvas

39 gadus vecais A. M. el Adnani ir dzimis Sīrijā un bija vienīgais sīrietis, kas nonācis augstā amatā IV vadībā. Viņš bija viens no IV dibinātājiem un darbojās arī tās priekšteces - Al Qaeda Irākā - struktūrās laikā, kad teroristiskās organizācijas kaujinieki piedalījās karadarbībā pret ASV vadītās koalīcijas spēkiem Irākā pēc 2003. gadā notikušā iebrukuma. Zinātāji apgalvo, ka A. M. el Adnani būtu vajadzējis stāties IV līdera Abū Bakra el Bagdadī vietā viņa nāves gadījumā.

A. M. el Adnani bija IV galvenais runasvīrs un propagandists. Viņa pārziņā bija arī līdz nelabumam pretīgie videoklipi, kuros tika parādīta galvu nogriešana IV gūstekņiem un jordāniešu pilota sadedzināšana. 2014. gada septembrī viņš iedrošināja IV atbalstītājus sarīkot terora aktus rietumvalstīs. «Ja jūs nevarat iegūt spridzekļus vai šaujamieročus, tad sašķaidiet viņu galvas ar akmeņiem, noslepkavojiet viņus ar nažiem vai nobrauciet viņus ar auto, vai nometiet viņus no augstas vietas, vai nožņaudziet viņus, vai noindējiet,» toreiz paziņoja A. M. el Adnani.

Šogad pirms musulmaņu svētā mēneša ramadāna A. M. el Adnani mudināja IV atbalstītājus veikt uzbrukumus «neticīgajiem» visā pasaulē. Viņa aicinājumam sekoja asiņainu terora aktu sērija, kuras laikā notika nāvējoša apšaude naktsklubā ASV pilsētā Orlando, uzbrukums ar kravas auto Francijas kūrortā Nicā un masīvs pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukums Irākas galvaspilsētā Bagdādē.

A. M. el Adnani arī atbildēja par IV operācijām ārpus Sīrijas un Irākas. The New York Times raksta, ka viņa vadītā struktūrvienība rekrutējusi un apmācījusi džihādistus, kuru uzdevums bijis veikt uzbrukumus ārvalstīs, bet pirmām kārtām - Eiropā. Izdevums saskaitījis, ka vairāk nekā 1200 cilvēku gājuši bojā IV iedrošinātos vai koordinētos uzbrukumos ārpus Sīrijas un Irākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?