Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Kolumbieši sper soli tuvāk cerētam mieram

Kolumbija pirmdien pāršķīra traģisku nācijas vēstures lappusi, jo spēkā stājās valdības un kreiso dumpinieku grupējuma Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki (FARC) vienošanās par uguns pārtraukšanu un ieroču nolikšanu. Tādējādi kolumbieši nonākuši ļoti tuvu tam, lai miermīlīgā ceļā izbeigtu vienu no pasaulē ilgākajiem militārajiem konfliktiem, kas iecirtis dziļas rētas Dienvidamerikas valsts sabiedrībā. Viņiem drīzumā būs jādodas pie balsošanas urnām, lai dotu savu akceptu miera līgumam.

Pielikt punktu ciešanām

Kubas galvaspilsētā Havanā pagājušajā trešdienā veiksmīgi noslēdzās četrus gadus ilgušās miera sarunas starp Kolumbijas valdību un FARC. Abas puses paziņoja, ka panākušas galējo vienošanos par to, lai izbeigtu bruņoto konfliktu, kas sākās 1964. gadā pēc tam, kad Kolumbijas valdības spēki vardarbīgi vērsās pret zemniekiem, kuri atbalstīja komunistus.

Tiek lēsts, ka 52 gadus ilgās karadarbības laikā dzīvību zaudējuši pat līdz 260 tūkstošiem cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji. Konflikta dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest aptuveni seši miljoni kolumbiešu.

Lai spētu sevi finansiāli nodrošināt, FARC iesaistījās narkotiku tirdzniecībā un nolaupīja cilvēkus, lai pieprasītu milzīgas izpirkuma maksas. Cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch lēš, ka 20-30 procenti FARC kaujinieku ir nepilngadīgie, vairums no kuriem ir piespiesti pievienoties grupējumam, kas līdz šim kontrolēja trešo daļu Kolumbijas teritorijas.

Kolumbija, ASV un Eiropas Savienība FARC pasludinājušas par teroristisku organizāciju, savukārt vairākas Dienvidamerikas valstis, kurās ilgus gadus pie varas atradušies kreisie populisti, tā neuzskata.

Miera sarunas 2012. gadā iniciēja Kolumbijas valdība. Valsts prezidents Huans Manuels Santoss pēc pagājušajā nedēļā panāktās galējās vienošanās paziņoja, ka «ir pielikts punkts ciešanām, sāpēm un kara traģēdijai», raksta The Christian Science Monitor. «Atvērsim kopā durvis jaunam mūsu vēstures posmam.» Viņš arī parakstīja dekrētu, kas paredz no pirmdienas pārtraukt valdības militārās operācijas pret FARC.

Arī dumpinieku grupējuma līderis Timoleons Himeness pavēlējis saviem kaujiniekiem pārtraukt uguni. «Nekad vairs vecākiem nevajadzēs apglabāt savus karā nogalinātos dēlus un meitas,» sacīja T. Himeness.

Negarantēs mieru

H. M. Santoss un T. Himeness nākammēnes parakstīs miera līgumu, kas paredz, ka 7000 FARC kaujinieku jānodod ieroči ANO novērotājiem un turpmāk savi politiskie mērķi jāīsteno likumīgā veidā.

2. oktobrī paredzēts referendums, kurā Kolumbijas iedzīvotājiem būs jāatbild, vai viņi atbalsta valdības un FARC noslēgto miera līgumu. Retais kolumbietis vēlas, lai asiņainais konflikts turpinātos, tomēr sabiedrībā valda liela nevienprātība par panākto vienošanos. Pēdējās vēlētāju aptaujās 32% atbildēja, ka atbalstīs vienošanos, bet 29% teica, ka balsos pret.

Pat ja balsojuma iznākums būs pozitīvs, tas negarantēs mieru Kolumbijā. Ir iestrēgušas martā sāktās valdības sarunas ar mazāku kreiso partizānu grupējumu Nacionālā atbrīvošanas armija, aktīvi ir arī dažādi labēji paramilitārie grupējumi, kas ir iesaistīti narkotiku tirdzniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?