Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aizdomīgi vienoti tiesiskumā

Kāpēc ienesīgo AS Liepājas metalurgs (LM) maksātnespējas administratora amatu ieguva tieši Haralds Velmers? Līdz šim mazpazīstamā jurista profesionālās darbības ceļi ne reizi vien krustojušies ar partijai Vienotība pietuvinātiem cilvēkiem un šī politiskā spēka iecienītās konsultāciju kompānijas Prudentia amatpersonām.

Pērn augustā ar H. Velmera palīdzību tika likvidēta Vienotības valdes priekšsēdētājas, Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas vīram Jānim Āboltiņam daļēji piederošā SIA Kame, kas nodarbojās ar kravu pārvadājumiem. No J. Āboltiņa pleciem novēlās virkne saistību pret kreditoriem, savukārt H. Velmers dažas nedēļas pēc šī veikuma tika iecelts par LM tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) administratoru. Lūgta komentēt šo sakarību, S. Āboltiņa ir kategoriska: «Tās ir absolūtas muļķības! Skaidroju jau ne pirmo reizi - mūsu ģimenes paziņu un draugu lokā nav Haralda Velmera! Mans vīrs ir sniedzis plašu informāciju, kas attiecas uz šo maksātnespējas procesu. Viņš pats dzīvē nav saticis Haraldu Velmeru!» Arī pats H. Velmers apgalvo, ka ar Āboltiņu pāri vaigā nekad neesot ticies, bet uz jautājumu, kā veiksmīgi administrētais SIA Kame maksātnespējas process palīdzējis viņa turpmākajā karjerā, viņš atbild ar pretjautājumu: «Ko nozīmē «veiksmīgi administrētais?» Tam absolūti nav nekāda sakara ar Metalurgu, tas ir viens. Otrs - process ar SIA Kame jau nemaz tik viegls un īss nebija. Bet nekādā gadījumā vispār nepieļauju iespēju sevi savstarpēji saistīt ar šiem abiem procesiem!»

H. Velmers norāda, ka, administrējot SIA Kame maksātnespēju, viņam neesot bijis nekāda sakara ar J. Āboltiņu, pat neskatoties uz to, ka šai personai piederēja 33,25 procenti uzņēmuma: «Es pat, godīgi sakot, līdz procesa beigām nepievērsu uzmanību, kas ir īpašnieki.»

Tomēr aizdomas rada tas, ka SIA Kame 2010. gadā trīs dienas pirms maksātnespējas ierosināšanas mainīja juridisko adresi no Rīgas uz Aiz- kraukli, kur tās lieta iekrita tieši Haraldam Velmeram. Jāpiebilst, ka žurnāla Ir pirms diviem gadiem veikta pētījuma rezultāti norādījuši uz, iespējams, koruptīvu shēmu pastāvēšanu maksātnespējas administratoru iecelšanas sistēmā. Pārbaudot vairākus simtus maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības lietu laika posmā no 2009. gada līdz 2012. gadam, Ir atklāja 45 gadījumus, kad finanšu grūtībās nonākušie uzņēmumi pirms maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības pieteikšanas mainījuši adreses. Vairumā no tiem atkārtojas gan tiesu apgabali, uz kuriem uzņēmumi pārcēlušies, gan tiesnešu vārdi, pie kuriem lietas nonākušas. Tiesu elektroniskā lietu sadales sistēma, kas darbojoties pēc nejaušas izlozes principa, atsevišķiem tiesnešiem «izlozējusi» arī savstarpēji saistītus uzņēmumus, kam tāpēc, iespējams, fiktīvā veidā izdevās tikt vaļā no ievērojamām parādsaistībām un atstāt zaudētājos lielus kreditorus.

Nekomentējamas sakritības

H. Velmeram iekritusi arī ar Prudentia amatpersonām saistītu uzņēmumu maksātnespējas administrēšana. Piemēram, SIA ARKA investīcijas 16,67 procenti kapitāldaļu piederēja Prudentia valdes priekšsēdētājam Kārlim Krastiņam, kurš konsultāciju kompāniju pārstāvēja valdības slēgtajās sēdēs un sarunās ar LM kreditoru klubu un akcionāriem. Savukārt SIA Step-Rīga ceturtā daļa piederēja Jurim Birzniekam, kurš ir biznesa partneris citam Prudentia akcionāram Jānim Lielcepurem. Jāpiebilst, ka kādreizējais Prudentia direktors Jānis Reirs jau daudzus gadus ir viens no redzamākajiem Vienotības politiķiem. Savukārt administrators Kaspars Zeme, ar ko H. Velmers dala juridisko biroju Rīgā, Krišjāņa Barona ielā, Vienotībai 2011. gadā ziedoja 2800 eiro.

Vai tā ir sakritība, ka H. Velmers tika gan pie S. Āboltiņas vīra biznesa, gan Prudentia pietuvinātu cilvēku uzņēmumu maksātnespējas administrēšanas un, visbeidzot, ieguva lielo lomu - Liepājas metalurgu? «Jūs man zvanāt un uzdodat tādus jautājumus, par kuriem es pat... Ne es varu tos komentēt, jo, pirmkārt, ar Prudentia pirmā iepazīšanās bija tikai pēc tam, kad tiku iecelts par maksātnespējas procesa administratoru [LM] un viņi bija kā konsultanti. SIA ARKA investīcijas procesu esmu vadījis, bet šajā gadījumā tur vispār nevienam nebija nekādas ietekmes - tas bija tīri no administratoru rindas rotācijas kārtībā iekritis uzņēmums, un man vienīgi bija iespēja no tā atteikties,» Dienai skaidro H. Velmers, apgalvojot, ka maksātnespējas administratoru iecelšanas process mūsu valstī notiekot saskaņā ar likumu un esot caurredzams.

Pārliecībā pretī miljoniem

Izdzirdot, ka atsevišķu savu amata brāļu aprindās tiek dēvēts par Vienotības līderu personīgo maksātnespējas ekspertu, H. Velmers smej: «Es, godīgi sakot, no vienas puses, savā ziņā varu būt lepns, ka mani uzskata par kaut kādu personīgo administratoru. Tā gan īstenībā ir jauna profesija - personīgais administrators. Bet - ja kāds mani tagad tiešām tik augstu cēlis… Es vēlreiz varu atkārtot, ka pat neredzu iespēju kādam būt personīgais administrators - to liedz likums.»

Likums gan viņam neliedza proaktīvā veidā kļūt par LM TAP administratoru un pēc tam automātiski tikt ieceltam par šī Latvijā savulaik lielākā ražošanas uzņēmuma maksātnespējas administratoru. Kā tas izdevās? «Esmu to jau sākotnēji teicis - es pats biju šim procesam sekojis līdzi, pats runājis ar daudziem kreditoriem, lai viņi pieņemtu šo lēmumu un apstiprinātu mani TAP. Biju izvirzījis savu kandidatūru un sevi pozicionējis, pierādot, ka esmu pietiekami profesionāls gan kā jurists, gan kā administrators un procesu spēju novest,» skaidro Velmers, pieļaujot, ka bijis konkurētspējīgāks par citiem.

Atlīdzībā par LM tiesiskās aizsardzības procesa administrēšanu H. Velmers mēnesī saņēma 14 tūkstošu eiro - kopumā šim nolūkam TAP plānā tika rezervēti 3,4 miljoni eiro. Savukārt atlīdzība par LM maksātnespējas administrēšanu būs atkarīga no tā, cik naudas saņems kreditori. Arī šī summa būs mērāma miljonos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?