Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Uzbekistānas nākotne neziņas miglā tīta

Centrālāzijas apdzīvotākajā valstī Uzbekistānā gaidāma varas maiņa - pirmā kopš 1989. gada -, jo tās līdzšinējais prezidents Islams Karimovs pagājušajā nedēļā aizgāja mūžībā. Neatkarīgās Uzbekistānas līdz šim vienīgo vadītāju apbedīja sestdien viņa dzimtajā pilsētā Samarkandā. I. Karimovs, kuram nav dēla, neesot izraudzījies savu pēcteci, tāpēc gaidāms, ka pēc viņa nāves Uzbekistānas varas elite no sava vidus izvēlēsies nākamo valsts vadītāju, prognozē analītiķi.

Neievēroja cilvēktiesības

I. Karimovs, kurš mira 78 gadu vecumā, 32 miljonu iedzīvotāju lielo valsti ar stingru tvērienu pārvaldīja kopš 1989. gada, kad kļuva par toreizējās Uzbekistānas PSR Komunistiskās partijas pirmo sekretāru, bet 1991. gadā pēc valsts neatkarības pasludināšanas tika ievēlēts par prezidentu. Kopš tā laika viņš vairākkārt tika pārvēlēts (pēdējo reizi 2015. gadā), lai gan Uzbekistānas konstitūcija noteic, ka viena persona prezidenta krēslā var pavadīt ne vairāk kā divus secīgus termiņus.

Uzbekistāna ir viena no pasaulē lielākajām kokvilnas eksportētājvalstīm, tās teritorijā glabājas ievērojamas zelta un dabasgāzes rezerves. Tajā pašā laikā tā ir viena no nabadzīgākajām bijušās Padomju Savienības valstīm. Saskaņā ar ANO datiem 2013. gadā 14% valsts iedzīvotāju dzīvoja zem nabadzības sliekšņa.

Viena no Uzbekistānas akūtākajām problēmām ir plaši izplatītā korupcija. Organizācijas Transparency International veidotajā Korupcijas uztveres indeksā 2015. gadā Uzbekistāna ierindojās 153. vietā 168 valstu vidū.

Savas valdīšanas laikā I. Karimovs Rietumos apsūdzēts par sistemātiskiem cilvēktiesību pārkāpumiem un vēršanos pret vārda brīvību. 2005. gadā varasiestādes valsts austrumu pilsētā Andidžonā vardarbīgi vērsās pret protestētājiem, nogalinot vairākus simtus neapbruņotu cilvēku, apgalvo cilvēktiesību organizācijas.

Vairāki pretendenti

Pēdējos gados regulāri izskanēja runas par I. Karimova trauslo veselību un viņa iespējamo aiziešanu no varas troņa. Kādreiz par prezidenta ticamāko pēcteci tika uzskatīta viņa vecākā meita Guļnara, kura bija pazīstama ar savu grezno dzīvesveidu. Tomēr viņa krita varasiestāžu nežēlastībā pēc tam, kad publiski vērsās pret tēvu, salīdzinot viņu ar padomju diktatoru Josifu Staļinu, un citiem viņam pietuvinātiem cilvēkiem. Ārvalstu mediji vēsta, ka viņa kopš 2014. gada atrodoties mājas arestā.

Saskaņā ar Uzbekistānas konstitūciju pēc I. Karimova nāves valsts vadība būtu jāpārņem parlamenta augšpalātas spīkeram Nigmatillam Juldaševam, bet triju mēnešu laikā jāsarīko prezidenta vēlēšanas, vēsta Reuters. Tomēr analītiķi N. Juldaševu neuzskata par nopietnu pretendentu uz «troni».

Kā ticamākais I. Karimova pēctecis tiek nosaukts premjerministrs Šavkats Mirzijojevs, kurš Uzbekistānas valdību vada jau kopš 2003. gada un tiek uzskatīts par līdzšinējā prezidenta labo roku. Viņam esot vairāku valstī ietekmīgu klanu atbalsts, kas būšot ļoti svarīgi nākamā Uzbekistānas prezidenta izraudzīšanās procesā. Opozīcijas mediji apgalvo, ka Š. Mirzijojevs esot ļoti stingrs pret saviem padotajiem un nereti izmanto necenzētus vārdus, lai paustu savu viedokli.

I. Karimova vietu varot ieņemt arī finanšu ministrs Rustams Azimovs, kurš dažādos amatos valdībā strādā kopš 1998. gada. Viņš tiek uzskatīts par nosacīti liberāli domājošu politiķi, kurš esot daudz kompetentāks par Š. Mirzijojevu. Tomēr pastāvot šaubas, vai viņam izdošoties sev iegūt valstī ietekmīgo spēka struktūru atbalstu.

Kā mazāk ticamus kandidātus min arī ilggadējo Uzbekistānas Nacionālās drošības komitejas vadītāju Rustamu Inojatovu un I. Karimova jaunāko meitu Lolu Karimovu-Tilļajevu, kura ar vīru un bērniem dzīvo Šveicē un pilda Uzbekistānas vēstnieces UNESCO pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?