Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tramvajā. Atspulgi. Izdzīvot

Lai visas pērles, ko fotogrāfi Latvijā gada laikā radījuši, būtu skatāmas vienā vienotā fototelpā - Dienas balvas fotogrāfijā 2011 apbalvošanas ceremonijā konkursa ideju vēlreiz atgādināja viens no konkursa iniciatoriem laikraksta Diena galvenais redaktors un fotogrāfs Ilmārs Znotiņš.

Izvērtējot 257 autoru 2218 iesniegtos fotodarbus, tika atlasīti 80 labākie, kuri līdz 22. aprīlim būs skatāmi izstādē Rīgas mākslas telpā. Starptautiskā žūrija - Jons Staselis, fotogrāfs, Lietuvas Fotogrāfu asociācijas prezidents, Aleksandrs Gronskis, fotogrāfs (Latvija), un Rego Pajula, fotogrāfs, laikraksta Postimees (Igaunija) fotoredaktors, - darbus vērtēja trīs kategorijās - Dokumentālā fotogrāfija, Cilvēks, Daba. Ārpus starptautiskās žūrijas lēmuma balvu pasniedza arī Diena. Suminot dokumentālās fotogrāfijas kā laikmeta liecības spēku, tā tika Gintam Ivuškānam par darbu Cūku bēres.

Tas ir jārāda pasaulei

«Mums tas ir jāfotografē un jāparāda pasaulei,» pārliecināts spāņu izcelsmes fotogrāfs Delmi Alvaress, kurš ar dokumentālās fotogrāfijas starpniecību stāsta par cilvēktiesību, sociālo lietu un vides tēmām. Žūrija godalgoja viņa dokumentālo fotogrāfiju sēriju Eiropa - šķelto sapņu paradīze, kas sākotnēji tapa kā ilustrācijas rakstam Eiropa ceļ jaunu kauna valni pret imigrantiem (21.09.2011.). «Tikuši pāri Evras robežupei, ģimene no Afganistānas slēpjas kukurūzas laukā,» tā Delmi bija parakstījis šīs sērijas tituldarbu - tēvs ar grūti raksturojamu izteiksmi acīs, paļāvīgi aizmigušu mazulīti uz pleca un vēl vienu lielāku - ieslēpušos kukurūzas laukā.

Pēc lietus

«Pilnīgs kosmoss!» - tā Ilmārs Znotiņš apbrīnā izsaucās, atlasot publikācijai kategorijā Daba godalgoto Lindas Priedītes fotogrāfiju. Pilienos atspīd pa margrietiņai. Laureāte strādā farmācijas uzņēmumā, ir mikrobioloģe. Fotografē vaļaspriekam. Katru brīdi atslodzei viņa cenšas pavadīt pie dabas, tad arī fotografē. «Man patīk uzmanību pievērst sīkām lietām,» stāsta Linda Priedīte. Kam jāsakrīt, lai taptu šāds brīnums? Jāpieceļas ļoti agri vai jābūt kādā īpašā laimes stāvoklī? «Tas bija dienā pēc lietus,» realitāte nav tik patētiska. Žūrija izstādei atlasījusi vēl vienu viņas darbu. Abi esot tapuši vienā dienā - «mazā dārza pleķītī Jūrmalā».

Fotografēts ar telefonu

«Mēs maršējam kā apzinīgi kareivji pilsētas urbānajā ritmā - stoiski un nesalaužami, pienākumu pilni. Mūsos par ieradumu kļūst skatīšanās cauri citiem cilvēkiem, viņu ignorēšana, šajā urbānajā mežonībā un pasaules haosā,» tā jaunais latviešu fotogrāfs Reinis Fjodorovs teicis, kad pagājušā vasarā iekļuva Londonas Ielu fotogrāfijas konkursa finālā un galerijas Orange Dot Gallery izstādē. Dienas balvas fotogrāfijā žūrija godalgoja viņa sēriju Tramvajā (Daugavpils 1. tramvaja maršruts). R. Fjodorovs ir absolvējis Londonas Komunikāciju koledžu. Ikdienā strādā reģionālos preses izdevumos un fotografē dažādos projektos. «Šo sēriju fotografēju ar telefonu,» atklāj autors. «Pārsteidza tā situācija tajā vidē - vizuālie tēli, skatieni, tipi, kas atradās līdzās. Pašam fotogrāfam šī sērija nozīmē daudz vairāk par ikdienas ainiņām. Reinis vērš uzmanību, ka fotogrāfijās pārsvarā redzami bērni un veci cilvēki. «Vidējā paaudze devusies uz ārzemēm,» autors vēlējies reflektēt par emigrācijas tēmu un procesiem sabiedrībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Laureātu darbi: www.diena.lv. Dienas balva fotogrāfijā 2012 gaida jaunās fotogrāfijas.

Dienas balva fotogrāfijā

Neatkarīgās starptautiskās žūrijas lēmums
Kategorijā Daba. Linda Priedīte. Caur pilieniem
Kategorijā Cilvēks. Delmi Alvaress. Dokumentālo fotogrāfiju sērija Eiropa - šķelto sapņu paradīze
Kategorijā Dokumentālais foto. Reinis Fjodorovs. Fotogrāfiju sērija Tramvajā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?