Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Tramps varētu deportēt visus nelegālos imigrantus

Katram, kurš Savienotajās Valstīs būs iekļuvis nelikumīgā ceļā, draudēs izraidīšana, ja par nākamo ASV prezidentu novembrī tiks ievēlēts Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps. Nekustamo īpašumu magnāts šādus draudus izteica trešdien Arizonas štata galvaspilsētā Fīniksā, kur viņš uzstājās ar runu par migrāciju, kas līdz šim ieņēmusi centrālo vietu kandidāta priekšvēlēšanu programmā.

Viņš atkal atgriezās pie idejas par sienas būvniecību uz ASV robežas ar Meksiku, lai gan dažas stundas iepriekš bija viesojies kaimiņvalstī, kuras prezidents saņēmis pamatīgu nopēlumu par valstī nīstā D. Trampa vizīti.

Vecā dziesma

Nelegālie imigranti gadiem ir viens no karstākajiem ASV iekšpolitiskajiem jautājumiem. Aplēses liecina, ka valstī dzīvo un strādā aptuveni 11 miljoni nereģistrēto imigrantu, no kuriem vairākums ir meksikāņi. Pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija ir uzstājusi uz nepieciešamību veikt imigrācijas reformu un ļaut vismaz daļai no šiem cilvēkiem legalizēties.

ASV Augstākā tiesa šovasar bloķēja B. Obamas 2014. gadā izdoto administratīvo rīkojumu, kas paredzēja atļaut piešķirt uzturēšanās atļaujas tiem nereģistrētajiem imigrantiem, kuri Savienotajās Valstīs nelikumīgi dzīvo vismaz kopš 2010. gada un kuriem nav kriminālpārkāpumu vai kuru bērni ir ASV pilsoņi. Tādējādi Baltais nams no iespējamās deportācijas vēlējās pasargāt četrus miljonus nelegālo imigrantu.

D. Tramps jau kopš iesaistīšanās cīņā par ASV prezidenta krēslu ir izcēlies ar iebraucējiem naidīgiem izteikumiem, jo īpaši par meksikāņiem. Spilgtākais no tiem bija viņa apgalvojums, ka iebraucēji no Meksikas Savienotajās Valstīs ievedot narkotikas un noziedzību, ka viņi ir izvarotāji. Miljardieris arī vairākkārt solījis savas ievēlēšanas gadījumā uzcelt robežsienu, par kuru rēķinu piestādīšot Meksikai.

Vēl pirms nedēļas D. Tramps sacīja, ka daudzi no valstī dzīvojošajiem nelegālajiem imigrantiem ir «lieliski cilvēki», kuri gadiem devuši pienesumu ASV ekonomikai un sabiedrībai. Tomēr trešdienas runā viņš atgriezās pie vecās dziesmas.

Republikāņu prezidenta amata kandidāts paziņoja, ka vienīgais veids, kā nelegālie imigranti varot iegūt uzturēšanās atļauju ASV, ir «atgriezties mājās un lūgt atpakaļuzņemšanu», raksta BBC. «Mūsu vēstījums pasaulei būs šāds: jūs nevarat legalizēties vai kļūt par pilsoni, nelikumīgi iekļūstot mūsu valstī,» sacīja D. Tramps.

Viņš solīja, ka pēc stāšanās prezidenta amatā nekavējoties izraidīšot no ASV tos nelegālos imigrantus, kuri ir pastrādājuši smagus noziegumus. D. Tramps arī gatavojas palielināt robežsargu skaitu un izveidot «deportācijas vienību», kas izraidīs no valsts imigrantus, kuri tikuši arestēti par noziegumiem.

Prezidenta amata kandidāts uzskata, ka ASV ir tiesības izvēlēties uzņemt tikai tos imigrantus, kuri «varēs sevi pilnvērtīgi uzturēt un attīstīties un mīlēs mūs». Tāpēc iebraucējiem, kuri vēlēsies dzīvot Savienotajās Valstīs, būšot jāizpilda ideoloģisks tests. «Pretendentiem tiks prasīts viedoklis par tā dēvētajām goda slepkavībām, par cieņu pret sievietēm, homoseksuāļiem un minoritātēm, attieksmi pret radikālo islāmu,» paziņoja D. Tramps.Viņš vēlreiz solīja piedzīt no Meksikas naudu par «brīnišķīgo robežsienu», kas tikšot uzbūvēta uz abu valstu robežas. «Viņi to vēl nezina, bet viņiem nāksies maksāt par sienu.»

Apdraud Meksiku

D. Trampa un Meksikas prezidenta Enrikes Penjas-Njeto kopīgajā preses konferencē Mehiko dažas stundas pirms miljardiera runas Fīniksā D. Tramps apgalvoja, ka abu sarunas laikā viņi nav apsprieduši, kas maksās par robežsienu. Uzstāšanās laikā E. Penja-Njeto neko neiebilda, bet vēlāk savā tviterkontā apgalvoja, ka viņi ir apsprieduši šo jautājumu. «Sarunas sākumā es Donaldam Trampam skaidri pateicu, ka Meksika nemaksās par robežsienu,» rakstīja prezidents.

Pēc abu tikšanās radās iespaids, ka tā norisinājusies pozitīvā gaisotnē. Tomēr trešdienas vakarā intervijā vietējai televīzijai E. Penja-Njeto sacīja, ka D. Trampa politiskā nostāja var radīt «milzīgus draudus» Meksikai. «Es viņam teicu, ka tas nav veids, kā būvēt abpusēji izdevīgas attiecības starp abām nācijām,» viņu citē ziņu aģentūra Reuters.

Daudzos meksikāņos E. Penjas-Njeto lēmums uzaicināt D. Trampu ierasties vizītē Meksikā izraisījis pamatīgas dusmas. «Tramps ir kretīns,» Mehiko iedzīvotājs Arnoldo Martiness sacīja izdevumam The Christian Science Monitor. «Bet Penja-Njeto ir vēl lielāks, jo atveda viņu uz šejieni.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?