Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Spāņiem Ziemassvētkos var nākties balsot

Ziemassvētkos Spānijas pilsoņiem atkal - jau trešo reizi gada laikā - var nākties doties pie vēlēšanu urnām, jo politiskās partijas jau astoņus mēnešus nespēj vienoties par jaunas valdības izveidi. Šonedēļ parlamentā paredzēti divi balsojumi par uzticību premjerministra pienākumu izpildītājam Marjano Rahojam, kurš cenšas izveidot mazākuma valdību, un sagaidāms, ka nevienā no tiem viņam neizdosies iegūt nepieciešamo balsu skaitu. Ilgstošā politiskā neskaidrība, kas nodara kaitējumu Spānijas ekonomikai un tēlam, vairojusi vēlētāju neapmierinātību.

Izjauktā divvadība

Spānija politiskajā strupceļā nonāca pēc pagājušā gada decembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās tika izjaukta vairāk nekā 30 gadu pastāvējusī divu politisko spēku - M. Rahoja vadītās konservatīvās Tautas partijas (PP) un Sociālistiskās strādnieku partijas (PSOE) - dominance. Kopš 1982. gada PP un PSOE pārmaiņus bija uzvarējušas vēlēšanās, parasti kopā saņemot 70-80% nodoto balsu, un faktiski izveidojušas divpartiju sistēmu. Pērn notikušajās vēlēšanās tās kopā saņēma tikai nedaudz vairāk par 50% balsu.

Konservatīvo un sociālistu divvadību izjauca kreisi radikālā un pret taupības pasākumiem noskaņotā partija Podemos un liberālā Pilsoņu partija, kas pirms tam parlamentā nebija pārstāvētas.

Tā kā neviena no partijām nebija ieguvusi absolūto vairākumu likumdevējā, tika sāktas sarunas par koalīcijas valdības (pirmās kopš diktatora Fransisko Franko nāves 1975. gadā) izveidi. Visas sarunas izgāzās, tāpēc nācās rīkot parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas notika jūnijā. Tajās otro reizi pēc kārtas uzvarēja PP, bet kopš 2011. gada valdošajam spēkam arī šoreiz neizdevās iegūt vismaz 176 mandātus 350 deputātu lielajā parlamentā un nodrošināt absolūto vairākumu.

M. Rahoja pēcvēlēšanu centieni izveidot koalīcijas valdību ar PSOE un Pilsoņu partiju cieta neveiksmi sociālistu noraidošās attieksmes dēļ. Arī viņa mēģinājumi iegūt atbalstu PP mazākuma valdībai sekmējušies tikai daļēji, jo atbalstu tai apsolījusi Pilsoņu partija un vienīgais Kanāriju nacionālistu koalīcijas pārstāvis parlamentā.

Apdraudēts budžets

Trešdien paredzēts pirmais balsojums par uzticību M. Rahoja valdībai. Tajā viņš var rēķināties ar 170 deputātu atbalstu, kas nozīmē, ka līdz absolūtajam vairākumam pietrūks sešu balsu.

Tādā gadījumā piektdien notiks otrais balsojums, kurā M. Rahojam vajadzēs saņemt vienkāršo vairākumu. Lai tas notiktu, vienai vai vairākām partijām balsojumā vajadzētu atturēties. PSOE līderis Pedro Sančess pirmdien pēc tikšanās ar M. Rahoju paziņoja, ka sociālisti balsos pret PP mazākuma valdību.

Ja M. Rahojs gaidāmajos balsojumos cietīs neveiksmi, tad partijām tiks dots laiks līdz 31. oktobrim, lai vienotos par jaunas valdības izveidi un apstiprinātu to parlamentā. Pretējā gadījumā parlamentu atlaidīs un tiks rīkotas jaunas vēlēšanas, kas notiks 25. decembrī.

Neraugoties uz to, ka Spānija jau astoņus mēnešus ir bez stabilas valdības, valsts ekonomikas attīstības tendences ir labākas, nekā prognozēts. Tajā pašā laikā bažas rada 2017. gada valsts budžeta pieņemšana, kas var aizkavēties līdz brīdim, kad tiks apstiprināta nākamā valdība. Politiskās neziņas dēļ arī ievērojami samazinājušās valdības investīcijas infrastruktūras projektos.

Fakts, ka atkārtotas parlamenta vēlēšanas varētu notikt Ziemassvētkos, nevairo pārliecību, ka arī pēc šī balsojuma kāda no partijām iegūs pietiekamu daudzumu mandātu, lai vienatnē izveidotu jaunu valdību. «Puse valsts iedzīvotāju atpūtīsies pēc Ziemassvētku vakara, bet pārējie ceļos un nebalsos,» Madrides iedzīvotāja Njevesa Alvaresa, kura esot «ļoti vīlusies» par Spānijā notiekošajiem politiskajiem procesiem, sacīja BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?